Как да почистим фугите в банята?

Публикувано на 08/10/2024 от Ирена Петрова | Последна редакция на 08/10/2024 | Видяно 167 пъти

Фугите между плочките в баня могат да натрупат мръсотия, мухъл и петна с течение на времето, което не само да наруши естетиката и красивия вид на банята, но и да превърне това лично пространство в развъдник на бактерии. Ето защо поддържането на фугите чисти е от първостепенна важност. Така не само ще подобрите външния вид на вашата баня, но също така ще поддържате добра хигиената. Но как да ги почистите, без много усилия? Показваме ви трите най-ефективни начина за почистване на фуги в банята, стъпка по стъпка.

Ако планирате ремонт на банята и не знаете откъде да започнете, свържете се с някой от нашите професионалисти.


Използвайте сода за хляб и оцет

Направете своеобразна паста, като използвате 3 части сода за хляб и 1 част вода. Нанесете пастата директно върху замърсените линии за фугиране. Напръскайте бял оцет върху пастата, докато започне да се пени. Тази реакция помага за отстраняване на мръсотиято от повърхността. Оставете да престои 10-15 минути, след което изтъркайте фугиращата смес с четка за зъби или малка четка за почистване. Изплакнете с топла вода.


Водороден пероксид за упорити петна

Ако методът със сода за хляб и оцет не почисти напълно фугите, нанесете водороден пероксид директно върху зацапаните линии за фугиране. Оставете да престои около 10 минути, след което изтъркайте мястото с четка. Изплакнете обилно фугиращата смес. Тази техника е особено ефективна при устойчиви мухъл и плесен. Разбира се, не оставяйте развитието на плесен за дълго време, защото почистването става все по-трудно, а и вредно за здравето. Ползвайте вентилация, за да предотвратите постоянната влага и развитието на плесен.


Запечатайте фугиращата смес, за да предотвратите бъдещи петна

След като фугиращата смес е чиста и суха, нанесете уплътнител за фугираща смес, за да я предпазите от бъдещи петна. Използвайте малка четка или бутилка с апликатор, за да нанесете уплътнителя равномерно по линиите на фугиращата смес. Оставете го да изсъхне за 24 часа, преди да го изложите на влага. Редовното запечатване (веднъж или два пъти годишно) запазва фугиращата смес свежа по-дълго.

Използвайки тези методи, можете да поддържате фугите на банята си чисти, без петна и в отлично състояние.

Ако се нуждаете от ВиК услуги, свържете  се с нашите специалисти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Нов Дом
Цялостен ремонт, Пловдив
32 извършени проекта
Нов Дом
Цялостен ремонт, Пловдив
32 извършени проекта
Васил Михайлов
Цялостен ремонт, Пловдив
52 извършени проекта
Васил Михайлов
Цялостен ремонт, Пловдив
52 извършени проекта
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта