Съвети как да запазите прохладата в дома си по всяко време

Публикувано на 20/09/2017 от Кристина Кацарска | Последна редакция на 20/09/2017 | Видяно 4 054 пъти

В разгара на лятото или към края термометрите понякога могат да ни извадят от строя. Топлината е непоносима, а оазис намираме единствено в помещения с климатик. Но равносметката идва заедно с месечната сметка за електричество, когато вече не сме сигурни струвало ли си е моментното щастие. Съществуват и други варианти, като отбиване в мола на прохлада или в някоя сенчеста гора, но това не е генерално решение. Целта е да запазите дома си възможно най-хладен и с най-малко финансови средства. Едно от най-препоръчителните неща е да изолирате максимално дома си. От следващите редове ще научите как това да се случи, както и други ефективни трикове. А ако сте готови да вземете драстични мерки, то специалистите по саниране, регистрирани в MaistorPlus ще ви бъдат от голяма полза.


Изолирайте дома си

Слънцето напича най-силно покрива, тъй като лъчите падат пряко върху него. Затова и ако живеете в къща, най-напред трябва да изолирате таванското си помещение, за да предпазите долните стаи. След това може да се погрижите за всичко останало. Санирането на цялата къща или на апартамента ще ви пази както от летните жеги, така и от зимните студове. Бихте могли да направите и вътрешна изолация на стените. Важно е да се погрижите прозорците да са добре уплътнени. Осигуряването на сянка също помага. Блокирайте слънчевата светлина, като поставите завеси или щори на прозорците си. Макар и да се чистят по-трудно, външните щори ще ви дарят с далеч по-голяма прохлада. Бихте могли да си послужите и с тенти за прозорците и терасите.


Вентилаторите ще ви спасят

Изключително важно в летните жеги е да правите всичко възможно за по-добрата циркулация на въздуха в дома си. За целта на помощ идват добрите стари вентилатори.

Да започнем от стандартните такива. Те са в състояние така да завъртят въздуха, че при отворен прозорец да изтласкат топлия и да притеглят хладния навътре. Затова поставянето на вентилатори в близост до прозорци би дало добър резултат. Ефективно решение е и да окачите вентилатора си на тавана. Но без значение къде е поставен, ако застанете директно пред него със сигурност бихте изпитали поне моментно облекчение. Чудесна идея е и поставянето на централен вентилатор за цялата сграда.


И простите решения са ефективни

За да се справите с жегата, бихте могли да се възползвате от природата, макар и тя по свой начин да е отговорна за високите градуси. Най-добрият начин е да се възползвате от по-прохладните часове на денонощието. Факт е, че през лятото дори нощите са изключително топли. Но със сигурност са за предпочитане пред обедните часове например. Затова оставете прозорците си отворени, докато спите. По този начин ще охладите дома си. Може и да не отваряте всички прозорци, а само някои срещуположни, така че да се получи течение, което да не преминава през леглото ви. А сутрин бързо ги затворете, за да задържите прохладата вътре.

Друг дар от природата са цветята. По време на фотосинтезата те отделят вода във въздуха и по този начин го охлаждат. А ако живеете в къща и засадите дърво под прозореца си, ще си осигурите приказна сянка. Бихте могли да заложите и на заместител, ако сте алергични или имате други притеснения спрямо свежите растения. Изпробвайте съвременния вариант - овлажнител на въздух. Препоръчителен е за помещения до 40 кв. м., което ще осигури до 12 часа непрекъснато овлажняване на сравнително голямо помещение у дома.


Погрижете се и за малките детайли

Понякога топлината е толкова силна, че изброените способи помагат едва забележимо за справянето с нея. В тези случаи остава един единствен вариант - инсталирането на климатична система. Ако вече разполагате с климатик, е изключително важно да се грижите добре за него. Преди всяко лято трябва да го почиствате из основи, да сменяте филтрите. Ако ви предстои да си купувате този вълшебен охладителен уред, не обръщайте внимание единствено на цената му. Защото евтиното днес, доста често се оказва изключително скъпо след време. Малките единични климатици струват по-малко, но в последствие ще изразходват много повече електричество и ще работят много по-дълго, за да успяват да охладят помещението. Централните климатични системи, по-големите климатици или поставянето на уред в повече от една стая ще изисква по-солиден първоначален бюджет, но след това ще ви спести много разходи.

Ако след всичко прочетено смятате, че не бихте могли сами да преборите жегата, тогава се обърнете към специалистите по саниране, регистрирани в MaistorPlus, като заявите проекта си.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
104 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта