15 интериорни проблема: разрешени в 2 изречения

Публикувано на 27/04/2015 от Виктория Маринова | Видяно 9 711 пъти

Често, в опит да направим козметични промени в жилището си, срещаме трудности при избора на декорация или дизайн, и всяко погрешно решение рефлектира негативно върху бюджета ни. За да ви спестим време и напразни инвестиции, ви предлагаме кратки и ясни решения на 15 често срещани проблема, свързани с промяната в интериора. Ако пък на вашия дом му предстои ремонт, направете безплатна заявка в MaistorPlus, за да изберете специалистите, които да ви съдействат с тази задача за постигане на перфектен резултат!


1. Как да преценим правилно размера за монтиране на перде към прозореца?

Когато избирате нови завеси за дома, е важно да знаете, че размерът им зависи от дължината на корниза, а не от размерите на прозореца. Премерете дължината на корниза с помощта на метална рулетка и ако искате пердето да не е прекалено дълго, премерете 3-4 сантиметра над пода.


2. Как да изберем килим за трапезарията?

Килимът за трапезарията трябва да бъде малко по-голям от пространството, което заемат масата и столовете заедно. От гледна точка на материала, от който е направен, препоръчваме акрил или вълна, тъй като са устойчиви и сравнително лесни за почистване.


3. Как да изберем правилния размер полилей?

Правилният размер полилей до голяма степен зависи от естетическия ефект, който се стремите да постигнете, но все пак има няколко изисквания, на които си струва да хвърлим по едно око. Разстоянието между полилея и всяка една от стените на стаята не трябва да е по-малко от 1.3 метра, той трябва да е на поне 76 см височина от масата и 180 см от пода.


4. Как да "скрием" радиаторите у дома?

Най-често използваният начин за прикриване на радиаторите у дома е зад дървена или метална решетка. Съществуват обаче много по-интересни и закачливи варианти като например да го преобразите в шкаф или тоалетка, като за целта обаче трябва внимателно да прецените дизайна му, за да може радиаторът все пак да осъществява отоплителната си работа.

Виж още: 5 модерни тенденции в интериорния дизайн за 2015


5. Каква декорация да поставим около климатика?

В краткосрочен план можете да използвате перде или покрита маса. В дългосрочен план обаче това едва ли ще ви свърши работа, затова препоръчваме да потърсите помощ от майстор, който да постави решетка или друг вид декорация. За целта направете безплатна заявка в MaistorPlus и с подходящата декорация дори самите вие ще забравите, че в стаята има климатик.


6. Как да изберем абажур?

Запомнете следното: 60% е лампата, 40% - абажурът, т.е той не трябва да бъде твърде голям и натрапчив. За класическия модел лампа изберете и класически модел абажур, а по-екстравагантните решения запазете за по-интересните и съвременни осветителни тела.


7. Как да изберем подходящо осветление за спалнята?

Тук формулата на успеха е да изберете осветителни тела с ниска мощност, които могат да бъдат вградени в тавана ви + лампи за нощните шкафчета + стенни лампи, ако помещението позволява. Ако помещението разполага с големи прозорци и съответно в него влиза много естествена светлина, толкова много осветителни тела не са необходими и можете да заложите само на такива за нощните шкафчета.


8. Как да изберем огледало за банята?

Формата на огледалото до голяма степен е определяща при избора му, защото хоризонталната увеличава визуално ширината на помещението, а вертикалната-височината. Оптимално решение е да заложите на огледало с кръгла форма, а що се отнася до дизайна му, то може да бъде с интересна рамка, допълнително осветление, като предна страна на шкаф или нито едно от изброените.


9. Как да декорираме рафт за книги?

Подредете книгите така, че да си подхождат или да създават интересен контраст, а в празните пространства добавете свещници, рамки със снимки, картини, сувенири и други декорации. Може да поставите част от книгите легнали, за да разнообразите цялостния вид на рафта или библиотеката, и като краен резултат ще получите едно завършено произведение на интериорното изкуство!

Виж още: 7 ценни съвета за обзавеждане на спалня


10. Как оптически да уголемим малки пространства?

Уверете се, че всяка вещ е на мястото си, поставете прозрачни завеси и позволете на естествената дневна светлина да влезе в помещението. Подобен ефект ще постигнете и с подходящо осветление, а в съчетание с огледални повърхности, стаята ще изглежда още по-голяма!


11. Как да си създадем сами впечатляваща стена от фотографии?

Използвайте различни по големина и дизайн рамки за снимки, като е желателно 2-3 от тях да бъдат по-големи и интересни, за да привличат вниманието. Не се страхувайте да ескпериментирате със стилово различни картини и фотографии, а за да внесете модерна нотка, поставете в рамка цитат на любимата си популярна личност.


12. Как да декорираме масичката за кафе?

Добавете 2-3 интересни книги, декоративни кутийки, ваза с цветя, а защо не и купа с лакомства и ще имате една чудесно декорирана масичка за кафе. Съвършенството често се крие в простите интериорни решения, затова балансирайте вида и материала, от които са направени декоративните предмети, за да не изглежда масичката ви претрупана.


13. Как да направим офиса си по-уютен?

За да вършите задълженията си с желание, трябва да се чувствате комфортно на работното си място. Създайте от празните рафтове приятно пространство, като поставите картини, мотивиращи цитати в рамки, ваза с цветя или сувенир, който има емоционална стойност за вас.


14. Какви аксесоари са подходящи за малка кухня?

Оползотворяването на пълния потенциал на всяка малка стая е трудна задача, но що се отнася до кухнята, съветваме да използвате стенни закачалки и рафтове за съдове, висящи зелени растения и светли полупрозрачни завеси, които да "отварят" помещението. Интересен полилей, няколко картини или фотографии и добре организираният кухненски модул ще направят чудеса и с най-компактната кухня!

Виж още: 5 начина да се събуждате по - щастливи в спалнята


15. Как да създадем добра организация в гардероба си?

Изхвърлете всичко излишно, обособете секции за отделните видове дрехи (по сезони или спрямо това колко често ги носите), предвидете достатъчно рафтове за обувките и използвайте кутии с етикети за аксесоарите. Препоръчваме да изберете гардероб, който има две нива за окачване, защото това ви дава възможност да приберете повече дрехи, както и да използвате вакуумни пликове за съхранение на дрехите, които не носите често в момента.

Ако този кратък интериорен наръчник ви е бил от полза, можете да ни зададете и други въпроси, а ние ще потърсим точните отговори за вас! След като сте решили да променяте нещо в дома си обаче, направeте безплатна заявка в MaistorPlus. Така ще можете да сравните офертите на специалистите в областта на интериорния дизайн, регистрирани в платформата и да изберете най-добрата оферта за вашия дом!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Иван Петков
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
26 извършени проекта
Топъл Дом ЕООД
Цялостен ремонт, София
16 извършени проекта