Как да притежавате красотата на японския стил в спалнята?

Публикувано на 25/06/2020 от Жаклина Иванова | Последна редакция на 25/06/2020 | Видяно 3 220 пъти

Любопитството към далечния, тайнствен и вълнуващ азиатския свят нараства все повече и повече. За никого не е изненада, че Япония е сложна, необичайна и мистериозна страна с богат произход и културно наследство. Неслучайно японските домове се сравняват с жизнения механизъм – всичко е идеално и всяка точка има своята цел.

„Простотата е всемогъща“, така заявяват японците и по този начин ни изясняват характера на интериорния си стил – големи по площ стаи и простичкото, но комфортно обзавеждане. Пространството в една японска спалня е олицетворение на опознаване и разбиране на себе си. Дизайнът се основава на идеите за минимализъм, прекомерна простота и аскетизъм.

Ако японският стил ви пленява и имате нужда от съвет и професионално мнение, не се притеснявайте да се свържете с професионалистите в нашия сайт.  


Осветлението в японската спалня предвещава уединение и спокойствие

Светлината в спалнята е от огромно значение за японците. Тя в никакъв случай не трябва да бъде прекалено ярка и силна.

  • Меко излъчване, наподобяващо осветеността на луната, играта на светлината, полутонове с успокояващ ефект - всички те дават възможност да се насладят на свободното си време, да се освободят от стреса и безпокойството.
  • Абажурите за полилей и лампи са направени от пергамент, дървен материал, естествена коприна, стъкло, а също и порцелан.
  • Ако искате и вие да имате спалня в японски стил - забравете за всяко силно осветление.


Цветен модел - олицетворение на спокойствие, хармония и простота

Цветовете, които се използват най-често в японските спални са черно, бяло, сиво, кафяво, червено и бежово, както и техните нюанси. Това не означава да се ограничавате само с тях.

Имате възможност да добавите още цветове по ваш избор и да разчупите палитрата. Съветваме ви това да бъдат по-бледи нюанси, защото наситените и ярките не се вписват във цялостната визия на японския интериор. 

Вижте още: Уаби-саби (Wabi-Sabi) стил – природен минимализъм, небрежност и изящна красота 


Какъв под е характерен за японския стил?

В страната на изгряващото слънце, точно както и при нас, е нормално да свалите обувките си преди да влезете в дома си. По този начин демонстрирате уважение към жилището и стопаните. Именно заради това подовата настилка е от изключително значение за един японски дом.

  • Настилката трябва да бъде приятна за ходене по боси крака, гладка и уютна.
  • Обикновено се залага на дървения материал, защото той отговаря най-добре на тези нужди. Повърхността му е покрита от „татами“ - специални подови настилки, които са изградени от дърво, както и бастуни.
  • На всеки две години е добре да се подменя.


Стените – една нетрадиционна визия

Поради горещия климат през лятото, хората в Япония са заложили на плъзгащи се стени „Шоджи“, изработени от специална хартия от пергамент и дървен материал. Когато е по-хладно „Шотджи“ може да се използва  и като преграда, която да раздели голямото помещение на две по-малки. 

  • Стените могат да бъдат покрити с дървени панели, които да приличат на голяма рамка.
  • Доста популярно са и тапетите с японски мотиви: ветрила, вождове - тайнственост, чиято красота ни пленява.
  • Стената почти винаги е боядисана в светъл и естествен нюанс.

Вижте още: Пет възможности да придадете ново очарование и красота на спалнята


Обзавеждане в японската спалня

В конвенционалната японска спалня мебелите липсват, но въпреки това модерността е оставила своя отпечатък върху декорацията на домовете.

  • Най-често присъстват обикновени, ниски, правоъгълни мебели, изработени от естествени материали, които изглеждат като играчки.
  • За японците е напълно достатъчно да имат в спалнята си едно ниско комфортно легло и две нощни шкафчета в допълнение към него.


Аксесоари в японския стил

  • Визията на японската спалня изглежда непълна, ако в нея липсват завеси. Тук говорим за светли пердета от памук или коприна, напълно изчистени или с ивици, без гънки, ръбове.
  • Обзавеждането в тази култура е като вярването им за съществуването – обикновен, и смислено. Именно затова декорациите трябва да бъдат уникални и много внимателно подбрани.  
  • Други идеи за декорация са картините с японски мотиви, бамбуковите основи, интериорни кукли в кимоно и растения като икебаната.

Японският стил обединява в себе си хармония, аскетизъм и уединение с природата. Ако и вие като нас се влюбихте в простотата и изчистената визия, то не е късно да ги пресъздадете и във вашия дом. Културата е много далечна от нашата, но това я прави именно толкова вълшебна, мистериозна и интересна за нас. Ако имате нужда от професионален съвет и помощ при избора, не се колебайте, а се свържете с интериорните дизайнери в нашата платформа. По всяко време имате възможността да направите безплатна заявка за проект. В отговор ще полчуите няколко оферти, които може да сравните и да изберете най-подходящата за вас..

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Д - А 11 ЕООД
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Тош ремонТ
ВиК Услуги, София
43 извършени проекта
Perfect Home
ВиК Услуги, София
37 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта