Как да започнете да обзавеждате от нулата новия си дом?

Публикувано на 11/10/2017 от Кристина Кацарска | Последна редакция на 21/02/2018 | Видяно 1 819 пъти

Премествате се в нов апартамент или ви предстои пренареждане на интериора след основен ремонт? Желаете да постигнете чудеса с мебелите и декоративните си елементи, но идея нямате откъде да започнете? Не сте единствени в това предизвикателство. Винаги е трудно да се започне от нулата. Влизате в празната стая и не знаете кое по-напред да сложите, кое как ще пасне с всичко останало, което ви предстои да позиционирате. Затова по-долу ви даваме няколко полезни съвета, които да използвате в подобни трудни ситуации. А ако и те не са ви достатъчни, нашите професионални интериорни дизайнери с радост ще ви се притекат на помощ.


1. Започнете с картина и килим

Когато започнете да обзавеждате празния си дом, пред себе си имате едно чисто бяло платно. Представете си, че сте художници и започнете да творите. Възможностите пред вас са безкрайни:

  • Стартирайте с произведение на изкуството. Изберете си картина в любимите си цветове, на обичан от вас артист например. След това е изключително лесно да се водите от използваните в нея нюанси  при подбора на основните си мебели.
  • Декоративни възглавнички, пердета, тапицерия – всичко би могло да тръгне от един най-обикновен пейзаж или портрет.
  • Килимът също може да бъде отправна точка. Помислете и за материите и шарките, които искате да използвате. 

Разполагате ли с идея в главата си, вече ще фокусирате за секунди вписващите се в нея предмети от магазина. Вземете нещо шарено за акцент и подредете всичко останало спрямо него.


2. Вдъхновението е навсякъде

Почерпете идеи от пъстроцветните есенни листа на улицата и боядисайте хола в оранжево. Или от уникалните форми на хилядите бели снежинки и си потърсете декоративни възглавнички с чудновати форми или поне шарки. Вдъхновението може да ви осени във фитнеса, докато сте на бягащата пътечка, и да решите да си вземете такава за вкъщи. Добро решение е да се качите на тавана или да влезете в някой антикварен магазини и да откриете прекрасна стара картина или друг декоративен елемент, от който да си създадете цялостна концепция за бъдещата визия на вашето жилище. Това, което е желателно да имате предвид винаги, е че най-лесно се започва, когато сложите нещо в средата на стаята. След това просто редите всичко останало около него. То представлява вашата отправна точка, вашия център.

Вижте още: Изкусни дизайнерски подходи в обзавеждането на юношеските стаи


3. Изберете си цветове

Цветът е изключително важен за излъчването на стаята, за това как ще се чувствате в нея. Всеки цвят, всеки нюанс носи различни емоции, свързва се по специфичен начин с отделните хора. Ако откриете кой е вашият, то действайте смело напред. Дори да е искрящо цикламено или бледо бежово, не се безпокойте, че ще се получи твърде дързък или скучен интериор. Спокойно можете да комбинирате яркото с нещо по-семпло, както и обратното. Пластовете винаги са от полза. Имайте предвид обаче, че мебелите, освен цветове, имат и форми. Съобразете ги с конструкцията на стаята и няма да сбъркате. Пресмятайте сантиметри и милиметри, бъдете сигурни кое как и къде би стояло най-добре, преди да го купите.


4. Използвайте вече наличното и изгответе план

Преди да се отправите към магазина за мебели, се разровете в килера на баба. Или в своя, както и на тавана, в мазето, на село. Потърсете стари антики, картини, потънали в прах и паяжини, сервизи, подарявани за нечия сватба и останали в кутията. Вероятно поне някой гоблен ви чака скрит някъде из дома на детството ви. Озърнете се за вдъхновение първо в наличното, а след това вървете на покупки. Защото старинното ще е заредено с емоции, ще ви носи мили спомени, които ще се преобразуват в уют и хармония. И след като видите с какво разполагате, си изгответе подробен план. Решете от какво още се нуждаете, как и къде ще го позиционирате. 

А ако все пак чувствате нужда от професионална помощ, нашите интериорни дизайнери са насреща. Само трябва да заявите проекта си и до 24 часа ще получите атрактивни оферти, които да сравните и да изберете най-удачната за вас спрямо бюджета и изискванията ви. Вижте профилите на кандидатствалите специалисти, прочетете препоръки от предишни клиенти. Преценете желаете ли да поканите някого на оглед и при наличие на такъв, го наемете. След реализиране на заданието ви, споделете отзива си в сайта. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Ремонти
ВиК Услуги, София
175 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Жоро Цветков
Покривни услуги, София
51 извършени проекта
Тони
Външна изолация, София
8 извършени проекта
genchevstroi
Покривни услуги, София
53 извършени проекта