Как да обзаведем малката спалня за максимален комфорт и функционалност?

Публикувано на 16/11/2022 от Ирена Петрова | Последна редакция на 16/11/2022 | Видяно 3 003 пъти

Обмисляте да освежите спалнята си или просто искате да увеличите максимално пространството в малката компактна стая? Е, понякога това може да бъде предизвикателство, но нашите идеи за малка спалня ще ви помогнат да превърнете тясното пространство в практично място за съхранение и завиден интериорен дизайн.

Защото дори и най-скромната спалня има способността да се трансформира в удобна стая, която по нищо не отстъпва на големите си събратя. Ето откъде да започнете. Ако предпочитате поставянето на мебели, направени по поръчка, което също е добър вариант, свържете се с нашите специалисти.


Мултифункционални мебели

Когато купувате мебели за малката спалня, старайте се, разбира се, да изберете възможно най-малко обемисти. Второ правилно, може би дори по-важно от първото - мебелите трябва да бъдат многофункционални. Какво значи това? Леглото например може да бъде и чудесно място за съхранение на дрехи, одеала и вещи, които не използвате всеки ден. Изберете легло с повдигащ се матрак, което се превръща в своеобразен гардероб, за да спестите поставянето на масивен гардероб в спалнята, за какъвто очевидно нямате място. Така дрехите ви ще бъдат просто незабележими и няма да висят по столовете, леглото и т.н.

Друг вариант е вместо стандартното легло, да изберете стенно такова, а защо не и диван-легло. Те могат да се сгънат, освобождавайки ценно пространство на пода за бюро и стол. Ако имате достатъчна височина на тавана, потърсете индивидуални опции, като например обикновен мецанин, включващ зона за спане на повдигната платформа с гардероб или рафтове отдолу.


Използвайте високите тавани

Ако подовото пространство е ограничено, но имате по-високи тавани, помислете за добавяне на таванско помещение или платформа за вашата зона за спане. Долната част може да използвате за съхранение на вещи или места за сядане. Това не е опция за всеки, но за тези, които нямат нищо против да се качват до леглото си, този вид оформление може напълно да трансформира малка спалня. Плаващите рафтове също са добра идея, чрез която можете да спестите пространство и най-вече закупуването на мебели. Универсалният плаващ рафт може да работи по много добре в малка спалня, например като, замени нощно шкафче, масичка, етажерка за книги, бюро за лаптоп и всякакви други варианти, които се сетите.


Комбинирайте

Както вече споменахме, многофункционалните мебели са най-добрият вариант за малката спалня. Комбинирайте различни елементи, за да спестите място. Например огледалото - едва ли ще ви бъде необходима цяла тоалетка. Защо просто не използвате малък гардероб, на чиято врата има огледало, вместо да го купувате отделно, за да заема още пространство от и без това малката стая? Също така бихте могли, вместо голямо бюро, да инсталирате дървена дъска на стената, която да се вдига, когато искате да работите, и сваля, когато не ви е необходима. Това също пести пространство, а и може да изглежда като красив детайл в дизайна на вашата стая.

За допълнителни съвети, свързани с интериорния дизайн на малката спалня, свържете се с някой от специалистите на МайсторПлюс.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
ЛЕКС БИЛД
Цялостен ремонт, Варна
26 извършени проекта