Изненадващи препоръки от дизайнери, които ще преобразят дома ви

Публикувано на 20/10/2021 от Станислава Матеева | Последна редакция на 29/10/2021 | Видяно 1 861 пъти

 

В интериорния дизайн, както и в много други области на живота, тенденциите идват и си отиват. Разбира се, някои стилове, дизайни и елементи от интериора остават неподвластни на времето. Но повечето тенденции със същото темпо, с което се появяват и завладяват сетивата ни, си и отиват. За да освободят място под прожекторите за нови такива. 

Без значение какво ви харесва по отношение на интериора и дизайна на дома, има някои универсални правила, които ще направят така, че жилището ви наистина да изпъква с чар и стил. И вие най-вероятно вече сте запознати с тях. Тук обаче ви споделяме няколко от най-изненадващите и необичайни препоръки от интериорни дизайнери, които ще дадат нов, още по-елегантен облик на вашето жилище. 

При нужда от интериорен дизайнер, винаги може да се обърнете към регистрираните професионалисти в MaistorPlus, като безплатно направите заявка за проект още сега. 


Скандинавският стил не съдържа единствено изцяло бяла цветова схема

 

Скандинавският интериорен стил често се свързва с чисти, прави линии, минималистичен декор и изцяло бяла цветова схема - стени, мебели, декор и всичко останало. Но винаги има „но“. Това, че харесвате този стил и искате да го пренесете в дома си, не означава, че трябва да кажете „Сбогом!“ на цветовете и пъстротата в дизайна на жилището ви. Наличието на изцяло бяла цветова схема и ефирен дизайн на снимки изглежда изключително красиво. Но дали е приятно да се живее в толкова „стерилна“ атмосфера? 

Много интерорни дизайнери определят скандинавския стил като един от най-универсалните такива. Според тях едно от основните му предимства е, че може да се комбинира с много други различни стилове, без да изглежда кичозно. Даже напротив. Неутралните цветове се оказват идеално поле, върху което да добавите малко цвят, като същевременно това да не вреди върху красивата естетика на помещението. Затова, ако искате да усвоите този стил, но пък не сте почитатели на изцяло белия интериор, то просто е добре да добавете фин цвят чрез декоративни елементи като възглавници, покривки, цветя, вази и др.


Плаващите рафтове не са универсално решение

 

Може би всеки от нас поне веднъж е чул или прочел, че плаващите рафтове са спасителен пояс за притежателите на малки апартаменти. И това не е лъжа. Те не само се превръщат в идеалното пространство за съхранение, но и са интересен стенен акцент, който добавя визуален обем в интериора. Според интериорните дизайнери обаче, плаващите рафтове не са за всеки.

Ако все пак изберете плаващите рафтове за интериора в дома ви, дизайнерите предупреждават да се подготвите, че те ще изискват по-специфична поддръжка. Тъй като рафтовете са открити, ще трябва да се уверите, че те са винаги в изряден вид. Ако сте готови да отделите нужното време, за да намерите декоративни елементи, които биха си паснали добре с естетиката на жилището ви, и ако сте от хората, които нямат проблем малко по-често да почистват прах, то тогава плаващите рафтове са чудесни за вас. 

Ако все пак плаващите решения за съхранение ви допадат, но не искате да се ангажирате с често почистване, то заложете на плаващи шкафове или чекмеджета. Те ще ви помогнат да се справите с безпорядъка в дома ви и ще бъдат красив акцентен елемент в дизайна.


Помещенията с отворен план не са чак толкова практични

 

До преди няколко години помещенията с отворен план бяха абсолютен хит в интериорния дизайн. Много хора рушаха стени и се опитваха да поберат всички стаи в едно помещение, само за да бъдат в крак с тенденциите. Но след няколко месеца живот в помещение с отворен план, се оказва, че то не е толкова практично, колкото изглежда. 

Домовете с отворени концепции не винаги работят за нас. И въпреки че усещането за сплотеност и споделеност, които те носят, са приятни, е добре всяка стая да е отделно обособена. Все пак едва ли е особено приятно мястото за хранене, работа и спане да бъдат в едно помещение, нали? 

Ако все пак ви допадат помещенията с отворен план, то бъдете сигурни, че обособявате различни кътчета за различните стаи, които ще се помещават в пространството. Или пък съчетайте някои от „стаите“ – кухнята би си паснала с хола и трапезарията, а работното бюро със спалнята, например.

Вижте още: Дневна без прозорци - ето как да компенсирате


Малките промени в осветлението са от голямо значение

Всеки знае, че доброто осветление е важно не само за функционалността на дадено помещение, но и за естетиката му. Дебатът, който възниква тук е на какво да обърнем по-голямо внимание, избирайки осветление за дома си – на количеството или на качеството. Интериорните дизайнери споделят, че осветителните тела са бижуто в една стая. Те са лек детайл, който дава цялост на визията. Те са онова, без което една стая не може. Затова те трябва да бъдат подбрани внимателно. Според дизайнери е почти задължително в една стая да присъства стенно осветление, което да подобрява функционалността на помещението. Настолните лампи, лампионите и полилеите пък са онова, което добавя личен щрих и красота в жилището. Те са акцентът.

Ако дизайните са ви харесали и искате да промените своя дом, открийте подходящия майстор, който да изпълни желания от вас проект. Заявете проект и сравнете лесно и бързо офертите от изпълните, регистрирани в сайта на Майстор Плюс.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Пламен Манолов
Цялостен ремонт, София
30 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта