Така го правят дизайнерите: как да обзаведете малка спалня

Публикувано на 07/06/2019 от Йордан Колев | Последна редакция на 15/06/2019 | Видяно 6 339 пъти

На много семейства в България са познати проблемите с малките по площ жилищни помещения. Редица домове например разполагат със спални, чиято квадратура е твърде скромна. Но за щастие има немалко дизайнерски техники, чрез които можете визуално да увеличите пространството на спалната си зона. Ако ви трябва помощта на доказани дизайнери, можете да заявите проект напълно безплатно в MaistorPlus и да се възползвате от услугите на регистрираните в платформата изпълнители. Трябва да отбележим, че има няколко спорни въпроса, по които специалистите не са стигнали до единодушно мнение. Тях ще ги разгледаме отделно. Първо нека отбележим безспорните моменти.


Цветовете на стените

В малките помещения е допустимо използването само на светли тонове. Топлите нюанси изпълват спалнята с уют, но при това „стесняват“ пространството. Студените цветове насищат помещението със светлина и визулно го разширяват, но правейки го по-официално.

  • Дали ще използвате декоративна мазилка, боя или тапети е без значение. Важен е изборът на цвят. Ако едната стена (най-добре да е тази, до която е горната част на леглото) има друг цвят – по-наситен и по-дълбок – това ще придаде допълнителен обем на спалнята.
  • Не трябва да се забравя, че вертикалните рисунки „издължават“ стаята, а хоризонталните, напротив, я разширяват. Категорично е забранено използването на тапети с големи рисунки – те само ще подчертаят незначителните мащаби на помещението.

Вижте още: Големи идеи за малка спалня 


Изборът на мебели

По отношение на мебелировката, също е препоръчително да се съобразят някои аспекти, свързани с оформлението на малката спалня. Нека видим насоките на специалистите:

  • Най-добре е да се използват мебели със средни размери. Редно е да се откажете от тежките гардероби и шкафове. Всички секции трябва да имат крака, а не да „израстват“ от пода. Това ще им придаде ефирност и ще направи интериора по-лек.
  • Използването на огледало ще насити спалнята с допълнителна светлина и пространство. Дизайнерите съветват да се игнорира една от препоръките на фън шуй и огледалото да се сложи срещу прозореца – така то максимално ще изпълнява своите функции.


Осветлението

Малката спалня може да се разшири визуално благодарение на правилното осветление. За да постигнете тази цел, професионалистите препоръчват:

  • Използвайте няколко източника на светлина. Твърде големите полилеи в центъра на стаята са противопоказни, тъй като излишно ще утежнят и без това маломерното пространство. Вместо тях е по-разумно да заложите на спот лампите, ажурните осветителни тела над леглото, както и тези, монтирани на пода.
  • Много полезен вариант е използването на светлинна лента, разположена на нивото на корниза на тавана – този трик визуално ще разшири помещението и ще „повдигне“ тавана. Допълнителен обем стаята ще получи, ако същата се сложи зад корниза на завесите.


Декорът

Има работещи решения и по отношение на декорацията в малката спалня. Приложете ги и ще се радвате на оптимален ефект:

  • Декорът не трябва да бъде натрапчив, но и не е нужно напълно да се отказвате от него. Избягвайте например тежки масивни картини, но пък такива, разположени над таблата на леглото, със сюжет, разпростиращ се в дълбочина, би била много уместна.
  • За разширяване на пространството могат да помогнат и фототапетите, които е удачно да поставите върху стената, която е зад главите ви. Трябва да се откажете и от множеството декоративни възглавнички върху леглото, както и от малките декоративни арт обекти, които ще раздробят спалнята, превръщайки я в склад за забравени вещи.

Вижте още: 8 изобретателни легла за малки спални


Оформление на прозореца

Прозорецът може да се превърне във верен съюзник що се касае до мисията визуално да разширите скромната си по размери спалня. За целта опитните дизайнери съвестват да приложите следните интериорни тактики: 

  • Препоръчително е той да бъде максимално отворен, за да се използват максимално предимствата му на естествен източник на светлина.
  • Затова е редно да се откажете от тежките тъмни завеси, на тяхно място най-добре използвайте ролетни щори и лек тюл.
  • Не бива също така и да се слагат на перваза саксии с цветя, възглавници или други декоративни елементи, които биха притъмнили помещението.


Някои спорни моменти

Дизайнерите се разминават в мнението – какъв е най-оптималният цвят за пода на малката спалня. Всеобщото мнение е в подкрепа на белия цвят. Някои специалисти обаче смятат, че яркият, наситен цвят на пода веднага ще уголеми пространството. Не по-малко смело решение е да се направи подът раиран. Това ще го „откъсне“ от стените и ще издължи визуално стаята. При това подовият перваз трябва да бъде максимално широк – така ще се разшири площта на пода. Това са много смели предложения и дали да ги следвате или ще се ограничите с общоприетите хитрини – решавате вие.

Винаги добро решение е да потърсите и помощта на утвърдените интериорни дизайнери, регистрирани в MaistorPlus. С тяхна помощ можете да разрешите проблема с малката спалня и да постигнете забележителни резултати. Необходимо е единствено да изпратите безплатна заявка, да сравните офертите, които ще получите в отговор, и да изберете най-подходящата за вас, според изисканията си.  



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Калин Недялков
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта