Термопомпа: Природата е моето отопление

Публикувано на 05/06/2018 от Реклама | Последна редакция на 05/06/2018 | Видяно 12 952 пъти

Термопомпата е техника, която, използвайки безплатната енергия на природата, дава топлина на всеки модерен дом. Нейните източници на енергия са въздухът, земята и водата, а за работата и е нужно електричество. Отоплителната система с термопомпа извлича термична енергия от природата, използвайки факта, че дълго време през годината въздухът, земята и водата са с високи температури. Средно термопомпата успява да покрие около 70% от отоплението чрез енергия от природата, а другите 30% ги осигурява чрез електричество.


Как функционира термопомпата – ефективност благодарение на комплексност

Да се обясни как работи термопомпата е сравнително лесно. Термопомпата функционира подобно на хладилника. С една малка разлика: хладилникът отнема топлината от помещението, а процесът при термопомпата протича обратно – топлина се отдава вътре в помещението. Други системи превръщат електричеството директно в топлина, а термопомпата използва електричество, за да извлече топлина от въздуха, земята или подпочвените води. В последствие тази топлина се използва за отопление на помещенията. В термопомпата има специален работен флуид (фреон), който последователно се втечнява и изпарява. Този специален флуид има особеното свойство при относително ниски температури да се изпарява и да приема топлина. При по-високи температури тази енергия се отдава и фреонът кондензира отново.


Примерът термопомпа въздух-вода

Функционирането на термопомпата се обяснява най-лесно чрез примера на термопомпа въздух-вода. Този тип термопомпа отнема енергията от студен въздух с температура например -10° C, след което посредством захранван с ток процес на компресиране температурата се повишава до 40° C. В термопомпата този процес е възможен благодарение на работния флуид (напр. R-410A ), който при -10° C вече може да се изпарява. Енергията от въздуха се предава към работния флуид чрез топлообменник и след пълното му изпаряване се компресира в специален компресор.

Чрез налягането енергията на парата се освобождава във формата на топлина. Друг топлообменник предава генерираната топлина към отоплителната система. Едновременно, чрез процес на експанзия, работният флуид отново напълно се втечнява и се връща в кръга. Използваните в днешно време работни флуиди са безвредни както за хората, така и за околната среда и могат да се използват без никакви опасения.

Въздухът е най-достъпният източник на топлина. И изграждането на инсталация с термопомпа въздух-вода е много опростено и лесно. В повечето случаи е достатъчно да се инсталира външното тяло на термопомпата отвън, непосредствено до дома.

Допълнително предимство за този вид термопомпи е, че горещият въздух през лятото може да се използва за охлаждане на жилището. Така с една инсталация си осигурявате комфортен климат през цялата година.


Как функционира термопомпата – почти само предимства

Термопомпите са изключително икономични и екологични уреди – без вредни емисии и с висока ефективност. С използването на топлината от природата допълнително се подобрява енергийния баланс и се допринася за опазването на околната среда. Основният аргумент в полза на термопомпените инсталации е, че за работата им не е необходимо да имате запаси от фосилни горива – топлината на природата е безплатна и неизчерпаема.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
СОЛТИ 06
Ремонт на баня, София
77 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
ВодПро
ВиК Услуги, София
138 извършени проекта