Естествени коледни елхи за усмихнати и светли празници

Публикувано на 21/11/2015 от Елица Мартинова | Последна редакция на 04/08/2016 | Видяно 3 252 пъти

Кои според вас са най-обичаните празници в годината? Ако отговорът е Коледа и Нова година, значи и вие мислите като нас. Общуването с близките и традиционната трапеза са сърцето на всяко прекарване, но украсата също е неразделна част от атмосферата, а за нея няма нищо по-емблематично от красивите коледни елхи. Ако се чудите дали тази година да заложите на изкуствени или естествени такива, предлагаме ви малко информация, която ще ви помогне при избора.


Защо се украсяват коледните елхи

Най-кратко казано - по празниците украсяваме коледни елхи за здраве. Заради вечнозеления си цвят, коледните дръвчета са символ на дълголетие, жизненост и благоденствие.

Макар че се считат за християнски символ, традиционните коледни елхи всъщност имат дълга история, преди навлизането на тази религия. Още хората в Древен Египет са имали обичай да украсяват палмови дървета. По този начин те са изразявали своята благодарност към боговете. По-късно германските племена са привнесли традицията и в Европа. Около най-късия ден в годината - 21 декември, те са украсявали клонки на вечнозелени дървета, за да отпразнуват светлината.

В настоящия си вид първите коледни елхи се появяват в Германия. Немците вярвали, че вечнозеленият им цвят символизира здравия дух на природата. По-късно той започва да се тълкува като вечна вяра в Христос.

Има две хипотези за това как традицията навлиза в България. Според една от тях първите коледни елхи се появяват в годините след освобождението, когато начело българската държавна администрация застават руски висши сановници. Около празниците те поставяли коледни елхи на ключови места в градовете, където традиционно се събирали много хора. Второто твърдение е, че първите празнични дръвчета се появяват, след като в страната идва княз Александър Батенберг. Той украсил дръвче в двореца си и така обичаят за окичването на коледни елхи се разпространил.


Изкуствени или естествени коледни елхи

Обикновено малко преди празниците възниква въпросът дали да се спрем да изкуствени или естествени коледни елхи. През последните 15 години много хора заложиха на изкуствените дръвчета при украсата на дома си. Една от причините за това е, че по този начин инвестицията е еднократна, тъй като изкуствените коледни елхи могат да се използват години наред. На пазара се продават най-разнообразни видове - в различни разцветки и големини, с посребрени или позлатени крайчета и пр. Друг плюс тук е и фактът, че изкуствените коледни елхи са много лесни за поддръжка и след тях не се налага да чистите иглички.

Ако трябва с ръка на сърце да признаем обаче, повечето от нас биха казали, че предимствата на естествените коледни елхи са неоспорими. Нищо на света не може да замести аромата и романтиката, които празничното дръвче придава на дома ви. През последните няколко години и в България се появи т.нар. "зелена тенденция", заради която все повече хора избират естествените аксесоари и всичко онова, което ще им помогне да са по-близко до природата. Ето защо на пластмасовите дръвчета напоследък се гледа не като на нещо практично и иновативно, а като на неуспешен заместител на истинските коледни елхи.


Какво да знаем при избора на естествено дръвче

Ако сте решили да почетете празниците с естествени коледни елхи, добре е да знаете какви възможности има пред вас.

Първата, и може би най-разпространена, са отсечените вечнозелени дръвчета. Те се предлагат в различни размери. Може да закупите бор, ела или смърч. Традиционният избор, поне доскоро, бе елата, която има прекрасен и свеж тревистозелен цвят. Основният й минус е, че не е особено устойчива, щом се постави на топло в домашни условия. Сравнително по-издръжлив представител на коледните елхи е сребристият смърч. А най-устойчив, но и не така красив, е борът. При покупката на подобни дръвчета е от изключително значение да имате предвид, че те трябва да бъдат предлагани с необходимата маркировка. Обикновено тя се поставя в ствола на дървото, посредством биндер лента (свинска опашка). Върху нея има изписан партиден номер на дървото. Това показва, че то е продукт на легална сеч, а не на бракониерство.

Най-природосъобразният избор, който може да направите, са естествените коледни елхи в саксия. Те съчетават всички предимства на изксуствените си конкуренти, но нямат минусите на отсеченото дърво. Ако се спрете на този вариант, ще имате прекрасна коледна елха, без да се налага да чистите тъжно изпокапалите иглички. Освен всичко друго, живото дърво може да краси дома ви с години. Поддръжката му не е никак сложна и ще допадне дори на онези от вас, които нямат опит с градинарството, като същевременно ще ви предложи онова сгряващо чувство, че полагате грижи за живо растение. А ако желаете, можете да го поставите в естествената му среда, като го засадите в градината или пред блока си, където ще радва повече хора.

И тук имате много привлекателни възможности за избор. Може да се сдобиете с елхичка, бор или смърч в саксия, като всяка от коледните елхи се предлага в различни размери. Вариантите за празнично дръвче наистина са много. Ако сте от хората, които обичат да проявяват по-специално отношение към природата, най-добрият избор остава естественото дърво в саксия.


Тагове:

Празници

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Райко
Ремонт на баня, София
8 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта