Как да организираме фитнес кът в малко жилище?

Публикувано на 21/06/2019 от Мира Петърчева | Последна редакция на 17/09/2019 | Видяно 512 пъти

Вие сте много зает човек, но искате да спортувате? Научете как да организирате фитнес зона в дома си!

Фитнесът е идеален начин за намаляване на стреса, отслабване, както и за подобряване на здравето като цяло. Въпреки добрите си намерения за спорт, не всеки има достатъчно време и желание да стигне до фитнес залата. Има една добра новина обаче!

Може да имате фитнес в дома дори ако квадратурата не е голяма. Става дума да уютен кът за фитнес във всекидневната или да преградите някое помещение за тази цел. Това може да е многофункционално място - зависи от вашите амбиции, мотивация и, разбира се, площта на стаята. Нашата задача е да дадем съвет как и какво трябва да се събере на едно място за организиране на пълноценна физическа активност. А ако при организирането на вашата домашна спортна зона, имате нужда изработка на мебели по поръчка, можете да разчитате на регистрираните в нашата платформа професионалисти. 


В коя стая да бъде нашия фитнес кът?

В един малък апартамент не е трудно  да се определи къде ще е нашият фитнес кът. Най-подходящи са дневната и спалнята. Но може и да е на терасата, ако тя е с по-голяма квадратура. Зоната за фитнес не трябва да е влажна и неудобна за физическа дейност.

  • По принцип, препоръчителната площ за фитнес зала в частна къща или голям апартамент е 8–10 квадратни метра. Разбира се, колкото повече, толкова по-добре. Но в малко жилище това е невъзможно, по тази причина може да се организира зона за спорт.
  • Наистина в маломерно жилище е по-трудно да се спортува, но това не е невъзможна мисия. Най-често само малка част от него може да бъде нашето фитнес убежище. Но дори в този случай, може да имате добра фитнес зона, просто трябва да се вземат предвид някои важни неща.


Подовото покритие е много важно

Когато стане дума за организиране на фитнес зона в домашни условия, трябва да се обърне голямо внимание на пода. Най-добрият вариант е каучукова основа, върху която се поставя килимче. Тя дава омекотяване и е с отлична шумоизолация. Въпреки това, често подовото покритие с положен вече ламинат или паркет. В този случай е желателно да се използва допълнителна защитна подложка.

За аеробика или йога може да използвате специално килимче. Удобно и практично е. То трябва да бъде гъвкаво, но не прекалено меко. Най-важно е това, което слагате върху ламината или паркета да не се хлъзга прекалено много, защото така се провокират травми. Цветът на допълнителното покритие за пода трябва да е в синхрон с интериорната цветова гама.

Прочетете още: Каква подова настилка да изберем за кухнята


Огледало в цял ръст – това стимулира

За да се усъвършенства техниката за провеждане на физическите упражнения и да се видят резултатите, е необходимо да се инсталира огледало за цял ръст в домашния фитнес. В дневната или спалнята може да направите огледална цялата стена. Тя не само ще увеличи визуално обема на помещението, но и ще ви даде възможност да се виждате от различни ракурси. Но ако самата подредба на мебелите не дава такава възможност, поставете изрязано правоъгълно или овално огледало в голям размер, като то може и да бъде в лека рамка.

Ето един добър съвет: в малки стаи, ползвайте този трик – отвътре на вратите на гардероба монтирайте огледала. Тази огледална врата е идеалното решение при жилище с малка квадратура.


Музикална уредба, плеър, компютър - те са задължителни за всеки фитнес кът

Музиката, която определя ритъма на тренировка, е просто необходима в домашния фитнес кът. Хубаво е да имате в жилището си професионална музикална система, която е с тон колони. Почти същата работа върши компютърът или лаптопът. Удоволствието от висококачествения съраунд звук по време на тренировка е начин за повишаване на настроението и качествено физическо натоварване. Може да ползвате модерни слушалки с мини плеър, изтеглете музика и тренирайте с комфорт.

Идваме до един спорен момент – трябва ли да има монитор или телевизор в зоната за фитнес? Когато се разучава нов вид физическа активност, може да се наблюдава подходящо видео. Но по принцип, човек трябва да тренира без да гледа екрана. Това е по-добре, защото има концентрация и се изпълняват по-прецизно отделните физически упражнения.


Основни уреди да домашния фитнес кът

Някой ще каже – едва ли има голям избор от фитнес уреди, ако мястото е малко. Напротив, наистина има разнообразни решения:

  • Гири – те са класика във фитнеса. Изберете такива с подходящите килограми за вас.
  • Дъмбели – това е чудесен начин с тях да се развият мускулите. Обикновено са в куфарче, така че не заемат много място.
  • Степер – този фитнес уред заема малко място, но с него се правят най-различни физически упражнения – за стягате на бедрата и таза, както и помага за горната част на ръцете.
  • Фоумролер – пластмасовата тръба с пяна е перфектна за разтягане, с нея могат да се организират различни видове физически упражнения.
  • Боксова круша – след подходящ монтаж, време е да се боксирате, но, разбира се, че трябва да имате и боксови ръкавици.
  • Велоергометър – да, той заема повече място, но пък върши такава добра работа за мускулите на тялото.


Вентилация и светлина – обърнете внимание на тях

Въздухът в помещението, което служи като фитнес кът в дома, трябва винаги да бъде чист и свеж. Отваряте и проветрявайте помещението, може да ползвате и пречиствател за въздуха. Така ще имате повече кислород. 

По отношение на осветителните тела – нека в тази стая няма големи висящи абажури. Най-важното е тази обособена зона за фитнес да се вписва идеално и хармонично в жилищното пространство. 

За целта се доверете на професионалните майстори, регистрирани в MaistorPlus, които могат да извършат малък ремонт, за да имате зона за спорт. Направете безплатна заявка и изберете измежду изпратените ви оферти, като може да прегледате и мненията на доволните клиенти в профилите на отзовалите се изпълнители. Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Васил Василев VIP
Боядисване и декорация, София
50 извършени проекта
Антон Грънчаров
Боядисване и декорация, София
24 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти VIP
Сухо строителство, София
38 извършени проекта
Атанасов
Архитектура и дизайн, София
20 извършени проекта
ИЗОФОРС ЕООД
Хидроизолация, София
2 извършени проекта
ЕТ МИНА - 2001
ВиК Услуги, София
4 извършени проекта