Няколко идеи за обзавеждане на микро апартамент или малко студио

Публикувано на 24/11/2021 от Василена Панова | Последна редакция на 24/11/2021 | Видяно 3 060 пъти

Днес все повече жители на големите мегаполиси предпочитат малките жилищни площи, които предполагат по-лесна поддръжка и по-ниски разходи. Ако сте горд собственик на микро апартамент или малко студио, със сигурност сте се убедили, че стандартните интериорни решения са неприложими за тях. Това разбира се не означава, че в микро апартамента не могат да бъдат постигнати уют и функционалност.  

В тази статия ще ви представим няколко идеи за организиране на микрожилище. Ако се нуждаете от допълнителна помощ, винаги можете да се обърнете към професионалните дизайнери и архитекти, регистрирани в платформата на MaistorPlus, които ще ви помогнат да оползотворите по най-добрия начин площта, с която разполагате.


Легло, но не само

Къде да побера всичко? Съвсем естествено този въпрос притеснява всички обитатели на микро апартаменти. Основно правило при тяхното обзавеждане е, по възможност, мебелите да имат повече от едно предназначение.

Да започнем с мястото за сън и отдих:

Чудесно решение за малките жилища е модулната мека мебел, която от легло, лесно се превръща в диван с няколко декоративни възглавници. Ако същата разполага с вградена ракла, мястото за завивките ще бъде подсигурено. 
Популярно, но не толкова лесно за изпълнение решение, е да се снабдите с удобен за спане сгъваем диван. 
Легло с по-висока рамка, от своя страна ще осигури площ за кутии за съхранение на вещи под него. 
Прибраното в стената падащо легло ще отваря помещението през деня.
Множество възможности предоставя и т.нар. таванно легло, под което остава пространство, което може да бъде организирано като работна площ, библиотека или гардероб.

Прочетете още: Уникални решения с двуетажни легла


Игра на цветове

Цветовете на стените и подовете са от особено значение в дизайна на малките жилища. Всеизвестно е, че светлите, пастелни и неутрални тонове „отварят“ пространството. Различните декоративни краски в отделните кътове създават илюзия за тяхната обособеност — подход, който макар и труден за изпълнение, несъмнено допринася за създаването на уютна атмосфера. Внимателното боравене с ярките цветове и използването им като акценти може да внесе допълнителна свежест в дизайна на жилището ви.


Плъзгащи стени или завеси за оригинално зониране

Игра с пространството в микроапартамент или малко студио може да бъде постигната с плъзгащи стени, завеси или паравани.

Тук многообразието от материали и цветове ви предостави възможност да развихрите въображението си, като използвате:

  • матови или прозрачни подвижни прегради;
  • завеси от леки, въздушни материи;
  • паравани с рисунки или фотографии, създаващи илюзия за перспектива.
     


Минимализмът е водещ в малкото жилище

Водеща роля при обзавеждането и дизайна на малките жилищни пространства играе минимализмът. Основната идея в този стил, изразена от един от неговите пионери — Мис ван дер Рое, е „По-малкото е повече“ („Less is more“). Изчистени линии, функционалност и много светлина - това, накратко, са основните правила.

По възможност, не закривайте прозорците с непрозрачни щори и тежки завеси. Когато решите да внесете нова вещ в жилището си, помислете какво ще махнете от него, за да ѝ освободите място. Избягвайте излишни предмети. Не купувайте сервиз за 12 души - така или иначе, не могат да се съберат едновременно във вашия дом.

Ограниченото пространство е предизвикателство, което изисква нестандартен подход. Ето защо, ако се нуждаете от допълнителни идеи и професионално съдействие за дизайна на микроапартамента си, не се колебайте да се обърнете към регистрираните в MaistorPlus опитни специалисти!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
stroimaxbg
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Ивайло Иванов
Мебели и обзавеждане, София
61 извършени проекта
Акуратният Майстор
Покривни услуги, София
50 извършени проекта
ТИВИЕС-интериорни решения ООД
Мебели и обзавеждане, София
52 извършени проекта