Няколко важни, модерни и съвременни тенденции при ОВК инсталациите

Публикувано на 05/03/2020 от Атанас Янев | Последна редакция на 05/03/2020 | Видяно 2 824 пъти

ОВК (отопление, вентилация и климатизация) е специфично наименование на група сградни инсталации, които се използват за регулиране на различни въздушни параметри в определени затворени помещения. Основните показатели, които се следят при ОВК на една сграда са: ниво на замърсеност, ниво на безопасност, температура, влажност и налягане.

В тази статия ще ви представим няколко важни, модерни и съвременни тенденции в световен мащаб при ОВК инсталациите, които са изключително интересни, практични и полезни. В помощ в реализирането на такъв дом идват регистрираните при нас специалисти в отоплението и климатизацията. Те ще ви дадат правилните насоки и предложения.


Интелигентните технологии – настояще и бъдеще

Интелигентните технологии са огромен и важен фактор за подобренията, които се правят в съвременната индустрия, свързана с ОВК.

  • Индустрията започва да автоматизира процесите на продажби и услуги, за да помогне за намаляването на разходите и да поддържа цените конкурентоспособни.
  • Интелигентните технологии като мобилните приложения позволяват на управителите на сгради да контролират ОВК инсталациите от една централизирана точка.
  • С последната опция ще се постигне такъв напредък, че в един момент самата система да може да идентифицира и да ви предупреждава, когато е необходима поддръжка, или дори автоматично да изпрати заявка за извършването на определена профилактика.


Умните термостати са популярна тенденция при ОВК инсталациите

Популярна тенденция при ОВК инсталациите са интелигентните, умни термостати, които могат да регулират и допълнителни елементи като:

  • Влажност;
  • Температура;
  • Движение.

Интелигентните термостати позволяват по-голямо количество персонализиран и автоматизиран контрол и имат предимството да могат да се интегрират със системи като Google Home и Alexa.

Мобилните решения също са двигател на иновациите в ОВК индустрията поради предимства като възможността да се създаде превантивна поддръжка и да се оптимизира комуникацията с изпълнителите на ОВК инсталацията.

Вижте още: Тенденции за отопление през зимата


Методът DeVAP

Устойчивата ОВК инсталация е важна тенденция в съвремието ни. Популярни методи като DeVAP откриват много възможности за екологичното използване на ОВК.

  • DeVAP охлажда въздуха с помощта на изпарителна система за охлаждане, като водата се издухва от вентилатора, което води до нейното постепенно изпаряване.
  • Сушилното вещество се използва за абсорбиране на влага от охладения въздух и за създаване на сух въздух.
  • Системата DeVAP набира популярност поради по-малкия си разход на енергия и екологично чистия хладилен агент.


Хладилният агент и неговата значимост

Хладилният агент отдавна е гръбнакът на променливотоковата енергия поради способността му да абсорбира топлина от околната среда и да понижава температурата на въздуха, с който влиза в контакт. Традиционно обаче се използват опасни за околната среда елементи, наречени хлорофлуоровъглеводороди (CFC), които увреждат озоновия слой и изострят парниковия ефект. През последните години се наблюдава тласък към създаването на по-екологични хладилни агенти, като R22.

Както лесно може да се забележи, основните тенденциите, свързани с бъдещето на ОВК инсталациите, са насочени предимно към по-интелигентните и оптимизирани технологии, и екологичния начин, по които трябва да се случва целия процес на отопление, вентилация и климатизация в едно затворено помещение. В случай че имате нужда от професионално съдействие, винаги може да се консултирате с доказаните специалисти, регистрирани при нас. Ако пък вашият дом има нужда от преобразяване, винаги можете да направите безплатна заявка за проект в сайта на MaistorPlus. При нас ще може да избирате изпълнители, след като разгледате техните бизнес страници, както и да сравнявате различни оферти, за да намерите най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Венелин Кънчов
Цялостен ремонт, София
15 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
"Никола
Ремонт на баня, София
85 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта