Шкафове и рафтове за баня: полезни съвети и трикове за подреждане

Публикувано на 04/11/2019 от Мира Петърчева | Последна редакция на 16/12/2019 | Видяно 1 963 пъти

Във всяко помещение в жилището трябва да има добра организация. Когато планирате как да подредите всичко в банята си, трябва да отделите специално място за съхранение на тоалетни принадлежности, козметика, препарати за почистване, кърпи и други предмети от бита. Изборът на мебели за банята зависи от наличното пространство и стила на интериора.

Шкафовете и рафтовете предлагат много широки възможности в това отношение. В магазините може да се намери богата гама продукти: от класически до футуристични остъклени шкафове и рафтове. Важно е те да се комбинират с останалото пространство в избрания стил. Обърнете се за съвети към професионалистите, регистрирани в MaistorPlus, тъй като банята е една от тези зони в къщата, която изисква специално внимание. 


Шкафове и рафтове за баня: принципи за избор

Ако имаме достатъчно място в банята, трябва да помислим основно за шкафове. Те са подходящи както за класически, така и за модерен интериор.

  • Шкафовете могат да са изработени от естествено дърво в светъл или тъмен цвят, но могат да бъдат избрани и други варианти: ПДЧ, пластмаса, метал, стъкло… Помислете за подходящи варианти за вашата баня.
  • Рафтовете са удобни за малки бани, тъй като създават ред и спестяват място в помещението. Те също могат да бъдат от различни материали, които са хармонично вплетени в избрания стил.
  • Често срещана е комбинацията от шкафове и рафтове в банята, което е практично дизайнерско предложение.
  • Добрите материали при изработката на шкафове и рафтове са важни на тази част на апартамента, където високата влажност и честите температурни промени са на дневен ред.
  • Също така си струва да се погрижим за функционалността и практичността при използването на тези мебелни решения. Офертите на производителите включват много интересни идеи, които лесно могат да бъдат реализирани както в големи, така и в малки пространства.

Вижте още: Наръчник в избора на шкаф за баня


Няколко важни неща при организирането на банята

При избора на шкафове и рафтове за бани трябва да се вземат предвид няколко много важни фактора, които ни позволят да създадем стая, отговаряща на нуждите и очакванията: както функционални, така и визуални.

  • Трябва да подчертаем, че индивидуалните проекти, създадени за клиенти, са с много добър ефект. Реално банята е отражение на характера на човека и неговите лични емоции.
  • Ако сами решите да търсите шкафове и рафтове, то трябва поне да се допитате до специалисти и да се вземе предвид самото помещение. Отново повтаряме, често банята е малка и не бива да я претъпкваме с ненужни неща.


Окачени шкафове – идеално решение

Баня, която дава усещане за комфорт, както и естетическо пространство изисква създаването на подходяща атмосфера чрез оформлението на функционалните зони.

  • По принцип стандартно шкафовете са на земята. В банята често такъв шкаф е разположен под мивката, но не винаги има място за него.
  • Окачените шкафове са добро решение: от най-простия тип „аптека“ до дизайни с полукръгли прозрачни или матови врати. Можете да ги окачите в почти всяка баня, а липсата на крачета улеснява поддържането на пода чист.
  • Чекмеджетата са особено полезни за съхранение на кърпи или почистващи продукти.
  • Идея: Можете да използвате панери, щайги или дори пластмасови кутии за съхранение на необходими неща в това помещение.


Шкафове с вградено огледало – ползата е доказана

Опитвате ли сте да си представите баня без огледало? Вероятно НЕ. То е много важен елемент, който се използва в банята. В допълнение, отразяващата му повърхност се използва за успешно оформяне на пространството. Огледалото може да бъде независима част от банята или да е в комплект с шкаф над мивката. Размерът и методът на монтирането му зависят от площта на стаята. В малките бани огледалата често са част от шкафа. В големи пространства огледалото може да бъде самостоятелно монтирано в красива декоративна рамка.

Вижте още: Впечатляващи промени за баня


Още една добра идея за банята: отворен шкаф

Интересна идея при организиране на банята е отвореният шкаф над мивката, който лесно се поддържа чист и е функционален. В него има достатъчно място за всички необходими неща за хигиена – сапун, шампоан, душ гел, четки за зъби, паста за зъби, гребен, самобръсначка, пяна за бръснене…. Трябва да подчертаем, че всички шкафове и рафтове трябва да са от водоустойчив материал.

  • В бюджетен вариант мебелите могат да бъдат направени и от ПДЧ или MDF, но те са с по-малка устойчивост спрямо условията в банята, така че икономиите на средства са временни.
  • Технологията на производство дава възможност да се използват шкафове и рафтове с висока устойчивост на температурни промени и влага. Така тяхното качество не се влошава с времето.


Рафтове в банята – елегантно и лесно решение

Не всички аксесоари за баня е необходимо се съхраняват в затворени шкафове. Някои ежедневни тоалетни и козметични продукти могат да са на достъпно място. За целта на помощ идват рафтовете. Рафтът може да бъде на различни места:

  • вграден в стената и осветен;
  • монтиран под огледалото;
  • близо до или под мивката;
  • директно на стените в това помещение.

Шкафът за баня е много важна част от интериора в банята. Когато избирате модел, не правете компромиси и обмислете хубаво какъв е подходящ за помещението. В случай че имате нужда от професионални насоки, може да се доверите на доказаните специалисти, регистрирани при нас. По всяко време може на направите напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Georgi Georgiev
Цялостен ремонт, София
24 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
104 извършени проекта
ИВАН НИСТОРОВ
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
Петров
Боядисване и декорация, София
46 извършени проекта
Линдстрой ЕООД
Плочки и теракот, София
28 извършени проекта