На какво да обърна внимание при избора на паркет

Публикувано на 14/01/2015 от Климентина Величкова | Последна редакция на 08/08/2016 | Видяно 7 135 пъти

  • Масивен паркет направен от един слой дървен материал - това всъщност е класическият вид, а в наши дни има избор от най-различен тип дървесина - череша, орех, дъб, акация, ясен, бреза, бук и екзотичните тик, епе, венге, палисандър, мербо, жатоба, бамбук, пауловния и др.  Всяко дърво притежава различен цвят, рисунък, твърдост, влагоустойчивост и други специфични качества. Този паркет позволява многократно освежаване и е на практика вечен. Възможни са разнообразни начини на монтиране – наковаване, редене, лепене. Освен това е красив, изискан, придава топлина и уют на дома. Като недостатъци може да се посочат сравнително високата цена и чувствителност към промяната на времето, особено влажността.
  • Многослоен естествен паркет - той се изработва от няколко слоя дърво, най-често три, които са залепени един за друг, като всеки следващ слой е разположен на 90 градуса спрямо предишния. Така се постига изключителна издръжливост и здравина на продукта. Обикновено горният слой е от желаното дърво, а долните–от иглолистен материал. Предлага се като готов продукт, обработен с лак и масло. Този вид паркет има по-ниска цена, лесно се монтира, но може да се освежава само няколко пъти, обичайно три.


На какво да обърна внимание при избора на паркет

Масивният паркет е подова настилка, която се използва от векове. Обикновено, когато кажем "паркет", разбираме именно масивен такъв, направен от естествен материал–дърво. Ако сте решили да сложите паркет като настилка за подовете във вашия дом, трябва предварително да направите малко проучване и да разполагате с отговорите на някои въпроси.


В какво помещение искам да поставя паркет?

Много важно е да подберете паркет, подходящ за помещението, на което ще покривате пода. Има разлика дали ще настилате стая в горните етажи на къща или мазе, хол или баня. Основен критерий е количеството влага, като по правило приземните етажи са по-влажни от по-високите, а банята заема начална позиция, където и да се намира. Следователно трябва да се спрете на материал с подходяща за помещението способност да абсорбира, издържа и да не се деформира от влага. Например, многослойните паркети имат много добра влагоустойчивост, докато паркетът от бук лесно се деформира.

Върху каква подова настилка ще полагам паркета?

Преди да положите паркета е от значение дали върху пода има вече поставена настилка или помещението е само с бетонен под. Някои настилки, като мокет например, задължително се отстраняват, но други, като теракот, не е необходимо тяхното премахване. Старият паркет е възможно да не се отстрани, но трябва да


На какви влияния ще бъде подлаган паркетът?

Освен на влага, паркетът в една къща е подложен и на редица други разрушителни влияния. Най-често те се дължат на детски игри, нокти на домашни любимци, ходене с високи токчета, скачане, поставяне на тежки мебели без предпазители под крачетата и др. Преди да изберете паркет, трябва да си дадете сметка на какви от изброените натоварвания ще трябва да издържа. Например, ако имате голямо семейство и каните често много гости, е по-добре да се спрете на по-твърда дървесина за паркет, като дъб, ясен, акация, череша, орех. За спалня може да изберете и по-меката и порьозна борова дървесина.


Кое е по-важно за мен – цена, качество, изглед, поддръжка?

Преди да пристъпите към закупуване на паркет, трябва да сте наясно какви средства може да отделите. Масивният паркет не е евтина покупка, но тъй като е такава, която се прави за много дълго време напред, най-добре е да не правите компромис с качеството. Важен е и въпросът за поддръжката–колко време е необходимо за нея, трябват ли ви специални препарати и процедури, ще може ли да се справите сами или ще се налага да ползвате услугите на специалист и др. В наши дни обикновено паркетите се лакират с покрития, които осигуравят сравнително лесна и бърза поддръжка. Относно изгледа, трябва да знаете, че той може да се променя с различни видове допълнителни обработки. Върху паркета могат да се правят и рисунки, т.нар. художествен паркет, които придават уникален вид на помещението. За тези, които държат на нещо наистина оригинално, дори шокиращо, вече се предлагат и 3D рисунки.


Какъв е стилът на моето жилище?

Стилът на вашето жилище най-вече влияе при избора на цвета. На традиционния стил подхожда почти всичко, но трябва да се прецени дали жилището се нуждае от "отваряне" или от добавяне на допълнително усещане за уют и тогава да се предпочете светъл или тъмен паркет. За обзавеждане в модерен стил се е наложило мнението, че повече подхожда светъл цвят, но това съвсем не е закон. Идеален начин да разберете дали избраният паркет подхожда на вашето жилище,  е да вземете мостра и да го поставяте до стените и мебелите за преценка.


Какво може би не знаете за паркета?

  • За най-скъп и изискан паркет в света се смята този от карелска бреза. Количеството на този материал е ограничено, тъй като дървото расте само в определени зони–в Руска Карелия, Финландия и Беларус и не образува големи гори.  Прави се трудно, тъй като брезата е криво, неголямо дърво. Цветът е светъл, а поради характерното удебеляване са ствола на дървото, при обработка се получава уникална шарена текстура.
  • Най-влагоустойчивият паркет е от тик. Той може да се поставя дори в банята. Дървото съдържа естествени смоли, които отблъскват влагата. Освен това са с приятна миризма, която най-силно се усеща при обработка на тика. Друга изключително влагоустойчива дървесина е от мербо, наричано и "желязно дърво". От дърветата растящи и у нас, най-влагоустойчив е материалът от лиственица и бор, но трябва да се знае, че изработеният от него паркет, е доста мек.
  • Най-разпространен в България е дъбовият паркет, който предлага добър баланс между цена и качество, освен това съществуват дългогодишни традиции в изработката, поставянето и поддържането му. Дъбът притежава отлична здравина, а също устойчивост на гниене и деформации. Паркетът от това дърво е с приятен цвят и красива текстура и се поддържа сравнително лесно.

Не се колебайте да се консултирате със специалист, ако все още не сте сигурен на какъв вид паркет да се спрете. Пуснете заявка в MaistorPlus и разгледайте съветите и офертите, които ще получите от изпълнителите. И пристъпете към действие, когато намерите най-доброто предложение. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта