Хитри начини за оползотворяване на остатъците от сапун

Публикувано на 18/01/2016 от Нели Минчева | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 13 995 пъти

Когато ароматният и атрактивен сапун е на привършване, той става неудобен за употреба и често бива изхвърлян и заменян с нов. В тази статия обаче ще ви покажем няколко начина, по които можете да използвате докрай сапунените люспи. Идеите са на участниците във форума "Направи сам", в който и вие можете да се включите с полезни идеи или въпроси, касаещи ремонта и поддръжката на дома. Ако се нуждаете от професионална помощ за боядисването или декорирането на дома си, допитайте се до опитни специалисти.


Старият и новият сапун могат чудесно да си сътрудничат

Най-лесният вариант да използвате докрай привършващия сапун е да го накиснете за известно време във вода, така че да омекне. След това го закрепете с лек натиск към новия калъп. По този начин ще удължите и неговия живот. Това е и най-честата практика в домовете на потребителите, включили се в темата в нашия приятелски форум.

Вижте още: Почистване на ютия до блясък в две лесни стъпки


Ароматна нотка към домашно приготвения сапун

Ако сте от хората, които приготвят домашен сапун, цветните остатъци от купешките калъпи ще ви бъдат от полза. Добавките ще омекотят аромата на приготвяните от вас сапуни, които ще придобият и лек цветови нюанс според гамата на използваните сапунени люспи.


Чисти и ухаещи на свежо килими

Тази идея е на участничка във форума, която събира недоизразходваните сапуни и ги използва за пране на килими. Ето как: сапунените люспи се поставят в старо шише от шампоан. Добре е на дъното да има и останала течност или пък се сипва малко шампоан от друго шише. Ако сапунените люспи са много, може да се долее и малко вода.

Когато съдържанието на шишето омекне добре и се разтръска хубаво, се използва за изпиране на черги и килими. Свежият им аромат след изсъхване е гарантиран.


Оригинални подаръчни сапунчета

Предложението на kasmet4e е сред най-оригиналните в сапунената тема в "Направи сам". "Първо ги рендосай (люспите) на рендето, постави ги в малка купа, но не желязна, а купата постави на водна баня на котлона и бъркай, докато стане хомогенна смес. Като се разтопи, добави за уеднаквяване на аромата някакво етерично масло, една лъжица глицерин и витамин Е по желание".

Според рецептата може да се добавят и малко трици за лице или суха лавандула, лайка, канела. Разбира се, не са нужни всички изброени съставки, достатъчни са една или две от тях.

Всичко се разбърква добре и се изсипва в предварително подбрани актрактивни формички. Когато сместа се втвърди и извади от формичките, ще разполагате със страхотни ръчно изработени сапуни, които с гордост да използвате вкъщи или да поднесете като подарък на близък човек.

Вижте още: Изберете подходящи огледала за баня


Мързелив съвет за приятно ухаещи гардероби

Ако нямате време или желание за по-сложни сапунени операции, просто съберете няколко стари люспички, вържете ги в тензух или каквато и да е подходяща платнена торбичка и ги пъхнете между дрехите в гардероба. Всичко в него ще попие леко от сапунения аромат и ще замирише на свежо.

Това далеч не са всички приложения на привършващите сапунени късчета. В съответната тема в "Направи сам" можете да откриете още много страхотни идеи. Форумът, който над десет години събира практични съвети от своите верни потребители, би ви бил полезен и в редица други направления. При каквито и да е колебания, свързвани с домашния уют или ремонтите по жилището, задайте своя въпрос там и ще бъдете подпомогнати и вдъхновени за своите начинания от хора, които са вече минали по този път. А при нужда от професионална намеса за изпълнението на вашия проект, поверете ремонта на специалист, като имате възможност да сравните няколко оферти и предложения, след като пуснете заявка напълно безплатно в MaistorPlus.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Жоро Цветков
Покривни услуги, София
51 извършени проекта
Тони
Външна изолация, София
8 извършени проекта