Какво да знаем при избора на естествено дръвче

Последна редакция на 04/05/2024 от Елица Мартинова
Източник | Видяно 698 пъти

Ако сте решили да почетете празниците с естествени коледни елхи, добре е да знаете какви възможности има пред вас.

Първата, и може би най-разпространена, са отсечените вечнозелени дръвчета. Те се предлагат в различни размери. Може да закупите бор, ела или смърч. Традиционният избор, поне доскоро, бе елата, която има прекрасен и свеж тревистозелен цвят. Основният й минус е, че не е особено устойчива, щом се постави на топло в домашни условия. Сравнително по-издръжлив представител на коледните елхи е сребристият смърч. А най-устойчив, но и не така красив, е борът. При покупката на подобни дръвчета е от изключително значение да имате предвид, че те трябва да бъдат предлагани с необходимата маркировка. Обикновено тя се поставя в ствола на дървото, посредством биндер лента (свинска опашка). Върху нея има изписан партиден номер на дървото. Това показва, че то е продукт на легална сеч, а не на бракониерство.

Най-природосъобразният избор, който може да направите, са естествените коледни елхи в саксия. Те съчетават всички предимства на изксуствените си конкуренти, но нямат минусите на отсеченото дърво. Ако се спрете на този вариант, ще имате прекрасна коледна елха, без да се налага да чистите тъжно изпокапалите иглички. Освен всичко друго, живото дърво може да краси дома ви с години. Поддръжката му не е никак сложна и ще допадне дори на онези от вас, които нямат опит с градинарството, като същевременно ще ви предложи онова сгряващо чувство, че полагате грижи за живо растение. А ако желаете, можете да го поставите в естествената му среда, като го засадите в градината или пред блока си, където ще радва повече хора.

И тук имате много привлекателни възможности за избор. Може да се сдобиете с елхичка, бор или смърч в саксия, като всяка от коледните елхи се предлага в различни размери. Вариантите за празнично дръвче наистина са много. Ако сте от хората, които обичат да проявяват по-специално отношение към природата, най-добрият избор остава естественото дърво в саксия.

Свързано:

Естествени коледни елхи за усмихнати и светли празници