Как да подготвим имот за успешна продажба?

Публикувано на 30/09/2022 от Люси Любомирова | Последна редакция на 30/09/2022 | Видяно 865 пъти

Поне веднъж в живота си човек се сблъсква с продажбата на имот и ако на пръв поглед това изглежда чисто и просто продажба, истината е, че не е съвсем така просто. 

Това е сериозна сделка и ние трябва да подходим към нея информирано, за да получим максимално удовлетворение от крайния резултат. 

В тази статия ще стане дума как да подготвим дома си за продажба, за да не се озове той в “мъртвата точка” на пазара, от къде да започнем и на какво да обърнем особено внимание. 

Вероятно ще Ви е необходима обстойна консултация и съвети, които може да намерите в сайта на Майстор Плюс. Заявете своя проект и се доверете на специалистите. 


Външния вид на имота - да приведем всичко в ред

Факт е, че никога нямаме втори шанс да направим първо впечатление. Това важи в пълна сила и за дома, който сме на път да продадем. А външният вид е онова, което вижда потенциалния клиент най-напред. Ето защо той трябва да е привлекателен и впечатляващ. 

Как да постигнем този ефект? 

В случаите, в които продаваният имот е къща с двор, започнете от там. Погрижете се за затревените площи и цветни лехи, нека изглеждат поддържани и красиви. Премахнете всички сухи растения и бурени, които развалят общия вид.  

Приберете всичко излишно - инструменти за работа в градината, различен помощен инвентар като маркучи за поливане, кофи, играчки на децата, дърва за огрев и други. Поставете всяко нещо на своето място, а каквото не ви е необходимо повече - изхвърлете. Нека има ред и когато човек за първи път попадне в тази двор да се почувства приветливо. 

Накрая боядисайте входната врата и оградата. Може да добавите няколко красиви растения в големи саксии близо до входа. Хората няма да знаят, че те не са били винаги там и ще останат много впечатлени. 

Нашето мнение: създайте такава атмосфера в дома си, каквато подхожда на района, в който той се намира. Ако това е тих и спокоен район поставете люлка в двора или окачете хамак, дори и да не бихте използвали това никога.

Ако е вила близо до езеро - оставете въдици или рибарски мрежи на подходящо място. Това създава дух на имота, придава му сантиментална стойност, което само по себе си е бонус. 


Интериор: поправяме и обновяваме

Разбира се не става дума за основен ремонт, а за частично обновяване на всичко, което би отблъснало потенциалните клиенти. Огледайте пода и проверете дали издайнически не скърца някъде, ако не налага подменете на места. Декорирайте с красив килим, ако изглежда прекалено “гол” пода. 

Огледайте всички кранове и подменете онези, които текат или капят. Няма по-дразнещо нещо от капещ кран. Не допускайте това да отклони вниманието по време на огледите. Ще Ви се наложи да влизате в ненужни обяснения. 

Отделете достатъчно време на кухнята. Специалистите я наричат “най-ценната стая в дома“. Именно нейната привлекателност често подтиква хората да купят имота. За това - почистете основно, подменете захабените и счупени плочки, ако има такива. Нека всички повърхности блестят. 

След това огледайте техниката и ако се налага подменете каквото е необходимо. Инвестирането в това ще Ви се върне двойно, така че не се колебайте. 

Кухнята пази много аромати и вкусове. Проветрете достатъчно добре и се опитайте да неутрализирате всички миризми. Това важи и за целия дом. Ние не усещаме, но всеки къща има свой собствен аромат, който може да не допадне на купувачите. Преди да започат отледите проветрете всичко обстойно.


Деперсонализация на дома или да приберем личните вещи

Потенциалните купувачи могат да бъдат съвършено различни хора, но всички ще имат желание да се почувстват във Вашия дом като у дома си и да си представят бъдещия си живот между стени, където до сега е живял някой друг. 

Наличието на лични вещи със сантиментална стойност за настоящият собственик ще попречи на това, а много от хората купуват имот, когато усетят че това би могло да бъде техния дом.  

Ето защо оставете интериора чист - приберете семейните спомени, снимки, картини, любимите книги. Боядисайте стените в неутрална светла гама. Нека имота изглежда като чист бял лист, върху който новият собственик ще започне да пише своята история в него. 


Добавете светлина

Светлината, особено отразена в гланцови повърхности и огледала върши работа в полза на визуалното увеличаване на пространството колкото една бригада строители. Да, съгласни сме че е само визуално, но впечатлява и така. 

Подменете всички не светещи крушки, измийте стъклата и прозорците. Би било много неприятно купувачът да се натъкне на мръсни прозорци или пък стъкла на полилея. Не го допускайте. 

Ако имота има камина, почистете и нея. В случай че сезонът позволява може да я запалите. Това ще внесе много уют, а и клиентите ще се уверят, че тя функционира добре.


Сценография на дома или какво е Staging?

Това е заключителният етап от подготовката за огледите на имота от заинтересовани купувачи. Агентите наричат това staging  - един вид постановка или създаване на определена атмосфера.  

Леки ароматизирани свещи, приятна музика, свежи цветя. Няко дори отиват по-далеч - изпичат сладкиши с канела или приготвят кафе. Тези аромати винаги събуждат сетивата. 

Опитайте се да демонстрирате всички предимства на дома си - подчертайте красивата гледка от прозореца, привлечете вниманието към уютния кът за четене.  

Въобще - създайте усещане за дом, в който хората са живели щастливо и хармонично. Такъв дом непременно ще намери своите нови собственици. 

Разбираме че до тук начертахме доста стъпки, с които вероятно трябва да се заемете сами. Тук ще намерите много професионална помощ и съвети. Направете своя избор и оставете майсторите да Ви помогнат.  

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
Даниел Костадинов
Електроуслуги, София
67 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
54 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта

Правила и насоки