Какви прозорци да изберете?

Публикувано на 18/09/2017 от Кристина Кацарска | Последна редакция на 18/09/2017 | Видяно 4 782 пъти

Ако ви предстои да сменяте прозорците си, вероятно сте леко объркани, тъй като на пазара се предлагат най-различни видове. Недейте да се задоволявате с най-обикновения и лесен вариант, само защото ви е трудно да изберете сред останалите. Тук ще ви запознаем с пет типа, които е добре да имате предвид. Освен че прозорците пропускат светлина и въздух в помещенията, те са изключително важни и за стила на интериора и външната фасада на вашия дом. А след като вземете решение за прозорците, майсторите, регистрирани в MaistorPlus, с удоволствие ще реализират желанията ви.


Френски прозорци

Френските прозорци са като извадени от приказките. Те са красиви и стилни, пропускащи много слънчеви лъчи. Интересното е, че често са и врати. Обикновено се поставят на външни стени към балкони или вътрешни дворове. Могат да служат и за разделяне на вътрешни пространства, като в същото време пропускат и светлина. Това често се прилага в малки апартаменти, в които една голяма стая е разделена на две. Френските прозорци се отварят навън или навътре. И тъй като са големи, ще трябва да оставите достатъчно празно пространство, за да се отварят свободно. Дървената дограма се съчетава прекрасно с този приказен вариант, но бързо се износва и е податлива на климатичните условия. Затова препоръчителен е PVC вариантът.


Покривни прозорци

Ако сте мечтатели, които винаги гледат към звездите, покривните прозорци са точният избор за вас. Те внасят допълнителна естествена светлина в помещението и служат за вентилация на въздуха, но и са сравнително скъпи. Специалното при тях е, че могат да се монтират само на места с директен достъп към покрива. Затова бихте могли да им се радвате, само ако разполагате с таванска стая. В повечето случаи именно такива помещения предразполагат към най-креативните и прекрасни интериорни идеи. В случая, иначе проблемният скосен таван, в който бихте могли да си ударите главата, се превръща в магически прозорец към далечните галактики.


Еркер или издадени прозорци

Прозорецът тип еркер може да бъде наречен още надпуск. Представлява набор от обикновено три прозореца, които са свързани под ъгъл 30-45 градуса, издадени са навън и изглеждат прекрасно от всички страни. Обособяват един великолепен откъм архитектура кът в дома ви. Този прозорец би донесъл както оригиналност на интериора ви, така и допълнително пространство в помещението. Ако е достатъчно голям бихте могли да използвате вътрешния му перваз за сядане - чудесно, добре осветено място за четене. Друго приложение би било да го използвате за рафт. Също така имайте предвид, че подобни прозорци придават живописност на външната фасада.


Плъзгащи се прозорци

Един стилен, елегантен и пестящ пространство вариант са плъзгащите прозорци. Ако досега представените типове са по-скоро подходящи за къща, то този перфектно би се вписал във всеки апартамент - бил той голям или малък, модерен или по-старовремски. Удобството е подходящо навсякъде. Тези прозорци се плъзгат хоризонтално един над друг в двете посоки. По тази причина винаги остава един неотворен. Но важното е, че не е необходимо да оставяте празно пространство с дължината на диаметъра им, за да могат да се отварят. Само трябва да имате предвид, че ще се налага редовно да ги почиствате, за да предпазите "релсите" им от задръстване.


Прозорци тип тента

Макар и да изглеждат малки и недостатъчно уютни, прозорците тип тента за един икономичен и практичен избор. Пантите им са поставени в горната част на рамката. Тези прозорци се отварят навън и нагоре. Оттук идва и названието им, тъй като наподобяват тентите, които иначе се поставят да пазят сянка над перваза. Тук е мястото да споменем и прозорците, чиято панта е в долната част на рамката и се отварят навътре. Те не са тип тента, но също предоставят удобството на полуотвореност. И в двата случая ще получавате добър достъп и до двете страни на стъклото, така че почистването му ще бъде наистина лесно.

Ако вече сте избрали своите прозорци, свържете се с добри специалистите, за да ви ги предоставят и монтират. Вие само трябва да заявите проекта си, да разгледате предложенията от изпълнителите и да изберете най-подходящото за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта