Как да почистим дъвка от различни повърхности?

Публикувано на 24/07/2024 от Ирена Петрова | Последна редакция на 25/07/2024 | Видяно 2 810 пъти

Дъвката може да бъде удоволствие за устата, но кошмар, когато е залепена върху повърхности. Независимо дали е върху любимия ви чифт дънки, подметката на обувката ви или ценния ви дървен под, премахването на дъвка може да бъде трудна задача. Въпреки това, с правилните техники, можете ефективно да почистите дъвка от различни повърхности, без да причинявате щети. Ето как да действате в различните ситуации.

Ако се нуждаете от хамалски услуги, не се притеснявайте да се свържете с някой от нашите професионалисти.


Облекло

Метод: Замразяване

Поставете дрехата в найлонова торбичка, като внимавате дъвката да не докосва торбичката. Поставете торбата във фризера за няколко часа, докато дъвката стане твърда. Извадете дрехите от фризера и бързо изстържете дъвката с помощта на тъп предмет като нож за масло или лъжица. Дъвката трябва да се отчупи лесно. Изперете дрехата както обикновено, за да премахнете остатъчната дъвка и петна.

Алтернативен метод: оцет

Загрейте чаша бял оцет в микровълновата. Накиснете кърпа в топлия оцет и я втрийте върху венеца. Използвайте тъп предмет, за да изстържете внимателно дъвката, докато омекне. Изперете дрехата, за да отстраните всички остатъци.


Килими и тапицерии

Метод: кубчета лед

Поставете няколко кубчета лед в найлонова торбичка и я нанесете върху дъвката, за да я замразите. След като дъвката стане твърда, използвайте тъп нож или шпатула, за да я изстържете внимателно. Смесете малко количество препарат за съдове с топла вода и попийте зоната с кърпа, за да отстраните остатъците от дъвка.

Алтернативен метод: Разтворители

Използвайте малко количество спирт или почистващ препарат на цитрусова основа върху кърпа и я нанесете върху дъвката. Попийте дъвката с кърпата, докато започне да се разпада. След това използвайте тъп предмет, за да го изстържете. Почистете мястото със сапунена вода, за да отстраните всички остатъци от разтворител.


Дървени подове

Метод: Замразяване

Поставете пакет с лед или торбичка с кубчета лед директно върху дъвката, за да я втвърдите. Използвайте пластмасова стъргалка или кредитна карта, за да повдигнете внимателно втвърдената дъвка. Внимавайте да не надраскате дървото. Избършете зоната с почистващ препарат, подходящ за дърво, за да отстраните всички останали остатъци.

Алтернативен метод: сешоар

Използвайте сешоар, за да загреете дъвката, докато омекне. Използвайте кърпа или салфетка, за да избършете омекналата дъвка. Почистете мястото с почистващ препарат, подходящ за дърво, за да отстраните остатъците от дъвка.

Съвет:

Винаги тествайте всеки метод за почистване на малка, незабележима област, за да се уверите, че не уврежда повърхността. Използвайте тъпи инструменти, за да избегнете надраскване или повреда на повърхностите. Някои методи може да отнемат малко време и усилия, така че бъдете търпеливи за най-добри резултати.

Ако техниката ви е за ремонт, свържете се с някой от нашите професионалисти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Методи Емилов VIP
Сухо строителство, София
3 извършени проекта
Магнит С ЕООД
Боядисване и декорация, София
62 извършени проекта
Методи Емилов VIP
Сухо строителство, София
3 извършени проекта
Жоро Цветков
Покривни услуги, София
53 извършени проекта
Стоил Димитров
Покривни услуги, София
15 извършени проекта
Бригада нов проект
Покривни услуги, Самоков
41 извършени проекта