Термопомпа: кога всъщност си заслужава?

Публикувано на 16/07/2018 от Реклама | Последна редакция на 16/07/2018 | Видяно 13 256 пъти

В контекста  на климатичните промени и постоянното повишаване на цените на енергията все по-важна роля играят възобновяемите енергийни източници. Те не само опазват климата и природата, но и осигуряват икономично и комфортно отопление и охлаждане на дома. Всеки собственик на жилище, който избира и изгражда нова отоплителна система, е разумно да заложи на модерните технологии с бъдеще, защото те дългосрочно се грижат за приятен и здравословен климат вкъщи и ниски експлоатационни разходи.


Устойчиво използване на възобновяеми енергоизточници

Когато става въпрос за използването на възобновяеми енергии за отопление и охлаждане на апартаменти и къщи, то най-разпространените източници са дървесните горива, слънцето, въздуха и земята. Те на практика са лесно достъпни, а слънчевата енергия и топлината на въздуха около нас са абсолютно безплатни и неизчерпаеми. Съвременните технологии предлагат възможността за ефективното им използване в нашите домове. Такова комплексно и много ефективно решение е термопомпата, която извлича топлината от околната среда и я използва за отопление, охлаждане и подгряване на топла вода за битови нужди. Технически как се реализира това, можете да видите в нашата статия: Термопомпа: природата е моето отопление.

Най-разпространеният тип е термопомпата въздух-вода. Едно от най-големите предимства при този тип термопомпа е, че на практика тя е подходяща за почти всички видове сгради, независимо от района, където се намират. Еднакво приложими са както в апартаменти в големи жилищни сгради, така и в едно- и двуфамилни къщи. А за по-големи сгради няколко термопомпи могат да се свържат в обща инсталация с висока мощност.


Предпоставки за икономично отопление и охлаждане с термопомпа

За да си заслужава инсталирането на термопомпа, сградата трябва да е енергийно ефективна или санирана. Идеалната предпоставка за ефективната работа на термопомпата предлага една оптимално изолирана сграда с модерна отоплителна система, тъй като при тези условия термопомпата работи много икономично и може да осигури до колко 70-75% от необходимата енергия за отопление и подгряване на топла вода. Основното изискване за икономичната работа на отоплителната система с термопомпа е инсталацията да работи с ниски температури на подаване. Това се постига най-добре с високоефективна изолация на дома и отоплителни тела с голяма площ. За постигането на максимален комфорт на едно жилище най-доброто решение е термопомпа въздух-вода в съчетание с водно подово отопление и охлаждане с въздушни конвектори. При този вид отопление температурата на подаване от термопомпата към инсталацията е ниска и максимално се намалява разликата с температурата на първичния източник - външния въздух. Така техниката трябва да повиши съвсем малко температурното ниво на енергоизточника с помощта на електрическа енергия, което е предпоставка за икономичната работа на цялата система и ниските месечни разходи.


Висок комфорт вкъщи, спокойствие и за съседите

Модерните термопомпи въздух-вода са не само икономично цялостно решение за отопление и охлаждане, но и подобряват микроклимата и комфорта на дома ни. За разлика от други отоплителни инсталации съвременните термопомпи са изключително тихи, което ги прави подходящи за гъсто населени места и големи жилищни сгради с много апартаменти. Пример за това е термопомпа въздух-вода Vitocal 200-S с ниво на шум на външното тяло при нощен режим едва 35 dB(A) само на 3 м отстояние, т.е. едва се чува. Vitocal 200-S е една от най-тихите термопомпи в своя клас и освен с изключително ниските нива на шум се отличава и с висока ефективност и безкомпромисно немско качество. Можете да се запознаете с техническите характеристики на уреда на следния линк Vitocal 200-S.

В заключение

И накрая да обобщим, термопомпите се смятат за екологично и много икономично решение за отопление и охлаждане. На практика те са точно такива, ако са изпълнени определени предпоставки: това са високоефективна топлоизолация на жилището и нискотемпературна отоплителна инсталация, например водно подово отопление и вентилаторни конвектори.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Калин Недялков
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
todorov
Ремонт на баня, София
11 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта