Винилова настилка - цени

Публикувано на 14/06/2018 от Катерина Костадинова | Последна редакция на 12/06/2018 | Видяно 33 416 пъти

(Обновена към - днешна дата/20.07.23)

Виниловата настилка е едно модерно решение за всеки дом, офис или зала. Но знаете ли колко отделя едно средностатистическо семейство в България за полагането на тази настилка? В тази статия ще научите за нейните предимства, начин на полагане и различните видове и текстури, които се предлагат на пазара. Предоставяме ви необходимата информация, с помощта на която ще можете да направите правилния избор за своя дом. А ако имате нужда от професионална помощ при изграждането на красив интериорен дизайн - специалистите в тази област са на ваше разположение! Възползвайте се от възможността да се сдобиете бързо и лесно с жилището на вашите мечти.


Какво представлява виниловата настилка

Виниловата настилка се прави от специално изработени PVC пластове, всеки от които има своя собствена роля в изграждането на устойчива и красива конструкция с шумоизолационни качества. Този тип настилки намират разнообразно приложение благодарение на качества като изключителна здравина, богат избор от цветове и текстури, лекота в почистването и поддръжката. Едно от забележителните им предимства е това, че те не горят, което ги прави предпочитани в много разнообразни видове предприятия. Начинът, по който се полагат, не позволява образуването на фуги между различните компоненти на настилката, което елиминира възможността от проникване на влага. Това предпазва настилката от деформация и бързо износване.


Полагане на винилова настилка

Полагането на какъвто и да е вид настилка изисква важни условия и стъпки, с които трябва да се съобразите и да следите внимателно за изпълнението на всяка от тях. Това гарантира дълъг живот на настилката при честа експлоатация. Ето и различните стъпки, които трябва да бъдат спазени при полагането на винилова настилка:

  • Перфектно почистване след полагането на саморазливна замазка и съобразяване със специалните изисквания за влажност и температура на пода;

  • Очертаване на пространството с помощта на конец и оразмеряване на настилката;

  • Нанасяне на слой специално пригодено лепило с помощта на мека набраздена шпакла и изчакване, докато слоят леко стегне;

  • Залепване на настилката от средата към краищата, като се притиска бавно и внимателно, за да се премахне въздуха;

  • Следва изрязване на излишните/стърчащи парчета и направата на малка фуга между листовете, която след това трябва да бъде слепена с помощта на специално въже, което се разтопява на висока температура;

  • Накрая неравността, образувана от въжето, се регулира, като се изрязва стърчащият пласт и се изглажда.


Различните видове винилова настилка

Съществуват два основни вида винилова настилка, спрямо нейната структура - хомогенна и хетерогенна.

  • Хетерогенната е съставена от няколко различни слоя, като най-горният е полиуретан, който освен за издръжливост, служи и за предпазване от хлъзгане.

  • Хомогенните такива са изработени от еднакъв по цялата дебелина слой.

И двата вида настилки притежават влагонепропускливи, пожароустойчиви, антистатични и антибактериални свойства, което ги прави подходящи за приложение в обществени сгради като болници, училища, административни сгради и офиси, складове, но освен това са подходящи и за домашно приложение.

Освен тези два основни типа обаче, ще забележите, че сред виниловите настилки се среща изключително разнообразие от цветове, форми и текстури. Благодарение на това лесно ще откриете правилната за вашия дом настилка, като можете да ги използвате както за холното помещение, кухнята и спалнята, така и за банята и дори терасата.

Виж още: Интериорни врати - цени


Очакваните разходи

Цената на виниловите и ПВЦ подови настилки варира между 16 и 24 лв/кв. м. Подовите настилки от вълнен текстил са много по-скъпи - около 40 лв/кв. м. Стойността се определя в зависимост от текстурата, пластовете и цялостното качество. Когато играе роля фактор като качество - съветваме ви да изберете по-висок ценови клас, тъй като това е инвестиция в продукт, който, при правилен избор, ще ви служи години наред. Необходимо е да вземете предвид и разходи за човешки труд при наемането на майстор, който да изпълни цялата работа, тъй като те не са включени в посочените тук очаквани разходи.

Цените за полагане на PVC настилки е между 24 и 27 лв./кв. м. За виниловите (или коркови) цената е 12-16 лв./кв. м.

Ако се чувствате вдъхновени от многообразните приложения и богат избор на цветове и форми сред виниловите настилки и искате да съобразите избора си с интересен и красив интериор в дома - потърсете професионалист, който да откликне на очакванията ви и да ви помогне да се сдобиете с мечтания дизайн. Пуснете още днес безплатна заявка, за да ви изпратим подбрани оферти от изпитани компании, които да сравните и да изберете онази, която откликва на очакванията ви.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Сфера 2015
Ремонт на баня, Бургас
22 извършени проекта
Калин Недялков
Покривни услуги, София
11 извършени проекта
Кирил Алексиев
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта