6 грешки при ремонт на баня, които да не допускате

Публикувано на 05/11/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 06/11/2019 | Видяно 828 пъти

Напълно ремонтираната и добре изглеждаща баня е една от най-жадуваните и красиви гледки в дома. И освен че една реновирана баня винаги добавя стойност на вашия дом, тя актуализира стила му и го прави по-добре адаптиран към вашите текущи нужди. А именно ремонтът на банята е най-добрата възможност да въведете подобрения, които ще служат на вас и вашето семейство за години напред.

Основен фактор при ремонтите са парите. Често пъти влагаме бюджета си във вещи и решения, които са в наш ущърб. Същото важи и за времевия ресурс. И за да ви помогнем да сте по-съобразителни и предвидливи при следващия ремонт на банята, тук показваме някои от основните грешки, които е по-добре да не допускате, ако искате да имате красива и изгодна за джоба ви баня. А за качествения ремонт, не се колебайте да се обърнете към специалистите в областта на ремонтите на баня, регистрирани в сайта ни.


Грешка № 1: Липса на план за действие

Започването на ремонт на банята, без да имате конкретен план, е сигурен начин да похарчите повече пари, отколкото е необходимо. Несъмнено баните често пъти се оказват доста малки и могат да ви заблудят, че не са трудни за реновиране. Огромният набор от ежедневни действия обаче, които се извършват в това малко пространство, не ви позволяват да направите нещо импровизирано. Още по-малко да нямате предварителна организация и ясни очертания за работа.

Ако инсталирате тоалетната и решите, че тя трябва да бъде преместена няколко метра вляво, проектът ще бъде по-скъп, отколкото ако сте я поставили правилно още първия път. Така че, оформете в съзнанието си конкретен дизайн на банята. Направете това още преди да се обадите на изпълнителя или на проектантската компания.


Грешка №2: Избор на скъпи опции, когато семплите работят по-добре

Предположението, че с по-скъпа опция за ремонтиране на банята ще си спестите всички проблеми, невинаги е правилно. Изпълнители, магазини за мебели, приятели и много други може да ви насочат към закупуване на по-скъпи материали и услуги. Въпреки че техните намерения могат да бъдат искрени и неподправени, това води до по-високи общи разходи за вас.

 • Например, душ кабина от стъкло, без рамка е доста модерен и привлекателен избор. И няма спор, че точно това решение дава повече стил, стойност и красота на дома. Въпреки това, душовете без рамки са по-скъпи от душовете с рамка или други модели душ кабини.
 • Ако душ кабина с рамка може е добър вариант за вас, но ви се иска такава без, проучете добре колко струва безрамковата версия и помислете дали бихте вложили разходи в нея.
 • Същото важи и при избора на плот от естествен или кварцов камък, каменните подове, шкафовете от масивно дърво, дизайнерската боя и множеството други първокласни продукти.
 • Изборът на подова настила е не по-малко важен. И при него не на всяка цена важи правилото, че най-скъпото е и най-качествено. Спокойно може да се спрете на среден клас плочки, които ще ви свършат чудесна работа. 
 • Най-важното правило е да си определните бюджет и да се стараете да не го надхвърляте колосално. По този начин и финансите ви ще се движат във вашия план и няма да ви се налага да се чудите откъде да намерите още пари за допълнителни разходи.

Вижте още: Преди и след: 5 бани  с впечатляващи трансформации


Грешка №3: Подменяте артикули, вместо да ги поправите

Може би плочките около душ кабината просто се нуждаят от лек козметичен ремонт, а не от пълна подмяна. Или пък мивката? Вероятно тя просто се нуждае от нов, свеж цвят, а не от пълно заменяне и изхвърляне. Ясно е, че е трудно всичко да бъде подменено, що се отнася до ремонт на баня.

 • С малки козметични промени може да вдъхнете нов живот на своята баня. И то без да се налага да къртите.
 • Обмислете добре кои артикули в пространството наистина нямат място в него и трябва да бъдат сменени. Ако добре направите тази рекапитулация на интериора в банята, със сигурност ще останете много доволни - и от финалния резултат, и от финансова гледна точка.
 • Помислете какво може да добавите, за да освежите мястото. Понякога само няколко декоративни елемента могат да направят чудеса. 


Грешка №4: Липса на внимание към вентилацията в банята

Вентилацията в банята често е последният приоритет в списъка при ремоделирането й. Но именно лошата вентилация създава ефекта на домино.

 • Въздухът в помещението, напоен с влага, може да причини всеобхватна плесен. Тя има способността да съсипе цялата баня и да доведе до ремонт на ремонта.
 • Обърнете малко повече внимание именно на този елемент в ремонта на баня.
 • Важно е да знаете, че по-новите вентилатори за баня са значително по-добри спрямо старите. Те са по-тихи, по-мощни и по-ефективни.
 • Топлинните лампи са друг начин за намаляване на влагата във вашата баня.

Вижте още: Преди и след: Невзрачните бани се превръщат в красиви помещения


Грешка №5: Избор на неправилна подова настилка

При ремонта на баня е важно да помислите и за подовата настилка и дали тази, която сте избрали, е подходяща.

 • Керамичните и порцеланови плочки, луксозната винилова дъска и другите видове винилови настилки обикновено работят най-добре в банята, защото не пропускат вода.
 • Масивната твърда дървесина и ламинираният паркет рядко са най-добрите ви възможности за бани. Настилката от дървен материал може да върши работа известно време, но гниенето е неизбежно.
 • Всеки вид камък в банята ще трябва да бъде предварително запечатан и подготвен. Плюс това, естественият камък ще се нуждае и от периодични грижи, за да се предотврати проникването на влага в повърхността на камъка.

Изборът на неправилна подова настилка в банята вреди не само на пода, а и на цялостната структура на банята.  


Ремонт, без помощ от професионалист

Ако сте малко по-сръчни и умеете да боравите с инструменти, вероятно и сами можете да се заемете с проекти, като инсталиране на подови настилки за баня, полагане на керамични плочки, боядисване на стени, инсталиране на смесители за баня и много други. Но когато става въпрос за по-пипкави дейности, като изграждане на изцяло нова душ кабина, инсталиране на окабеляване за цяла баня или извършване на по-сложна работа при поставянето на плочки, помислете дали наистина можете да се заемете с това начинание и най-важното - ще го изпълните ли качествено.

Много проекти за реконструкция на баня в крайна сметка ще бъдат по-бюджетни и по-малко разочароващи, ако потърсите професионалистите от самото начало. Опитни майстори и специалисти в ремонтите на баня и мокри помещения, можете да откриете в нашата платформа. Имате възможността да подадете напълно безплатна заявка за проект. След 24 часа вече ще имате готови оферти, които да сравните и да изберете най-изгодното и добро за вас и вашите нужди.