Изолация-цени

Публикувано на 31/03/2014 от Габриела Санчес | Последна редакция на 25/10/2018 | Видяно 103 239 пъти

След последната пристигнала сметка за отопление от изминалия зимен сезон, може би вече сте започнали да мислите как догодина да намалите този разход. В тази статия ще ви запознаем с основните предимства за вас и вашето домакинство при поставянето на изолация. Ще разберете още при вътрешна и външна изолация какви цени на квадрат можете да очаквате в България и кои са факторите, които ги определят.

Но преди това можете да разгледате изпълнители: 

Или директно да сравните цени: 

Оценка на енергийните разходи на домакинството

Първото, което е важно да направите, е оценка на енергийните разходи на домакинството досега, за да се убедите сами, че ще си възстановите инвестираните средства за поставяне на изолация само за няколко години от сметките за отопление. Навярно сте чували, че около ⅓ от топлината в дома ви се губи само заради това, че стените не са изолирани. Освен добро решение за вашето домакинство, изолацията на сградите има добър ефект и върху околната среда - тъй като се редуцира количеството на въглеродните емисии.

За да постигнете високи резултати, най-добре е да поставите изолация навсякъде в жилището. Ако обаче не можете да си позволите този разход в момента, започнете постепенно, с изолация на стаите с преобладаващи външни стени. След това потърсете отговор на следните въпроси:


Вътрешно или външно да изолираме стените?

Имайте предвид, че вътрешната изолация излиза по-евтино от външната. Но изборът между двете трябва да бъде определен от материала, от който са изградени стените.

Ако живеете в панелно жилище, изолирайте стените отвътре. Стоманобетонът е материал, който не акумулира топлината и външната изолация не би била ефективна. При формирането на цената за вътрешната изолация основен фактор е качеството на използвания материал. Изберете такъв, който е с по-висока плътност и по-малка дебелина, за да не загубите квадратура от вътрешното пространство на помещението.

При тухлените сгради изолацията се поставя на външните стени, тъй като по този начин тухлите задържат топлината вътре в помещението. Поставянето на изолация от външната страна предпазва стената от атмосферни влияния (мухъл и влага, например) и гарантира по-дълъг живот и устойчивост на колони, зидове, пояси и др.

Когато се прави външна изолация цените са по-високи и се определят от няколко допълнителни фактора, освен качеството на използвания топлоизолационен материал:

  • Височината на обекта - цената за изолация над 3-тия етаж обикновено е по-висока;

  • Състояние на фасадата - цената се увеличава, в случай че старата мазилка трябва да бъде съборена.

Какъв изолационен материал да изберем?

Критерият, който определя качеството и цената на изолационните материали, е коефициентът на топлопроводимост. За означаването му се използва гръцката буква λ (ламбда), а стойността му трябва да бъде по-ниска от 1 W/mK. Обърнете внимание, когато сравнявате различните материали, и избере този с най-нисък коефициент на проводимост. Другите важни характеристики, на които трябва да обърнете внимание, са - плътността, дебелината и размера на топлоизолационните плоскости, както и тяхната якост на огъване, водопоглъщаемост и огнеупорност.

ВИДОВЕ МАТЕРИАЛИ ЗА ТОПЛОИЗОЛАЦИЯ: на пазара се наблюдава непрекъснато обновление и иновации в гамата от предлагани изолационни материали. Най-разпространените от тях са:

EPS - ЕКСПАНДИРАН ПЕНОПОЛИСТИРОЛ: широко разпространен под търговката марка Styropor. Стиропорът или фасадният стиропор се използва за външна изолация. В състава си има 5% полистирен и 95% въздух.

EPS С ДОБАВЕНИ ГРАФИТНИ ЧАСТИЦИ: графитът отразява топлината и подобрява изолацията. Пример за такъв материал е Neopor.

XPS - ЕКСТРУДИРАН ПЕНОПОЛИСТИРОЛ: модернизацията в строителството изисква дебелината на топлоизолационните материали да се намалява. XPS има същия полимер за основа като ЕPS, но се образува при различна технология.

СТЪКЛЕНА МИНЕРАЛНА ВАТА: стъклената вата се получава при смесването на естествен пясък, рециклирано стъкло и топилка. Основно се използва за вътрешна изолация на тавански и мансардни помещения, преградни стени, тавани и подове, скатни покриви.

КАМЕННА МИНЕРАЛНА ВАТА: като материал каменната вата е най-скъпа, но е единственият изолационен материал, който осигурява едновременно изолация от топлина, шумоизолация, огнеустойчивост и водоустойчивост.


Колко струва поставянето на изолация и какво се включва в цената?

Често майсторите и строителните фирми работят с изолационни материали на някои от водещите производители и предлагат цени, в които се включват доставка и монтаж на материалите. Освен изолационните плоскости, при вътрешната и външна изолация има цена за труд, в която се включва тяхното лепене, поставянето на дюбели, мрежи, шпакловка и различни видове мазилка, които могат да оскъпят офертата.

Ориентировъчно, за поставяне на изолация цените за труд и материали на квадрат могат да бъдат:

  • EPS изолация - 25 - 40 лв./кв.м.
  • EPS изолация с графитни частици - 37 - 45 лв./кв.м.
  • XPS изолация - 33 - 48 лв./кв.м.
  • Изолация с каменна вата - 40 - 55 лв./кв.м.

Ако все още се колебаете дали поставянето на изолация е правилното решение за вас, поискайте конкретни оферти от специализираните фирми за изолация в MaistorPlus и сравнете техните предложения. Заявете проект - така със сигурност ще намерите изпълнител, който да отговаря на вашите представи за предлагано качество и цена за изолация.

Основните ползи от поставянето на изолация, които е важно да знаете:

  • домът ви ще стане топъл и уютен през зимните месеци, както и прохладен през летните;
  • спестявате енергия за отопление или охлаждане;
  • по-висока устойчивост на стените и осигуряване на безопасност при пожар;
  • шумоизолация и подобряване на акустиката на помещението.

Вижте още: Хидроизолация - цениБъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ивайло Стоянов
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
Ивайло Стоянов
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
Атанас Иванов
Боядисване и декорация, София
6 извършени проекта
Даниел Костадинов
Електроуслуги, София
34 извършени проекта