Кои са основните видове осветление и как да изберете най-подходящото?

Публикувано на 28/12/2019 от Жаклина Иванова | Последна редакция на 28/12/2019 | Видяно 3 289 пъти

Осветлението е важна част от облика на вашия дом и е едно от основните решения, които трябва да вземете при декорирането. Очевидно е, че то не е само за украса. На първо място трябва да осигурява достатъчно светлина. Не забравяйте обаче, че осветителните тела играят голяма роля в дизайна на всяка стая. Те могат да бъдат от лъскави и пищни до семпли, изчистени и обикновени. Това, което ще изберете ще повлияе на цялостния дизайн на вашата стая.

Търсенето на перфектното осветително тяло може да бъде обезсърчаваща задача, тъй като сравнявате стотици опции, търсейки правилния стил, сравнявайки качество и бюджет. Но винаги цената и усилията си струват, щом намерите осветителното тяло, което е с подходящ размер и стил за вашия дом. В тази статия сме ви приготвили няколко типа осветление, както и съвети как да изберете най-подходящото за вас. А при необходимост от професионален съвет, винаги можете да разчитате на доказани специалисти, регистрирани при нас.


Околно осветление

Околното осветление е основният източник на светлина в по-големи помещения. Основната характеристика на този тип е, че имате разположени осветителни тема по крайщата на стените.

  • Околното осветелние може да се реализира чрез лунички или LED лента. 
  • Обикновено то е подходящо за кухнята и дневната. Тъй като доста често тяхната квадратура е по-голяма от другите стаи в дома, имат нужда и от повече светлина.
  • Разбира се, наличието на околно осветление в никакъв случай не изключва възможността да прибавите и полилей. Единственото, което трябва да съобразите е да си подхожда с дизайна в стаята.


Работно осветление

Работното осветление се прилага много често за специфични дейности като нощно четене, работа до късно и други. Най-често подобен тип осветление се използва за домашния офис, спалнята или обособено работно кътче.

  • Обикновено се използват стандартните нощните лампи или малки по-разчупени варианти, като висящи лампи.
  • Работното осветление осветява пространството допълнително и със сигурност много по-добре от околната светлина.
  • Симпатичните декоративни лампи са не само нужни и полезни, но и са страхотен нежен завършек за уютния ви дом. 
  • Хубавата новина е, че имате много богат избор от подходящи лампи, които да добавите за работно осветление. Модели, нюанси, височини - ще намерите достатъчно голямо разнообразие, което да подхожда на стила в дома ви.

Вижте още: 5 блестящи идеи за осветление в банята


Акцентно осветление

Акцентното осветление е повече с декоративна цел, отколкото с практична. Неговата основна функция е да открои даден елемент.

  • То е подходящо за приложение към камини, вградени врати, ниши, плаващи рафтове, форми от картон или произведение на изкуството.
  • Най-лесният начин да си осигурите акцентно осветление в дома е да заложите на LED лента. 
  • Ако обаче искате нещо по-нестандартно, можете спокойно да се доверите на по-разчупени лампи, които да поставите на подходящи акцентни места.
  • Не винаги пищното е красиво. Понякога най-семплият дизайн може да внесе уникалност в помещението. Не се страхувайте да експериментирате, резултатът ще ви допадне със сигурност!


Определяне на необходимия размер на осветителните тела

Когато решавате какво осветително тяло искате, първо трябва да се съобразите с квадратурата на стаята. Все пак никой не иска голям полилей, които да заема голяма част от тавана. Нито пък малко осветително тяло, което едва смогва да даде малко светлина в помещението. А ето и няколко съвета какво да вземете под внимание при правилния избор на осветление:

  • Най-важно е да съобразите размерите на стаята с големината на осветителното тяло.
  • Когато избирате висящ полилей за кухнята, задължително измерете неговата дължина. Сигурни сме, че няма да е приятно да си удряте главата в него. 
  • Хубаво преценете дали ви харесват осветителните тела с две или с три висулки. 
  • Понякога е нужно да направите компромис е това, което сте харесали, за сметка на функционалността. Не забравяйте, че всяко решение търпи промени, а достатъчната светлината в стаята е най-важна. 


Осветителни стилове

Един от най-големите въпроси около избора на осветление е какъв стил да се бъде и трябва ли всичко в стаята да се съчетава?

  • Нашата препоръка е осветлението да следва линията на останалите елементи във помещението. Ако сте заложили на модерен стил, не рискувайте попилеят ви да бъде в бохемски стил или обратното.
  • Осветлението е сравнително лесен начин да добавите стил и настроение във всяка стая. Понякога най-семплите помещения се нуждаят от стилен полилей, за да им се вдъхне нужният блясък.

Изборът на правилно осветелние за вашия дом определено може да бъде много лесен, ако знаете какво да вземете под внимание. Вашите идеи и планове могат да станат реалност, като потърсите съдействие от професионалистите, регистрирани в нашата платформа. Направете безплатна заявка за проект още сега, сравнете изпратените ви оферти и изберете изпълнител, който отговаря най-добре на вашите очаквания!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Термо Лидер ООД
Изолация и Саниране, Варна
5 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Сфера 2015
Ремонт на баня, Бургас
22 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта