Съвременни и иновативни решения за енергийна ефективност в дома

Публикувано на 12/02/2020 от Мира Петърчева | Последна редакция на 30/01/2023 | Видяно 1 803 пъти

В последно време се разширява гамата от основни енергоефективни технологии за приложение в дома. Опитът на чуждите страни в прилагането на енергийно ефективни технологии в строителството и модернизацията на жилищния фонд е впечатляващ. Наистина се откриват нови перспективи за въвеждане на енергоспестяващи технологии в процеса на жилищно строителство или ремонтните дейности при саниране на сградите.

Енергийната ефективност днес е една от най-неотложните задачи, която има за цел прилагане на нови начини за намаляване на енергопотреблението. Оказва се, че в близко бъдеще новите сгради ще бъдат с висок клас енергийна ефективност, затова днес представяме решения, които наистина са перфектни в тази насока. В случай че имате нужда от професионално съдействие - потърсете за консултация доказаните специалисти, регистрирани в MaistorPlus.


Модерни енергийно спестяващи стъкла за дома

Модерни енергийно спестяващи стъкла за дома - какво е това?

  • Тези стъкла са наистина уникални. На повърхността на стъклото се нанася тънко покритие от никел-алуминиев оксид. То ефективно абсорбира слънчевите лъчи и загрява стъклото. Температурата му се увеличава с няколко градуса, дори и при мразовито време. Така то става източник на топлина за помещението.
  • Такива стъкла може да се използват както за прозорци, така и за остъкляване на цели стени на една сграда.
  • Ако цялата стена е остъклена (има небостъргачи, които са изцяло покрити с "умно" стъкло), то тогава стъклата могат да се превърнат в основен източник на топлина за помещенията.
  • Такова стъкло, монтирано на прозореца, затопля стаята безплатно, намалявайки разходите за отопление. Самото покритие е прозрачно, незабележимо за хората, но все още това е сложна производствена технология и изисква високи разходи за производство. По тази причина няма масово приложение.


Хелиоактивни сгради – пробив в енергоспестяващите технологии

Хелиоактивните системи са една от най-новите енергоспестяващи технологии. В страни, където има слънчевите райони, тази технология е идеално решение. Но и тук всичко опира до цената за изграждането на хелиоактивни сгради – тя все още е доста висока. Конвертирането на една обикновена сграда в модерен енергоспестяващ комплекс е трудно и скъпо начинание, тя трябва да се проектира и изгради от нулата.

Как работи такава сграда?

Стените и покривът на слънчевата сграда са покрити с панели, които поглъщат енергията на слънчевата светлина и загряват системата от въздух, вода или газ, която после затопля стаите, както и водата. Така се постига добър резултат при отопление на помещенията и загряването на водата.

Вижте още: Няколко важни насоки при избора на енергийно ефективни прозорци


LED енергоспестяващи технологии - защо са масово приложими

Външното и вътрешното осветление в жилището с помощта на светодиоди постепенно се превръща в идеална алтернатива за намаляване на разходите за осветление. Преди няколко години учените успяха да увеличат яркостта на светодиодите. По отношение на енергийната ефективност на осветлението, светодиодите нямат равни. Ако те се използват в дома, то консумацията на електроенергия се намалява няколко пъти.

Светодиоди – вижте как работят!

  • Става дума за полупроводници, които светят, когато през тях преминава електрически ток.
  • В зависимост от състава на полупроводника варира спектърът на излъчваната светлина.
  • При LED лампите се отчитат впечатляващи енергоспестяващи резултати. 
  • Те могат да бъдат закупени във всеки хипермаркет, а някои от тях са с оригинален дизайн.


Слънчев колектор - неочаквано добро решение

Слънчевият колектор е устройство, предназначено да улавя слънчевата топлинна енергия. Тя може да се използва за отопление, осветление и топла вода.

Съществуват два вида слънчеви колектори: плоски и вакуумни слънчеви колектори.

  • Основната разлика между тези колектори е вида на използваната в тях топлоизолация и различната им ефективност.
  • Вакуумните слънчеви колектори са по-ефективни от плоските, тъй като вакуумът е по-добър топлинен изолатор от минералната вата. Те се монтират обикновена на покрива или на стената, където има най-много слънчево греене.
  • Днес цените им са напълно поносими и те често се използват като система за енергоспестяване в дома.
  • Знаете ли, че с помощта на система от слънчеви колектори, осигуряването на топла вода през лятото е 99%, а през зимата - 10 - 15%? И колекторите ще работят по-ефективно, ако са инсталирани в южното изложение на сградата.
  • В домакинство, в което живеят 4 души, са необходими слънчеви колектори с работна повърхност от 6-8 кв.м. и топлинен акумулатор с капацитет от 300 - 400 литра.


Помислете как да намалите консумацията на ток в жилището

Намаляването на потреблението на ток в дома има безброй варианти. Реално чрез иновативни архитектурни решения може да се постигне спад на загубите на топлина чрез изолиране на външните стени, покрива, таванските етажи и мазета, чрез поставяне на качествена дограма и др.

С времето цените на новите технологични решения за енергийна ефективност ще намаляват и те ще стават по-достъпни. В същото време това е и важен екологичен проблем, който засяга планетата. Опитът на чуждите страни показва, че значително изоставаме в прилагането на енергийно ефективни технологии в жилищния и комуналния сектор.

Но никак не е трудно да се използват различни технологии за спестяване на електрическа енергия (датчик за движение, енергоспестяващи LED лампи и др.), както и да се извърши един качествен ремонт в дома, който би подобрил енергийната ефективност като цяло. Ако имате нужда от професионални насоки за изграждане на вашия иновативен дом, може да се допитате до доказаните специалисти, регистрирани при нас. По всяко време имате възможността да направите напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Васил Димитров
Ремонт на баня, София
9 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Васил Стоянов
Мебели и обзавеждане, Пловдив
14 извършени проекта
Кирил Алексиев
Цялостен ремонт, София
6 извършени проекта
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта