Кои са подходящи интериори стилове за малките бани?

Публикувано на 05/03/2020 от Радина | Последна редакция на 05/03/2020 | Видяно 2 994 пъти

Малките апартаменти се оказват препъни камъче за обзавеждане на много хора. Освен всички останали стаи, именно банята се явява най-изстрадала от ръцете на съвременните архитекти. В тази връзка собствениците се интересуват много често от това как да увеличат площта на банята. Част от този проблем може да бъде решен, като изберете правилния интериорен стил. В този случай си струва да обърнете внимание на такива стилове като модерния, минимализма и японския етно стил. Те се характеризират с рационално разпределение на помещението, лекота и минимален брой на използвани вещи.

Ако ви предстои ремонт на малка баня и се питате как можете да създадете повече пространство в нея, обърнете се към професионалистите, регистрирани в MaistorPlus.


Модерен стил в малката баня

Модерният стил е много предпочитан, заради раздвижения си характер.

  • При него можем да приветстваме комбинацията от ярки цветове и на пръв поглед трудно съвместими материали. Дайте свобода на въображението си.
  • Зонирането на помещението се използва все по-активно от дизайнерите – за всяко нещо си има точно определено място и трябва да имаме това предвид, когато обмисляме интериора.
  • Придържайки се към този стил, можете да изберете ъглова вана или малка душ кабина за банята.
  • Не забравяйте за аксесоарите, те трябва да са с нестандартна форма. Предимството им е, че с тяхна помощ можете да създадете уникален интериор в помещението, което със сигурност ще бъде забелязано.

 


Да заложим на минимализма

Минимализмът се характеризира с ясни линии и очертания, максимално пространство и минимум детайли. Той е идеален за малка баня.

  • Ваната или душът трябва да са с равномерни форми.
  • В този стил изобилие от различни тонове не е позволено.
  • Интериорът на помещението трябва да бъде проектиран в няколко нюанса на един или два цвята.


Няма нужда да се страхувате да експериментирате с този стил. Ако заложите на такава баня, е трудно да сгрешите някъде, защото името й говори само за себе си: минимум цветове, минимум аксесоари и минимум мебели. Лесно, нали?

Вижте още: Усещане за елегантност чрез минимализъм в интериора


Мотиви от Япония

Изключително модерно е да се използва японски етно стил в банята. От името му можете веднага да разберете, че това удоволствие не е евтино.

Всъщност, за да се пресъздаде атмосфера от тази страна в банята, е необходимо да се използват естествени материали като коприна, оризова хартия и скъпи дървесни видове.

  • Този стил се характеризира с лаконизъм, строгост, обмисленост. Използват се екологично чисти материали и аксесоари, наподобяващи Япония.
  • Ако не разполагате с много отделени за целта средства, тогава можете да изберете материали на по-разумна цена.
  • Можете да направите свещници от боядисано стъкло със собствените си ръце. Те ще добавят и доза романтика в малката ви баня.
  • Ако предпочитате душа, а не ваната, тогава е интересна идея да потърсите завеса с йероглифи.

Вижте още: Уникален модерен апартамент с впечатляващ дизайн в Япония


Аксесоарите са важни

Закупуването на аксесоари е последният етап, на който трябва да обърнете внимание. От тях зависи колко удобно ще бъде помещението след приключване на ремонтните работи. Ето защо към избора им трябва да се подхожда отговорно.

  • Аксесоар номер 1 – огледалото. Ако заложите на такова с вградени светлини, ще бъде чудесно. Ако това не ви допада – изберете нещо по-стандартно. В магазините се предлага голям избор от огледала в комбинация с различни рафтове или шкафове. Поради повишената влажност в помещението, огледалото често се замъглява. За да се избегне това неудобство, компаниите вече произвеждат огледала със специално покритие, което предотвратява изпотяването. Вярно е, че такъв продукт ще струва много повече от обикновеното огледало, но пък най-вероятно ще ви бъде от полза в продължение на много години.
  • Малко вероятно е някой да обича да стъпва на студени плочки с топли крака. Въз основа на това не е лоша идея да закупите килим. Той със сигурност ще допълни интериора ви. За баня обикновено се избират килими с гумирана основа.
  • Закачалките в банята също са аксесоар, който не бива да забравяте. Изработват се от няколко материала: пластмаса, керамика и метал. Пластмасовите закачалки или така наречените куки са най-евтините, но не са издръжливи и могат да се счупят под тежестта на мокра кърпа. За да ги фиксирате, не е необходимо да пробивате дупка в стената, за това е достатъчно да премахнете защитното покритие от задната страна на продукта и да го залепите на желаната повърхност. Керамичните закачалки изглеждат много оригинално на плочки и имат дълъг експлоатационен живот. Що се отнася до металните изделия, тук също има предимства. Тези куки са издръжливи и лесно се поддържат.
  • Естествено е, че различните цветове привличат внимание. Ето защо, ако банята е с малка площ, по-добре е кърпите да са в същия нюанс като плочките. За голяма баня можете да си позволите да купите ярки, хавлиени продукти, които да привличат погледа, но за малка, е по-добре да избегнете това.

Не забравяйте за различните декорации, които също можете да добавите – морски сувенири, ароматизирани свещи, а защо не и сапун под формата на роза или някакъв вид животно? Всичко зависи от вашия собствен стил и от този на малката ви баня.

Ако идеите ви се виждат интересни и обмисляте ремонт на банята си, разчитайте на специалистите, регистрирани в MaistorPlus, които могат да ви помогнат с добри решения. За да се допитате до тях, пуснете безплатна заявка за проект, а след това очаквайте предложенията, които можете да сравните. Разгледайте коментари от предишни потребители и изберете това, което е най-подходящо за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Стоил Димитров
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Ангел Йорданов VIP
Боядисване и декорация, Банкя
Строително-ремонтни дейности-Тодоров
Покривни услуги, София
79 извършени проекта
Пламен Цанов
Боядисване и декорация, София
50 извършени проекта
Станимир Василев
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта