Телевизор на стената - съвети за позиционирането му

Публикувано на 31/03/2020 от Радина | Последна редакция на 24/02/2021 | Видяно 4 776 пъти

Със сигурност телевизорът е нещото, без което не можем да си представим един хол. В допълнение към основната му функция, той се явява и декоративен елемент в интериора. Съвременните модели са много по-компактни и функционални от своите предшественици и благодарение на удобните размери се появяват различни начини за монтирането им.

За да спестите място в стаята е препоръчително телевизорът да се постави на стената. Тази опция е идеална, ако искате всичко около вас да е компактно.

Дизайнерите отбелязват, че моделите с големи размери се превръщат в основен детайлен елемент. А ако имате по-грандиозни планове и се нуждаете от компетентно мнение, то винаги може да се консултирате със специалистите, регистрирани при нас.


На какво да обърнем внимание?

Когато вземате решение къде и как да поставите своя телевизор, е важно да обърнете внимание на следното:

  • Цветът на стената и текстурата на материала;
  • Избор на най-удобното и практично разположение;
  • Ефектът на радиация върху самите вас (натоварването на зрението);
  • Влиянието на външните отрицателни фактори върху техниката.

Можете да поставите устройството върху скрин или други ниски мебели. Тази идея е широко разпространена.

Вторият вариант - поставяне срещу мястото за хранене или дивана. Уверете се, че разстоянието между позицията на зрителя и екрана е приемливо. Колкото по-голям е екранът, толкова повече трябва да е и разстоянието.

Телевизорът изглежда страхотно над камината, но само ако тя е изкуствена. По този начин стената ще се превърне в доста забележим елемент.

Препоръчва се да не се поставят телевизори близо до отоплителни уреди, истински камини и изкуствени източници на светлина.

Вижте още: Време ли е за нов телевизор в дома ви


Различен дизайн на стената

Можете да използвате различни материали за основата на стената, на която ще поставите телевизора. Най-популярните варианти, предлагани на пазара, са:

  • Тапет - това е практичен, достъпен и стилен материал, който може да бъде в различни цветове. По този начин е лесно да откроите конкретна зона, проектирана специално за техниката. Експертите препоръчват да се използват платна с 3D обемни изображения. Темата на снимката трябва да отговаря на стила на интериора.
  • Боя - боята има наситен цвят, евтина е и се задържа дълго време на стената. Такъв материал е идеален за декорация на стени. Пространството до телевизора е най-добре да бъде боядисано в топли нюанси. Ако искате да подчертаете даден предмет обаче, използвайте ярки цветове. На празното място около телевизора, с помощта на бои, можете да нарисувате всичко: цветя, птици, абстрактни елементи и т.н.
  • Текстил - за да създадете уют и комфорт, използвайте текстил. Заложете на естествените материи. Цветът и текстурата на материала трябва да са в хармония с мебелите и другите елементи. Опитайте да контрастирате цвета на телевизора с този на текстила.
  • Мазилка - благодарение на декоративната мазилка за стени, можете да придадете релеф с интересна текстура. С негова помощ можете да разделите стената на зони, които се различават по текстура. Поставете телевизор върху плоско покритие, а текстурираната част ще украси оборудването от различни страни.


С какво е нужно да се съобразим?

Монтирането на телевизор изисква не само умения, но и подготвителен процес. По време на работа трябва да бъдете максимално внимателни, особено ако телевизорът е по-голям.

  • Решете на каква височина ще бъде поставен и намерете оптималната точка, от която е удобно да гледате екрана. Най-добрата височина е на или близо до нивото на очите ви.
  • Не прикрепвайте телевизора плътно до стената. Оставете пространство за циркулация на въздуха. Това ще позволи на телевизора да се охлажда добре по време на работа.

Вижте още: Телевизор или проектор - какво да изберем за невероятно кино изживяване у дома?


Начини на поставяне

Съществуват два най-популярни начина за поставяне на телевизор на стената – със стойка или на опора.

Стойките биват няколко вида:

  • Наклонени - с тях можете да наклоните екрана на около 20 градуса от основата на конструкцията.
  • Статични - надеждно и силно фиксиране без движещи се елементи.
  • Наклонени и въртящи се - използвайки тази опция, можете не само да наклоните екрана, но и да го преместите във всяка посока.

Надяваме се съветите ни да са ви били полезни. Ако се питате как да позиционирате своя телевизор и коя идея на практика би изглеждала най-добре за дома ви, допитайте се до експертите, регистрирани в MaistorPlus. Пуснете своята безплатна заявка за проект. Очаквайте различни предложения, от които да изберете подходящото за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Акуратният Майстор
Покривни услуги, София
50 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
54 извършени проекта
Д - А 11 ЕООД
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Perfect Home
ВиК Услуги, София
37 извършени проекта