Как да организираме фитнес кът в малко жилище?

Публикувано на 21/06/2019 от Мира Петърчева | Последна редакция на 17/09/2019 | Видяно 2 253 пъти

Вие сте много зает човек, но искате да спортувате? Научете как да организирате фитнес зона в дома си!

Фитнесът е идеален начин за намаляване на стреса, отслабване, както и за подобряване на здравето като цяло. Въпреки добрите си намерения за спорт, не всеки има достатъчно време и желание да стигне до фитнес залата. Има една добра новина обаче!

Може да имате фитнес в дома дори ако квадратурата не е голяма. Става дума да уютен кът за фитнес във всекидневната или да преградите някое помещение за тази цел. Това може да е многофункционално място - зависи от вашите амбиции, мотивация и, разбира се, площта на стаята. Нашата задача е да дадем съвет как и какво трябва да се събере на едно място за организиране на пълноценна физическа активност. А ако при организирането на вашата домашна спортна зона, имате нужда изработка на мебели по поръчка, можете да разчитате на регистрираните в нашата платформа професионалисти. 


В коя стая да бъде нашия фитнес кът?

В един малък апартамент не е трудно  да се определи къде ще е нашият фитнес кът. Най-подходящи са дневната и спалнята. Но може и да е на терасата, ако тя е с по-голяма квадратура. Зоната за фитнес не трябва да е влажна и неудобна за физическа дейност.

  • По принцип, препоръчителната площ за фитнес зала в частна къща или голям апартамент е 8–10 квадратни метра. Разбира се, колкото повече, толкова по-добре. Но в малко жилище това е невъзможно, по тази причина може да се организира зона за спорт.
  • Наистина в маломерно жилище е по-трудно да се спортува, но това не е невъзможна мисия. Най-често само малка част от него може да бъде нашето фитнес убежище. Но дори в този случай, може да имате добра фитнес зона, просто трябва да се вземат предвид някои важни неща.


Подовото покритие е много важно

Когато стане дума за организиране на фитнес зона в домашни условия, трябва да се обърне голямо внимание на пода. Най-добрият вариант е каучукова основа, върху която се поставя килимче. Тя дава омекотяване и е с отлична шумоизолация. Въпреки това, често подовото покритие с положен вече ламинат или паркет. В този случай е желателно да се използва допълнителна защитна подложка.

За аеробика или йога може да използвате специално килимче. Удобно и практично е. То трябва да бъде гъвкаво, но не прекалено меко. Най-важно е това, което слагате върху ламината или паркета да не се хлъзга прекалено много, защото така се провокират травми. Цветът на допълнителното покритие за пода трябва да е в синхрон с интериорната цветова гама.

Прочетете още: Каква подова настилка да изберем за кухнята


Огледало в цял ръст – това стимулира

За да се усъвършенства техниката за провеждане на физическите упражнения и да се видят резултатите, е необходимо да се инсталира огледало за цял ръст в домашния фитнес. В дневната или спалнята може да направите огледална цялата стена. Тя не само ще увеличи визуално обема на помещението, но и ще ви даде възможност да се виждате от различни ракурси. Но ако самата подредба на мебелите не дава такава възможност, поставете изрязано правоъгълно или овално огледало в голям размер, като то може и да бъде в лека рамка.

Ето един добър съвет: в малки стаи, ползвайте този трик – отвътре на вратите на гардероба монтирайте огледала. Тази огледална врата е идеалното решение при жилище с малка квадратура.


Музикална уредба, плеър, компютър - те са задължителни за всеки фитнес кът

Музиката, която определя ритъма на тренировка, е просто необходима в домашния фитнес кът. Хубаво е да имате в жилището си професионална музикална система, която е с тон колони. Почти същата работа върши компютърът или лаптопът. Удоволствието от висококачествения съраунд звук по време на тренировка е начин за повишаване на настроението и качествено физическо натоварване. Може да ползвате модерни слушалки с мини плеър, изтеглете музика и тренирайте с комфорт.

Идваме до един спорен момент – трябва ли да има монитор или телевизор в зоната за фитнес? Когато се разучава нов вид физическа активност, може да се наблюдава подходящо видео. Но по принцип, човек трябва да тренира без да гледа екрана. Това е по-добре, защото има концентрация и се изпълняват по-прецизно отделните физически упражнения.


Основни уреди да домашния фитнес кът

Някой ще каже – едва ли има голям избор от фитнес уреди, ако мястото е малко. Напротив, наистина има разнообразни решения:

  • Гири – те са класика във фитнеса. Изберете такива с подходящите килограми за вас.
  • Дъмбели – това е чудесен начин с тях да се развият мускулите. Обикновено са в куфарче, така че не заемат много място.
  • Степер – този фитнес уред заема малко място, но с него се правят най-различни физически упражнения – за стягате на бедрата и таза, както и помага за горната част на ръцете.
  • Фоумролер – пластмасовата тръба с пяна е перфектна за разтягане, с нея могат да се организират различни видове физически упражнения.
  • Боксова круша – след подходящ монтаж, време е да се боксирате, но, разбира се, че трябва да имате и боксови ръкавици.
  • Велоергометър – да, той заема повече място, но пък върши такава добра работа за мускулите на тялото.


Вентилация и светлина – обърнете внимание на тях

Въздухът в помещението, което служи като фитнес кът в дома, трябва винаги да бъде чист и свеж. Отваряте и проветрявайте помещението, може да ползвате и пречиствател за въздуха. Така ще имате повече кислород. 

По отношение на осветителните тела – нека в тази стая няма големи висящи абажури. Най-важното е тази обособена зона за фитнес да се вписва идеално и хармонично в жилищното пространство. 

За целта се доверете на професионалните майстори, регистрирани в MaistorPlus, които могат да извършат малък ремонт, за да имате зона за спорт. Направете безплатна заявка и изберете измежду изпратените ви оферти, като може да прегледате и мненията на доволните клиенти в профилите на отзовалите се изпълнители. 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Бригада нов проект
Покривни услуги, София
38 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта
Бригада Комплекс
Покривни услуги, София
27 извършени проекта
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта