Защо се украсяват коледните елхи

Последна редакция на 05/05/2024 от Елица Мартинова
Източник | Видяно 685 пъти

Най-кратко казано - по празниците украсяваме коледни елхи за здраве. Заради вечнозеления си цвят, коледните дръвчета са символ на дълголетие, жизненост и благоденствие.

Макар че се считат за християнски символ, традиционните коледни елхи всъщност имат дълга история, преди навлизането на тази религия. Още хората в Древен Египет са имали обичай да украсяват палмови дървета. По този начин те са изразявали своята благодарност към боговете. По-късно германските племена са привнесли традицията и в Европа. Около най-късия ден в годината - 21 декември, те са украсявали клонки на вечнозелени дървета, за да отпразнуват светлината.

В настоящия си вид първите коледни елхи се появяват в Германия. Немците вярвали, че вечнозеленият им цвят символизира здравия дух на природата. По-късно той започва да се тълкува като вечна вяра в Христос.

Има две хипотези за това как традицията навлиза в България. Според една от тях първите коледни елхи се появяват в годините след освобождението, когато начело българската държавна администрация застават руски висши сановници. Около празниците те поставяли коледни елхи на ключови места в градовете, където традиционно се събирали много хора. Второто твърдение е, че първите празнични дръвчета се появяват, след като в страната идва княз Александър Батенберг. Той украсил дръвче в двореца си и така обичаят за окичването на коледни елхи се разпространил.

Свързано:

Естествени коледни елхи за усмихнати и светли празници