Какво е важно да знаем за реденето на плочките на пода в банята

Публикувано на 28/09/2015 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 12/07/2016 | Видяно 8 153 пъти

Стъпваме по него всеки ден, дори и да не му обръщаме специално внимание. Основна сцена за изява е на една от най-популярните майсторски дейности - редене на плочки. И точно когато си мислим, че всичко в живота ни е подредено, нещо под краката ни започва да хлопа, размества се и ни разваля цялото съвършенство. Подът в банята, нареден неправилно, умее да поднася нежелани изненади. В тази статия ще представим няколко съвета за реденето му, със спазването на които ще избегнете досадното повдигане и разхлопване на плочките. За да сте максимално сигурни в положителния краен резултат, най-правилното решение е да потърсите професионалист.


Избягвайте твърде големите плочки

Изборът на плочки за пода в банята, с твърде голям формат, може да изглежда примамливо заради впечатлението, че реденето им би отнело по-малко работа. Проблемът с тях, от една страна е, че изобщо не е сигурно, че ще спестят труд, а и от друга - изискват използването на повече фугираща смес. Последното увеличава риска от разместване на теракота или гранитогреса, особено при по-голяма площ на пода.

Вижте още: Как да поддържате дървените си настилки


Светли плочки за баня с естествена светлина

Истински късметлии сте, ако притежавате обширна баня, в която през деня изобилно и безпрепятствено влиза естествена светлина. За това съкровище в дома си е удачно да се спрете на под със светъл тон плочки. Тъмните ще привличат слънчевите лъчи по-интензивно, заради което могат да се разширят или свият.


Подовата конструкция трябва да "диша"

Без да ви обезкуражаваме, истината е, че е нормално с времето настилките да се разширяват или свиват, под влияние на натиск, атмосферни условия, износване и т.н. За да се избегне нежеланото повдигане и разместване на плочките, е важно най-горният слой от пода да бъде изграден така, че конструкцията под него да не се пълни с прах и да може да "диша".


Чист завършек при стените

При реденето на плочки на пода в банята, препоръчително е да не се използва хоросан или друга фугираща смес там, където те се срещат със стените. В противен случай могат да се образуват бабуни или така нежеланото повдигане на теракота/гранитогреса.


Кухият шум - знак за пропуски във фугирането

Чуете ли кух шум, докато вървите в банята, това е знак, че при изграждането на пода има пропуски във фугирането. Лесен начин да установите къде е шумът е да потупвате леко плочките с гумен чук. Така ще знаете на кое място или места е нужно да подсилите фугите.

Вижте още: Лепене на плочки - цени


Доверете се на специалист

При ремонт на жилище, банята поглъща сериозна част от бюджета. За да бъдете спокойни, че плочките в нея ще се запазят в оптимално състояние максимално дълго време, най-добре е да се доверите на специалист. В MaistorPlus откривате бързо и лесно професионалисти, регистрирани близо до вас, до които достигате като направите безплатна заявка. Сравнявате оферти от изпълнители, препоръки към тях и избирате този, който отговаря на вашите изисквания.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта
ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
32 извършени проекта
Бригада нов проект
Покривни услуги, София
37 извършени проекта
Вътрешни и външни ремонти
Цялостен ремонт, Варна
13 извършени проекта