49-то специализирано изложение за архитектура, строителство и обзавеждане СТРОЙКО 2000

Публикувано на 18/10/2017 от Станислава Йорданова | Последна редакция на 18/10/2017 | Видяно 2 669 пъти

От 18-ти до 22-ри октомври за 49-ти път в Националния дворец на културата ще се проведе специализираното изложение за архитектура, строителство и обзавеждане СТРОЙКО 2000.

Над 170 български и чужди фирми представят своите най-нови и атрактивни продукти и услуги. Изложението е насочено както към потенциални бизнес партньори, инвеститори и специалисти, така и към крайните потребители. За тази цел локацията на НДК е идеална и лесно достъпна за много голям поток посетители. Входът за изложението е свободен, работното време е от 10:00 до 19:00 часа. Във връзка с ремонта на площада пред НДК по време на изложението основен вход става А4, откъм бул. Витоша.


Провеждане на благотворителна инициатива на СТРОЙКО

Тази есен на Мраморно фоайе в НДК по традиция се провежда поредната благотворителна инициатива на СТРОЙКО. Това е изложбата "Прокуденият дух на траките", представена от Фондация „Credo Bonum” и Фондация „Да спасим кромлеха в Старо Железаре”, която показва съдбата на тракийския паметник.

„Прокуденият дух на траките” представя с информационни табла и фотоси в естествен размер нерадостната съдба на мегалитния паметник „Чолакова Могила” до с. Старо Железаре, недалеч от Хисаря.

Историята започва в начало на нашия век, когато екипът на археолога Георги Китов разкопава подмогилно съоръжение, което веднага буди интереса на учените: пред очите им се разкрива мегалитен паметник, съставен от 22 изправени камъка, наредени в безупречен кръг в диаметър от 7 м. Д-р Китов определя подмогилното съоръжение, като „астрономическа обсерватория от VI век пр. Хр., свързана с наблюдение на небесните светила и определяне на времето през денонощието и през годината“. Дотук откритието обещава да се превърне в археологическа сензация, но на практика поставя началото на системно разрушаване и унищожаване на паметника до наши дни.

Въпреки огромното желание на гражданското общество, създало специално за целта фондация „Да спасим кромлеха в село Старо Железаре”, за да се продължи прочуването, консервацията и социализацията на паметника, въпреки набраните средства от няколко дарителски кампании, обектът е пред пълно унищожение.

„Прокуденият дух на траките“ представя в детайли трудностите, пред които се изпречват обществото и специалистите, в желанието си да спасят и оставят за поколенията един от многобройните ценни, но разрушаващи се археологически паметници в България. И причината са колкото природните стихии, толкова повече стихиите на хаоса, създаден от самите нас чрез абсурдни закони, взаимноизключващи се правила, нарушени права, маргинализиран професионализъм и обърнати в обратен ред ценности. Като глас в пустиня остават десетките писма и постъпки пред Министерство на културата, Националния археологически институт и музей и други отговорни институции, за отпускане на разрешения за археологически проучвания, консервация и реставрация на мегалитния паметник.


Новите дигитални технологии съхраняват историческото и културното наследство

По време на изложението посетителите на СТРОЙКО ще могат да видят и най-новите дигитални продукти, чрез които може да се съхрани историческото и културното наследство, както и да се създадат нови възможности за популяризиране на „забравената история“. Организаторите показват как съвременните технологии позволяват и да се постигнат по-богати потребителски възприятия и да се извършват по-обстойни научни изследвания.

През последните години екип от Русенски Университет „Ангел Кънчев“ е съсредоточил дейността си върху популяризиране и опазване на културно-историческото наследство чрез съвременни информационни и комуникационни технологии. Младите учени използват безпилотни летателни апарати – дронове, 3D скенери и бързи сървъри за пресъздаване и визуализиране на артефакти, обекти и археологически местоположения. За една година екипът от Русенски Университет „Ангел Кънчев“ е пресъздал експозиция от над 120 миниатюри на артефакти и обекти предимно от римския период, като между тях има цели статуи, фрагменти от интериорна и екстериорна украса на сгради, оброчни и надгробни плочи и други, които могат да се видят на Мраморно фоайе.

Официалното откриване на изложението ще бъде на 18 октомври, сряда, от 11.00 ч. в централното фоайе на НКД.


Тагове:

Стройко

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Илийчо Строй
Покривни услуги, София
58 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
102 извършени проекта
valeros3 LTD
Покривни услуги, София
17 извършени проекта
Майстор Петър
Плочки и теракот, София
10 извършени проекта
Щърков Инженеринг
Цялостен ремонт, София
6 извършени проекта