Какво трябва да знаете за интериорния дизайнер

Публикувано на 06/01/2015 от Климентина Величкова | Последна редакция на 09/08/2016 | Видяно 4 512 пъти

Може би всеки се е питал с какво точно се занимават интериорните дизайнери. Това е една сравнително съвременна професия, от една страна забулена в мистерия, а от друга–всеки смята, че разбира по нещо от нея. Ако ви се наложи да наемете интериорен дизайнер или смятате да станете такъв, ето осем неща, които хората, упражняващи тази професия, биха искали да знаете за тях.

Какво е интериорен дизайнер?

Интериорният дизайнер е специалист по разработка на нови проекти за хармонична среда за подобряване живота на човека. Дизайнерът създава неповторима обстановка, стил, красота в помещенията, като въплъщава в реалност мечтите на клиентите. Думата "дизайн" има италиански произход  от "disegno", което значи чертеж . В исторически план са се оформили множество стилове интериорен дизайн–класически, модерен, винтидж, индустриален, рустикален и т.н. Съвременният интериорен дизайн се основава на два принципа: функционалност и конструктивност. Това най-просто значи да се съчетават практичност и красота, а оформяното пространство да представлява една хармонична конструкция. 


Интериорните дизайнери работят според вашите желания

Работата на интериорните дизайнери е именно да претвори на практика вашите мечти за изгледа на дадено пространство, например, вашия дом. Дизайнерите могат да предложат и направят разработки, които понякога изглеждат фантастични и непостижими. Наетият от вас професионалист се съобразява с вашите желания и ви съветва за най-добрия начин за изпълнение, както и предлага възможно най-близки варианти, ако нещо е невъзможно. Тук възникват някои от конфликтите между изискванията на клиентите и реалните възможности, които дава оформяното пространство. Друга "невралгична" точка е бюджетът. Ролята на дизайнера е и да умее да убеди клиента какъв би бил оптималният резултат на даденото място с дадените средства, а също и кое е най-рационалното решение.

Интериорните дизайнери не огласяват информация за клиентите си.

Поради спецификата на работата си, интериорните дизайнери влизат във вашия дом и понякога се допускат и до "кухнята" на вашия живот, за да могат да предложат най-добрия проект, оптимален за вашите изисквания и нужди. Те не огласяват придобитата информация и спазват конфиденциалност и професионална етика. Също така интериорните дизайнери не изнасят информация за имущественото ви състояния, притежаваните от вас ценности и т.н.


Интериорните дизайнери имат цялостен поглед върху проектите

Интериорните дизайнери предлагат начин за цялостно изпълнение на проектите–от самото начало, до финалните детайли. Те могат да предвидят както преустройство на пространството, така и цветовете на мебелите и аксесоарите. Най-добрият начин е да се спрете на цялостна концепция, например, за преустройство на дома, вместо да действате "на парче", защото рискувате да не получите най-функционалния и хармоничен резултат. Известно е, че комфорта в дома е в основата на приятния живот, както на пълноценната работа и почивка.

Интериорните дизайнери са хора със специално образование.

Професионалните интериорни дизайнери са хора със специално образование. То се добива в различни университети и колежи в света. Някои хора смятат, че всеки може да подреди, например, мебели и да избере цветовете на стените и дамаските в едно жилище, но само професионалиста по интериорен дизайн може да развие по най-добър начин цялостната концепция за изгледа на пространството. Това е така, защото този специалист има разностранни познания, които включват архитектура, строителство, ергономичност и др. и може да ги приложи комплексно в разработката на даден дизайн


Интериорните дизайнери работят с най-новите технологии

В наши дни интериорните дизайнери работят с най-новите компютърни технологии в областта и могат да визуализират много реалистично на екрана това, което ще се получи след завършване на даден проект.  Най-често използваните компютълни програми в интериорния дизайн са: SketchUp, Sweet Home 3D, AutoCAD, Autodesk 3ds Max, ArchiCAD и българската V-Ray, разработка на "Chaos Group".

Интериорните дизайнери изпълняват различни по големина проекти.

Интериорните дизайнери могат да разработят проект за цял търговски център, така и за една стая. Те се съобразяват с вашия бюджет и могат да предложат различни решения за пространството, които дори не сте подозирали. Затова не се колебайте да се обърнета към интериорен дизайнер дори за по-малки проекти, като смятате, че ще ви излезе по-скъпо. В много случай дизайнерът предлага по-рационално оползотваряване на вашите средства и постигане на добър резултата и с ограничен бюджет.

Интериорните дизайнери работят в съгласие със законовите разпоредби и строителните стандарти.

Интериорните дизайнери познават и се съобразяват със законовите разпоредби, строителните и санитарни стандарти, изискванията за безопасност и за опазване на природната среда. Предложените проекти не могат да нарушавата нито едно от правилата за разработка на дизайн на дадено пространство.

В нашия сайт MaistorPlus ви даваме възможност да изберете и да се свържете с водещи български дизайнери, които ще изпълнят всеки ваш интериорен проект за дома. Направете безплатно запитване в платформата  и изберете най-добрата за вас оферта.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта