Двускатен покрив: Какво е полезно да знаем за него?

Публикувано на 08/11/2018 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 07/06/2019 | Видяно 18 388 пъти

Реализирането на пребиваващия първоначално само в мечтите ни дом е немислимо без неговия покривен завършек. Последният може да се осъществи в различни варианти, според предпочитанията на собственика, архитектурните особености на сградата и ред други условности. В настоящата публикация ще обърнем внимание на някои полезни аспекти, свързани с доста популярния двускатен покрив. Той е един от най-предпочитаните избори, когато става дума за строеж на къщи, но не е изключено да се види и при средно големи жилищни кооперации. В случай че е включен във вашите строителни или ремонтни планове, но не сте уверени, че можете да се справите с тях, при нас има препоръчани покривни специалисти, които са на ваше разположение.


Кои покриви наричаме двускатни?

Най-лесният отговор на този въпрос се появява, като си представим, че гледаме една къща фронтално. От тази позиция нейният покрив има формата на триъгълник, чийто връх може да е по-изострен, прав или полегат. И понеже сме сигурни, че нямате търпение за още малко геометрия, продължаваме нагледния пример на същия език:

  • Катетите или двете стени, спускащи се от горния ъгъл на триъгълника, всъщност представляват скатовете на покрива.
  • В повечето случаи те са напълно изравнени по дължина, както е при равностранните триъгълници.
  • Наклонът на двете била или скатове е минимум десет градуса от гледна точка на хоризонтала и се променя според климатичните особености, колко голяма площ ще бъде покрита и с какви материали.

Вижте още: Плюсове и минуси на видовете керемиди за устойчив скатен покрив


Как се прави двускатен покрив - полезни съвети от специалист

Разбира се, че нямаме претенциите да успеем да ви научим на покривен занаят в рамките на оскъдните редове, които предстоят. Това е умение, което се придобива само с практика. Тук обаче малко ще разкрием завесата с помощта на потребителите, част от винаги готовата да помогне със строителни съвети общност от форум Направи сам. Един от тях има своите колебания дали е на прав път с плановете си за покрива, а именно:

  • "Замислил съм го по следния начин: Било 16/16. Имам надзид върху него ще лежат единия ред столици 16/16. Втория ред столици ще е подпрян на колони 16/16 на разстояние 3 м ще са колоните като последните две ще са на 4.2 м една от друга. Ребра 8/12 през 55-60 см. Отгоре плоскост и битумни керемиди. Въпроса ми е добре ли съм избрал размера на гредите и ребрата”

Отговорът не закъснява и съдържа в себе си конкретни насоки от друг участник във форума:

  • “...в една стара книга за дървени конструкции бяха дадени подпорните разстояния и се въртяха между 2 м за тънките и около 2.8 за 12/12 и до към 3,3 за по дебели 15/15. Ти, ако ще се застраховаш, ги занижаваш това е за едва ли не 0 % провисване...Аз съм премостил 4 м с 12/12 но е гредоред, който напреко има още една греда и на нея 3 попа подпират средна столица - има видимо провисване от около 1,5 -2 см на средата.
  • Столицата ляга на 2 стени(начало и край) една междинна стена на 1/3 от дължината. в тази 1/3(около 3,5 м и 50 извън зида е подпряна по описаната горе схема в гредореда на подпокривното. Снадката на 4 м греда е над стена и продължава 8м ( още 2 по 4м) 50-60 извън зида . т.е за 7,5 м имам 3 подпори в гредореда което е на 2-2,5м както е удобно. През няколко мертека (3-4) е желателно да има А образна сглобка с талпа 6-20 ако е възможно разбира се.”


Двускатен покрив: предимства и недостатъци

Ако не сте напълно сигурни дали двускатният покрив е удачно решение конкретно за вашата къща, тук е моментът да споделим с вас плюсовете и минусите, свързани с него.

Започваме с предимствата:

  • Конструкция, позволяваща да се оползотвори подпокривното пространство. При това, таванското помещение под покрива може да бъде на само склад, а и пригодена за живеене стая, а защо не и цяло жилище.
  • Улеснен дренаж при валежи от сняг и дъжд. В добавка към това, в повечето случаи при двускатните покриви не е наложително полагането на хидроизолация.
  • Бързина при изграждането им и икономическа рентабилност.

Има и няколко недостатъка:

  • Ако решите да надграждате къщата си с още един етаж, ще се наложи да “развалите” покрива;
  • По-уязвим при агресивни атмосферни влияния, в сравнение с плоските покриви.
  • Силните ветрове могат да разрушат безвъзвратно покритието му, а при интензивни валежи са появяват течове.


На кого да се доверим за направата на двускатен покрив?

Изграждането на всеки един покрив, включително и двускатния, е сериозен процес, който трябва да доведе до стабилен финален резултат. Ако не ви привлича идеята да се простите с него още при първия по-силен повей, съветваме ви да потърсите опитни специалисти, които си разбират от работата. В MaistorPlus ще намерите препоръчани покривни бригади и фирми, регистрирани близо до вас. Направете безплатна заявка към тях още днес и в рамките на денонощие ще получите в отговор конкурентни оферти, които да сравните. Разгледайте профилите на кандидатствалите по проекта ви изпълнители, вижте репутациите им и отзиви за работата им от предишни клиенти, за да вземете оптимално решение.


Тагове:

Покрив

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
18 извършени проекта
Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта