Едноскатен покрив: Интересни и важни аспекти

Публикувано на 11/11/2018 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 14/03/2019 | Видяно 4 581 пъти

Тенденциите в архитектурата, налагащи се през годините, оставят своето отражение и върху покривите на сградите. Затова не е случайно, че и този фрагмент от строителството може да се похвали с богато разнообразие от стилове и форми. Днес ще разгледаме някои интересни и важни аспекти от дръзкия и нестандартен едноскатен покрив. За разлика от двускатната си разновидност, той навлиза в архитектурните и строителни планове на по-късен етап, с което успешно разчупва статуквото. Ако и вие сте готови на по-модерен подход при строежа или ремонта на дома си, открийте доказани професионалисти за ремонт на покриви в MaistorPlus като заявите проекта си, напълно безплатно.


Какво представляват едноскатните покриви?

Разгадаването на значението на едноскатните покриви се съдържа в самото им наименование. Те се наричат по този начин именно заради единствения си скат, който е разположен от лявата или дясната страна спрямо фронталния изглед на сградата. Ако застанете пред една къща, чийто покрив е с едно било или скат, тя ще има вид като да ѝ е направен вертикален разрез точно по средата. Реално гледате цяла постройка, а имате визуалното усещане за половин. Инстинктивно ви се иска да долепите огледален образ до оригиналния, за да завършите мислено строежа. Но всъщност така получаващата се асиметрия е в основата на модернистичното внушение, което зданията с подобни покривни решения постигат.

Вижте още: Предимства и недостатъци на плоските покриви


За какви сгради е удачен едноскатен покрив?

Съвременната архитектура все по-успешно се справя с бягството от строгите кубични рамки. Само допреди няколко десетилетия шансът да видим постройки с неправилни геометрични форми, позволяващи си тотална липса на симетрия, беше въпрос на извънредна дизайнерска дързост. Днес, стига общият градоустройствен план да разрешава, почти всякакъв тип сгради могат да бъдат изпълнени с едноскатен покрив. Последният по-често може да се види при:

  • Модерни офис сгради. Бизнесите, които държат да бъдат разпознавани с луксозен и иновативен почерк, се заявяват като такива още със зданието, в което се помещават. Те могат да са обвързани с нови технологии, дизайнерски студия и др.
  • Търговски обекти. Разчупената архитектура вече не пропуска и местата, в които се предлагат стоки за крайния потребител.
  • Хотели и бунгала. Туристическата ниша все повече залага на по-разчупени решения при изграждането на почивните си бази.
  • Частни имоти и помощни постройки. Има собственици, които предпочитат домът им да е подчинен на по-модернистичните течения. В същото време едноскатните покриви често могат да се забележат при по-непретенциозните бараки и работилници.


Едноскатен покрив: предимства и недостатъци

Покривите с един скат са добро решение, когато по някаква причина искаме да избягаме от традиционния изглед на сградите, били те административни или жилищни. Дали обаче конкретно при собствения си проект да се спрем на такъв, можем да преценим като претеглим положителните и отрицателните страни при подобен архитектурен ход:

Позитиви при едноскатните покриви:

  • Изграждането им не представлява съществена трудност за опитните майстори, съответно не отнемат и много време;
  • Макар в по-малка степен, в сравнение с двускатния вариант, едноскатните покриви също позволяват подпокривното пространство да се пригоди като използваема жилищна площ;
  • Отлично решение са, когато се стремите към модерна визия на сградата си;
  • Достатъчно практични са, когато става дума за “извеждане” на събиращата се от валежи вода.

Да разгледаме и негативите:

  • Заради леко нестандартната му форма, е възможно да не получите разрешение за направата на подобен покрив, ако той не се вписва в общия архитектурен план на населеното ви място;
  • Има вероятност изолирането на едноскатния покрив от влага да се окаже трудно. 


Можем ли сами да си направим едноскатен покрив?

Напълно възможно е да се справим със задачата по направата на покрив с един или повече скатове. Единственото условие е да сме професионално подготвени. В противен случай можем сериозно да застрашим съществуването както на сградата, така и нашето собствено. И в случай че не планирате скоро да запишете практически курс, където да придобиете реални покривни умения, поверете изработването на едноскатния си покрив на надеждните специалисти, регистрирани в MaistorPlus. Заявете своя проект, напълно безплатно, и сравнете получените оферти, за да отсеете най-добрата. Не пропускайте да прочетете в профилите на изпълнителите какво казват клиентите за тях в отзивите си. Споделете и своите впечатления от професионалиста, когото сте наели, след като задачата ви бъде успешно завършена.


Тагове:

Покрив

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Д - А 11 ЕООД
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
104 извършени проекта
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта
Perfect Home
ВиК Услуги, София
36 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта