Подови настилки от винил: гарантирана устойчивост и перфектна красота

Публикувано на 15/08/2019 от Мира Петърчева | Последна редакция на 19/11/2019 | Видяно 6 354 пъти

Виниловите подови настилки са се появили на пазара през 30-те години на миналия век. Първоначално са били предназначени предимно за промишлени помещения, но потребителите бързо оценяват уникалните характеристики на този материал. С развитието на технологиите подовите настилки от винил се подобряват, придобивайки все по-ценни свойства и достигайки ново ниво на качество. В резултат на това днес винилът като материал за под се използва успешно не само в промишлени цехове и различни търговски и обществени сгради, но също така и в жилищни помещения, което го прави достоен конкурент на други типове подови настилки. Ако правите ремонт в жилището си и искате да положите такава настилка, доверете се на доказаните специалисти, регистрирани в MaistorPlus.


Подови настилки от винил – специфика и структура

Какво е винилов под? Какви са предимствата му, кое го прави толкова популярен?

  • Винилът за под е многослоен материал, състоящ се от поливинилхлорид, кварцов пясък и пластификатори. Броят на слоевете може да варира в зависимост от вида на настилката, което определя до известен смисъл и разликата в цената.
  • С увеличаването на броя на виниловите слоеве не само се увеличава цената на материала, но и се подобряват неговите технически характеристики.
  • Най-скъпите винилови настилки за под са от 8 слоя. В най-простия вариант може да има само четири от тях. Колкото по-малко на брой са слоевете, толкова по-тънък е материалът (обикновено дебелината на винила варира от 1,5 до 3,5 мм, но се продават и по-дебели покрития - до 10-12 мм).


Качественият винил за под е от 8 слоя

Свързването на слоевете на винила за подова настилка един с друг се извършва чрез горещо пресоване.

  • Горният слой предпазва материала от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи и съответно запазва цвета и текстурата на модела. Благодарение на това настилката не избледнява на слънце.
  • Прозрачният осми слой е с дебелина около 0,5 mm и е предназначен да предпазва всички подлежащи слоеве от механични въздействия - абразия и надраскване. Запомнете - дебелината на този слой определя класа на износоустойчивост на виниловия под.
  • Седмият слой е основната част и изпълнява защитни функции.
  • Шестият слой е декоративен и определя дизайна и цвета на подовата настилка. От него зависи каква повърхност ще имитира виниловия под - дърво, корк, мрамор, пясък, камъчета или нещо друго.
  • Петият слой е отразяващ
  • Четвъртият слой дава издръжливост и особена износоустойчивост.
  • Третият слой е за голямо механично натоварване.
  • Вторият слой е с фибростъкло, което служи като армировка.
  • Най-долният слой - PVC подложка - не е наличен за всички винилови подови настилки. Целта на подложката е намаляване на вибрациите и шума.

Тънкият винилов под, по мнението на много потребители, не е добър изолатор, което означава, че са необходими допълнителни мерки за постигане на адекватно ниво на комфорт. От друга страна, намаляването на броя на слоевете в материала снижава разходите. Това дава възможност да изберете винилово подово покритие с най-доброто съотношение цена-качество.

Вижте още: Винилова настилка - цени


Предимства на виниловите подове

Да обърнем внимание на най-важните характеристики на винила за под:

  • Дълготрайност - безспорното предимство на виниловата настилка е нейната висока степен на якост и устойчивост на абразия. Това с пълна сила важи за кварцово-винилови покрития. Виниловото покритие не се разпада и не се напуква, не се страхува от падане на тежки предмети, плъзгане на мебели и женски токчета. Дори най-евтиният винилов под може да издържи десетина години, а по-скъпото покритие няма да загуби своята привлекателност за три-четири десетилетия.
  • Устойчивост на надраскване - родителите на малки деца и собственици на домашни любимци особено ценят виниловите подове за тяхната устойчивост спрямо надрасквания и белези.


Водата, мухълът, гъбичките и гризачите не застрашават пода от винил

Ето още две особено важни характеристики на виниловото подово покритие:

  • Водоустойчивост - виниловото покритие е неуязвимо за водата, отлично се справя при постоянно излагане на влага. В резултат на това такъв под може да се полага в мокри помещения (баня,  перално помещение, кухня, коридор).
  • Биологична резистентност - поради липсата в състава на виниловото покритие на компоненти с естествен произход, предразположени към разпад, тоест гъбичките и мухълът не растат на този материал. Той също не предизвиква интерес и сред гризачите.

Вижте още: Използване на ретро мебели в интериора - оригинално и свежо решение


Подовите настилки от винил са атрактивни, красиви и лесни за поддръжка

Атрактивен външен вид - това е още един голям плюс на този вид подово покритие. Модерните винилови подове са изящно красиви, при тях има огромно богатството на цветовете и разнообразие от възможни модели. Винилът дава възможност да се имитират голямо разнообразие от повърхности - дърво, корк, гранит, мрамор, теракота и много други естествени материали с различни нюанси и текстури. За разлика от дървото и много други материали, винилът не избледнява при излагане на ултравиолетови лъчи.

  • Виниловият под е лесен за поддържане - покритието не изисква специални грижи.
  • Винилът понася честото мокро почистване и използването на всякакви почистващи продукти.
  • Все пак, не използвайте груби абразиви и агресивни промишлени почистващи препарати, за да отстраните замърсяванията.


Монтаж на подова настилка от винил - време е за майстори

Ако решите да ползвате винилов материал за пода, то трябва да измерите правилно помещението, за да изчислите колко квадрата трябва да закупите. Методът на полагане на виниловия под зависи от вида на покритието:

  • лепилото се нанася върху замазката, след което виниловото покритие се полага и изравнява с гумиран валяк;
  • по-лесно се слага винил със самозалепваща се основа: предпазният филм се отстранява внимателно, след което плочката се слага на пода и се изравнява - първо с ръце, а след това с помощта на гумиран валяк;
  • полагането на винилово покритие се извършва по същия начин, както в случая с ламината, т.е. чрез последователно щракване на плочките в жлебовете.

Виниловия под е удачен избор за всеки дом. Ако и вие сте се насочили към него, но имате нужда от професионална помощ - винаги може да се обърнете към специалистите, регистрирани при нас. По всяко време имате възможността да направите напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете тази, която е най-подходяща за вас. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
Майстор Петър
Плочки и теракот, София
10 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
valeros3 LTD
Покривни услуги, София
17 извършени проекта
Петър Кенанов
Цялостен ремонт, Бургас
19 извършени проекта
Щърков Инженеринг
Цялостен ремонт, София
6 извършени проекта