Защо да изберем флексово лепило за поставяне на плочки?

Публикувано на 10/07/2015 от Теа Даулова | Последна редакция на 02/08/2019 | Видяно 7 622 пъти

Предстои ви да се впуснете в огромното предизвикателство да лепите плочки? Сигурни сме, че отчаяно се лутате в избора на подходящо лепило за тази цел. Понякога купуването на правилните материали може да отнеме повече време, отколкото изборът на самия дизайн. Мисията ви може да е много по-лесна, ако се доверите на препоръките на доказани професионалисти. А те препоръчват да избирате висококачествени лепила за плочки, които да придават якост на покритието. Важно е да имате предвид вида на плочките, които ще лепите – напр. дали това е гранитогрес, теракот или керамични плочки. Може обаче да изберете и универсално решение, което ще улесни работата ви, а и няма да натовари бюджета ви. Лепилата на Weber са едно от предложенията, които са подходящи както за малки и средно големи плочки, така и за някои видове естествени каменни облицовки и стъклокерамични плочки.


Универсално решение за лепене на малки до средно големи плочки

Вече не е необходимо да купувате различно лепило за различните видове плочки. Всичко може да се стане бързо и лесно, и то само с един продукт, който като с магическа пръчица (е, и с малко труд и старание) ще предаде здравина на  настилката. Флексовите лепила са подходящи за прилагане върху керамични плочки, теракот, гранитогрес, както и някои видове естествени каменни облицовки и стъклокерамични плочки. Могат да се използват също за стенни облицовки и за външни и вътрешни подови настилки. 


Защо да заложите на флексови лепила?

Гъвкавите лепила (познати още и като „флексови“), които се предлагат на българския пазар, придават якост на покритието. Няма повод да се съмнявате в тяхната здравина и качество. Те са много издръжливи на натиск от тежки предмети, мебели,  машини и интензивно движение на хора. Важно е да знаете, че повечето такива продукти са подходящи за стенни облицовки с размер на плочките до 40Х40 или на подови плочки с размер до 60Х60. Предимствата им са:

  • Широко приложение;
  • Намаленото приплъзване – тиксотропия;
  • Повишена сила на залепване;
  • Еластичност/ гъвкавост;
  • Мразоустойчивост.

В случай че имате някакво колебание кое е най-доброто лепило за вас, то само с няколко клика може да сравните продуктите, които предлагат лидерите на българския пазар на строителни материали и да вземете правилното решение. Голяма част от онлайн платформите на компаниите предлагат опция за сравнявате на техните продукти, така че не се колебайте, а се доверете на професионалистите.


Начин на работа с флексови лепила

Спецификата на този вид лепило дава изключително голяма свобода на работния процес. Не е нужно да бързате и да си пускате хронометър, когато го използвате. Със сигурност, ако заложите на този материал няма да съжалявате. Времето за работа, което позволяват гъвкавите лепила е до 3 часа. Като допълнителен бонус имате и възможност за корекции – около 15 минути.

  • Нанасянето на повечето продукти от такова естество става с гребовидна маламашка. Препоръчителната дебелина за поставяне е до 1 см.
  • Основата трябва да бъде добре подготвена - обезпрашена и равна. За разлика от преди, при работа с новите лепила няма нужда от предварително намокряне или накисване на плочките с вода. Може директно да ги поставите върху повърхността, отредена за лепене. Това ще ви спести много време и труд.
  • Не забравяйте да се съобразите с температурата. Избягвайте полагането на плочки при температура на основата и въздуха по-ниска от 5 градуса по Целзий или при такава над 25 градуса. Важно е облицованата повърхност да не бъде подлагана на замръзване в следващите 24 часа.
  • Времето за пълно изсъхване на лепилата е около едно денонощие (24 часа). Вземете под внимание, че когато фугирате плочки с неизсъхнало лепило, водата от него може да избие на повърхността и да остави неприятни бели петна от соли по фугиращата смес. Никой не иска да си причини този дискомфорт, затова имайте търпение и изчакайте, колкото е необходимо.
  • За достигане на пълна здравина на флексовите лепила е необходим период от 5 до 7 дни, който зависи от  влажността, температурата и вида на основата на помещението.
  • Фугирайте с подходящ материал. Компаниите за строителни материали предлагат достатъчно голямо разнообразие от продукти, които може да използвате.

Изборът на добро лепило за плочки не трябва да ви плаши. Вземете ли правилно решение, доверите ли се на доказани лидери на българския пазар на строителни материали – мисията ви несъмнено ще бъде успешна. Ако имате нужда от съдействие или помощ, може напълно безплатно да се консултирате с доказани професионалисти и да получите експертни съвети и помощ относно лепилата за плочки.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
РАЙ Билдинг76ЕООД
Покривни услуги, Самоков
6 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
Иван Петков
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта