Ще спестите ли наистина, ако преминете на отопление със слънчева енергия?

Публикувано на 18/04/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 18/04/2023 | Видяно 1 735 пъти

В последните години собствениците на жилища в Европа засилват усилията си за борба с изменението на климата, като преминават към по-екологични енергийни алтернативи. За постигане на въглеродна неутралност е необходимо инсталирането на слънчеви панели. Но освен предимствата за околната среда, собствениците на жилища могат да спестят и пари. През 2021 г. е отчетено 34% увеличение на фотоволтаичните панели в страните от ЕС, в сравнение с 2020, въпреки финансовите последици от пандемията и войната в Украйна. Първоначалните предварителни разходи за инсталиране на слънчеви панели може да са инвестиция, но предимствата на слънчевата енергия компенсират първоначалните разходи.


Спестете от сметките за ток

Инсталирането на слънчеви панели има потенциала да намали значително сметките за електроенергия. Тъй като комуналните услуги се увеличават, анализаторите прогнозират, че цените на електроенергията ще се увеличават всяка година, което изобщо не е изненада. Слънчевите панели ви позволяват да увеличите осигуряването на собствена енергия с около 30%, което означава, че сте по-малко зависими от мрежата.

В Европейския съюз броят на дистанционните работници по време на пандемията се е увеличил с 48%, причинявайки скок в средните ни домакински разходи, тъй като се използва повече енергия у дома през целия ден. Преминаването към слънчева енергия може да помогне за компенсиране на това увеличение на цената. По същия начин броят на електрическите превозни средства, закупени в цяла Европа, се е увеличил през последните няколко години. Слънчевите панели осигуряват начин да заредите колата си, без да е необходимо да разчитате или да плащате за обществени станции за зареждане.

Един аспект, заради който много хора се двоумят, е за колко време ще си върнат парите след първоначалната покупка. Когато купувате къща, която вече има слънчеви панели, няма големи предварителни разходи за закупуване и инсталиране, така че незабавно спестявате пари от сметки. Това прави имот със слънчеви панели по-привлекателен за купувачите, намалявайки времето, необходимо за продажба, както и увеличавайки стойността му при препродажба.


Енергийна независимост

Енергийната независимост може да подобри енергийната сигурност, включително като по-екологичен източник на енергия за вашия дом и електрически превозни средства. Въпреки че слънчевите панели сами по себе си може да не са достатъчни за захранване на вашия дом, съчетаването им със система за съхранение може да увеличи вашата енергийна независимост със 70-90%. Например, излишната енергия може да се съхранява у дома с генератор или резервна батерия с голям капацитет за захранване на домакински уреди през нощта.

В интелигентния дом централен компютър управлява енергийните потоци, комбинирайки входа от фотоволтаичната система и мрежата в батерията. Системата може също да бъде конфигурирана да използва електрически превозни средства като устройство за съхранение, извличайки електричество от колата в домакинството и обратно.


Намалете въглеродния си отпечатък

Невъзобновяема енергия като въглища, природен газ и нефт отделят вредни емисии на въглероден диоксид (CO2), когато се генерират. Въпреки че петролът и природният газ все още бяха най-значимите източници на гориво в енергийния микс на ЕС през 2020 г., делът на възобновяемата енергия продължава да нараства, като надминава въглищата и ядрената енергия. Генерирането на възобновяема енергия, като слънчевата енергия, не отделя CO2 в атмосферата. Доставянето на нашата енергия по този начин е от решаващо значение за предотвратяване на по-нататъшни щети на околната среда и забавяне на изменението на климата.

На индивидуално ниво инсталирането на слънчеви панели ни позволява да захранваме домовете и бизнеса си, без да отделяме никакво замърсяване в местната област. Слънчевите панели имат потенциала да спестят на средния дом около един тон CO2 всяка година. През 2019 г. общият въглероден отпечатък на човек в ЕС беше 6,7 тона, което означава, че инсталирането на панели може да намали вашия отпечатък с 15%. Инсталирането на панели у дома също намалява броя на домовете, които използват електрическата мрежа като единствен източник на енергия в периоди на екстремно търсене. Плюс това, те имат използваем живот от 25+ години и могат да се рециклират.

Още по темата за устойчиво развитие можете да намерите тук.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
"ТОДИС" ЕООД - СТОЯН НАНОВ
Покривни услуги, София
70 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Райко
Ремонт на баня, София
8 извършени проекта
Sasho
Цялостен ремонт, София
39 извършени проекта
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
14 извършени проекта