5 теми за размисъл преди да боядисаме къщата си в ярък цвят

Публикувано на 28/12/2015 от Нели Минчева | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 6 369 пъти

В държави с тропически климат една тюркоазена къща с яркожълта ограда съвсем не изглежда не на място. Напротив - част е от колорита на пейзажа и се вписва идеално в отпускарското ви настроение, ако посещавате въпросното място през ваканцията си. По нашите ширини обаче твърде ярките цветове на дома ви могат да се окажат не толкова добра идея. Ако имате затруднение при избора на цвят за дома си, посъветвайте се с интериорни дизайнери, които да съчетаят вкусовите ви предпочитания и естетичното излъчване на дома ви най-оптимално.


Архитектурни условности

Ако живеете в район, в който преобладават стари жилищни кооперации, добре е да се придържате към духа на историческата епоха, от която са те. Обикновено в такава среда е повече от неуместно да изберете искрящо зелен цвят за фасадата на дома си.

Напоследък доста от старите кооперации у нас се реновират и получават нов живот. Ако обаче избраният за тях цвят е прекомерно натрапчив, сами можете да се убедите, че сградата стои някак неадекватно. По принцип всички искаме домът ни да е уникален и да се отличава, но обликът му отвън определя не само самия него, а и градската среда, в която той се намира. Нека не я правим още по-хаотична и недомислена, отколкото често се случва да е и без нашата намеса.

Вижте още: Креативн и цветни идеи за боядисване и декорация на стените


Подобрения на панелния апартамент

Същото важи и за избора на цвят, когато поставяме изолация на апартамента си. Недейте да се уповавате само на собствения си вкус, а се съобразете с цвета на блока. Всички съседи и минувачи ще ви бъдат признателни...


По-високи разходи

Обикновено боите с по-ярък и нестандартен цвят са по-скъпи. Това не е за подценяване, ако ви предстои боядисване на голяма къща. Освен това пребоядисването доста би ви затруднило - в случай че размислите за цвета или когато след време настъпи нужда от освежителен ремонт.

За да си спестите главоболия, избягвайте боите на червена основа. Пигментите, използвани при червените бои и техните разновидности, са много по-трудни за покриване с друг пласт боя.


Ярките цветове са магнит за насекомите

Може да ви звучи маловажно, но сме длъжни да ви предупредим - фасадите и балконите, боядисани в ярки цветове, привличат неудържимо всякакви насекоми. И не само. Ако след дъжд се разходите по улица с къщи в по-убити цветове, сред които има една в искрящо жълт цвят, ще забележите, че по нейните външни стени са се прикрепили много повече охлюви, червейчета и подобни животинки.

Вижте още: Креативни прозорци - един по-различен поглед към света!


Алтернатива

Ако въпреки всичко имате голямо желание да използвате по-нестандартни цветове за дома си, изберете цветен акцент, а фасадата боядисайте в по-неутрален цвят. Например входната врата може да е синя или червена, a дограмата на прозорците - жълта или зелена.

За да си личи, че домът ви е създаден с усет към красивото и е съобразен с околните сгради, опитайте се да използвате такива нюанси, които са най-близко до особеностите и на климата, и на района. В някои квартали, признати за архитектурни забележителности, определено ще трябва да се съобразите с редица условности. Но дори и да живеете в най-обикновен район, не игнорирайте естетическите изисквания.

За да постигнете най-добри резултати при самото боядисване, препоръчваме ви да пуснете безплатна заявка за своя проект в MaistorPlus и ще получите конкурентни оферти от регистрираните фирми. Изборът ви ще бъде улеснен допълнително, ако разгледате профилите на майсторите и прочетете оставената обратна връзка за тяхната работа от предишните им клиенти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Васил Стоянов
Мебели и обзавеждане, Пловдив
14 извършени проекта
Васил Димитров
Ремонт на баня, София
9 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта