Трикове за почистване на петна от червено вино

Публикувано на 08/11/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 08/11/2023 | Видяно 1 839 пъти

Идва винарския сезон и колкото и да не ни се иска да сме черногледи, разливането на вино по мебелите по време на наздравиците (и не само) си е редовна практика, няма как да отречем. Обичаме го, особено в компанията на семейство и приятели, но няма как да избегнем нацапването, колкото и да сме внимателни. Но има начин да се справим с петната, ако действаме бързо, така че да не увредим килима, дивана или дрехите си. Днес ви споделяме малките тайни за ефективно отстраняване на петната от червено вино.


Действайте бързо

Най-важното е да действаме бързо. Ако не можете незабавно да третирате петно от червено вино по някаква причина, изплакнете засегнатата област с газирана вода възможно най-скоро. Мехурчетата във водата ще помогнат за изтласкване на петното от тъканта. Това може да ви спечели известно време, но не забравяйте, че тези петна винаги се третират най-добре непосредствено след като инцидентът се е случил. Затова не се бавете.


За дрехи

Напръскайте обилно петното от червено вино с която и да е марка лак за коса. Оставете за няколко минути, след това попийте, за да премахнете останалия цвят и повторете, ако е необходимо. Перете при толкова висока температура, колкото позволява етикетът за грижа за дрехата, като използвате биологичен перилен препарат. Имайте предвид, че биологичният перилен препарат никога не трябва да се използва върху вълна, коприна или други влакна на протеинова основа.

Като алтернатива предлагаме да използвате почистващ продукт, който е специално създаден за справяне с петна от вино. Wine Away и Dr Beckmann Stain Devils - Fruit and Juice са страхотни опции. Можете да ги поръчате от Amazon. Следвайте инструкциите на опаковката, след това перете в пералня според инструкциите на етикета за грижа за дрехата (обикновено 40°C за памук).


Сол - чудесна за килими и мокети

Веднага след като изцапате килима си с червено вино, попийте колкото можете повече от него с хартиена кърпа и след това покрийте цялото петно със сол, докато вече не можете да видите петното. Оставете солта да попие в мокрото петно и след това да изсъхне. Докато солта изсъхва, тя ще изсмуче петното. След това просто почистете с прахосмукачка. Има и други сухи материали, които също могат да помогнат за отстраняването на червеното вино от петното. Ако нямате готварска сол под ръка, можете да използвате сода за хляб, сух сапун на прах или талк на прах.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Д - А 11 ЕООД
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта
Perfect Home
ВиК Услуги, София
37 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта