Мебели от палети: Как да изберем подходящ материал за своите проекти

Публикувано на 15/05/2015 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 14/07/2016 | Видяно 17 204 пъти

Един от най-често срещаните въпроси при планирането на проекти с рециклирани материали, е откъде да намерим палети. В България има различни начини да се снабдите с тях:

  • Големи складове - това могат да бъдат складове на фирми, големи вериги магазини. Бихте могли да проверите за палети там и да се опитате да договорите добра цена.

  • Пристанища, спедиторски фирми - пристанището и по-точно товаро-разтоварното депо е още една алтернатива за намиране на палети. Ако живеете в морски град, опитайте късмета си там. Също и халета, складове на спедиторски фирми.

  • Дървени борси - проучете има ли такива близо до вашето населено място. Предполага се, че и цената на палети, взети оттам, ще е по-изгодна.

  • Интернет - никога не пренебрегвайте интернет, каквато и стока да търсите. Разгледайте мнения и препоръки в различните форуми, вижте също сайтове за безплатни обяви. Ще откриете продавачи, а самите вие също можете да пуснете запитване за палети.

Вижте още: Креативни идеи за палети в градината и на терасата


Мебели от палети: Как да изберем подходящ материал за своите проекти

Палетите намират все по-широко приложение в дома и градината на различните домакинства. Привлекателни са с това, че провокират креативността и се отразяват по-леко на бюджета в сравнение с по-масивния дървен материал. Когато са обработени по подходящ начин, имат достатъчно голяма издържливост. В тази статия ще видим откъде можем да намерим палети за нашите мебели, какво е добре да знаем и как да изберем качествените. В помощ на вашите идеи винаги можете да заявите безплатно проект за мебели по поръчка и да сравните оферти от поне 3-ма изпълнители. Ако пък сте решили да се заемете сами с предизвикателството, присъединете се към групата Идеи и мебели от палети. В нея ще откриете ценни практични съвети, идеи и вдъхновение по темата.


За какво да внимаваме като избираме палети

Когато сме решили да си направим мебели от палети, е важно да бъдем внимателни в избора си на материал. Взискателността към качеството и произхода е напълно оправдана и препоръчителна. Ето какво е добре да се вземе под внимание:

  • Избягвайте палети от складове на хранителни магазини. Палетите там са били в близост до храна, съответно е по-голям рискът нещо върху тях да е било разливано. Това е предпоставка за развиване на бактерии.
  • Огледайте добре палетите за мазни петна, плесен, проверете за странни, неприятни миризми.

  • Не е добра идея да се спирате на палети, които дълго време са били изложени на дъжд. Опасността вече да са изгнили, макар и това да е умело прикрито в момента на оглед, е съвсем реална.

  • Вижте как са сглобени палетите. Ако част от проекта ви е да ги разглобите, за да използвате дъските им, това би следвало да се случи без твърде много да си усложнявате живота.

  • Огледайте хубаво цялостното състояние на рециклирания дървен материал. Ясно е, че част от него може да се окаже неизползваем, въпросът е да не преобладават загнили, изкривени дъски.

  • Проверете дали има печат върху палетите, който да гарантира тяхната безопасност. В случай че са обработвани със силни химикали, едва ли бихте искали да ги внесете в дома си и да подложите на тях себе си, децата, домашните любимци.


Няколко допълнителни съвета

След като вече сте взели палетите, е добре да имате основни насоки в работата си с тях. Ето няколко съвета за почистване, дезинфекциране, обработка:

  • Заздравяване - известно е, че дървото на палетите не е много устойчиво на външни атмосферни влияния като влага, дъжд, сняг. За по-голямо спокойствие на собствениците им е добре градинските мебели, направени от рециклирано дърво, през зимата да се прибират. В същото време потребители в интернет споделят процедура, с която успяват да заздравят палетите си. Обработват дървото с две ръце импрегнант, след което две ръце лак. След всяка ръка трябва хубаво да се изчака да изсъхне.

  • Шкурене - хора, вече работили с палети, съветват за по-грубата им обработка да се използва по-едра шкурка (40), а когато се премине вече към по-деликатната работа, шкурката да е по-фина (100, 120, 180).

  • Почистване и дезинфекциране - изберете препарат за почистване на дърво, като прочетете дали според упътването може да се използва за дървения материал на палетите. Направете си разтвор във вода в съотношение, показано в указанията на етикета. След като минете палета със сапунадата, изплакнете с чиста вода и го оставете добре да изсъхне.

А ето и няколко идеи за мебели от палети, които можете да си направите:

 


Детско креватче от палети

Можете да оставите дървото в естествения му цвят или да го промените по ваш избор. Що се отнася до леглото от палети, такова може да се измайстори и за възрастни. 

Вижте още: Как да си сглобите бързо легло от палети


Масичка от палети

Направената от палети масичка ще бъде приятно допълненение към дневната, терасата, градината ви. Подходяща е за поднасяне на кафе и сладки върху нея, за игра на карти, за решаване на кръстословици и какво ли още не.

Вижте още: 9 свежи идеи за маса от палети


Кучешка колибка от палети

Вашият четирикрак приятел заслужава да си има свой дом и един лесен, изгоден начин да му го осигурите, е като използвате палети. Ще ви се отблагодари с доволно размахана опашка.

Вижте още: Кучешка колибка от стари палети в 4 лесни стъпки

А вие чувствате ли се готови да експериментирате с мебели от палети за дома и градината си? Ако това е така и се нуждаете от допълнителна помощ в осъществяването на плановете си, можете да я получите отпрофесионалисти. Направете безплатна заявка, сравнете оферти от дърводелци във вашия район и изберете най-добрия според вашите очаквания.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Пламен Цанов
Боядисване и декорация, София
49 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Станимир Василев
Боядисване и декорация, София
10 извършени проекта
Бисер Иванов
Цялостен ремонт, София
35 извършени проекта
Сашо Атанасов
Плочки и теракот, София
31 извършени проекта