5 грешки, които да избягвате, при обзавеждането на хола и дневната

Публикувано на 18/02/2018 от Биляна Нинова | Последна редакция на 15/02/2018 | Видяно 3 638 пъти

Обикновено ви предлагаме статии с хубави идеи и интересни решения за дома. Днес ще ви представим нещата от една по-различна гледна точка – грешките, които можете да допуснете при обзавеждането на хола и дневната. Те са и причините да не постигате желания интериорен резултат. Модерна визия и създаването на акценти невинаги са достатъчни, за да добие домът ви мечтания вид. А понякога просто имате нужда от добър професионалист. Тук също можем да ви помогнем – разгледайте какви услуги предлагат дизайнерите, регистрирани в платформата или заявете напълно безплатно проект и получете различни предложения  за осъществяването му. А ако вече сте направили каквото сте искали, но въпреки това не сте доволни, проверете дали не сте допуснали някои от следните грешки.


Осветлението в помещението е единствено от тавана

За да се радвате на красива и уютна атмосфера в дома си, е много важно да заложите на правилното осветление и то да е достатъчно и подходящо за различни ситуации. Трябва да вземете под внимание различите си настроения и нужди – една единствена лампа надали може да удовлетвори всички:

  • Създайте собствена осветителна система – за четене, за работа, за гледане на телевизия или за приятно събиране с приятели.
  • Подберете красива лампа за тавана и я допълнете с една висока за моментите, в които искате по-приглушена атмосфера.
  • За работа и четене си осигурете качествена настолна лампа, която няма да натоварва очите ви, да предизвиква главоболие или друг дискомфорт.


Неудачно подбрани, спрямо пространството, мебели

Когато човек сменя жилището си, много често донася със себе си и някои мебели. Те може да са стояли страхотно в предишния апартамент или къща, но изобщо да не подхождат на новия стил, да са прекалено обемни или малки за помещението. 

  • Големите, тежки мебели оптически смаляват стаята. Те заемат сериозна част от пространството и създават усещане за претрупаност, особено ако помещението ви е с малки, до средни размери. Внушителният ъглов диван може да изглежда привлекателно в магазина и да е много удобен, както и масата от масивно дърво за дванайсет души. Но имайте предвид, че там ги разглеждате на фона на обширна площ, каквато обичайно е характерна за един шоурум, но не и за квадратурата на средностатистическа дневна. 
  • Малките, олекотени мебели се губят в твърде обширните за тях помещения. Те са удобни, функционални, лесни за разместване. Това е предимство, особено ако често каните гости или обичате да размествате и да променяте интериора. Ако обаче имате наистина голяма, просторна дневна, с високи тавани, подобно обзавеждане ще потъва незабелязано. Тук вече масивните решения са по-удачни. 

Затова винаги съобразявайте избора си на мека и секционна мебел с мястото, с което разполагате, както и с внушението, което желаете да създадете. 


Старомодни калъфи за мебелите

Плетените на една кука постелки са красиви и представляват произведение на изкуството, но нямат място в един дом с модерна визия и изчистен дизайн. Със смяната на калъфите на мебелите можете да преобразите цялото помещение и да създадете съвсем нов и привлекателен вид на дневната:

  • Сменяйте калъфите за мебели според сезона и настроението си. По този начин постоянно ще разнообразявате визията на стаята, без да се налага да правите ремонт или да влагате много средства.
  • Заедно с мебелните калъфи, сменяйте и тези на възглавниците. Заложете отново на сезонна актуалност или съобразете с приближаващ празник, който е значим за цялото семейство, като Коледа или Великден например. Морската тематика пък ще ви напомня за предстоящата заслужена почивка. 

Възможностите са безкрайни и лесни за осъществяване – за няколко часа можете да преобразите изцяло помещението и да му придадете съвсем различен характер и стил. 


Неподходящо поставени картини и рамки със снимки

Имате прекрасна картина, която сте закачили на стената или много снимки със спомени от различни щастливи събития? Това е прекрасно, внася личен стил и настроение в дома. Но при поставянето им трябва да се внимава. И най-красивият пейзаж ще изглежда притеснително, ако виси накриво. А от фотографиите няма да се вижда нищо, ако сте прекалили с бройката им или сте ги осветили неподходящо.

  • Внимателно подберете мястото на картините и снимките и ги позиционирайте така, че да изпъкват. Най-добрата височина за окачване е около 153 см от пода до средата на картината или снимката. Това е нивото на очите - точката, където попада погледът на човек на средна височина.
  • Също така не подценявайте рамките – важно е да подхождат на останалата част от интериора, да не са прекалено големи или претрупани. Помнете, че тяхната роля не е да бъдат акцент, а да оформят и да допълват.


Килимът не подхожда на интериора

Подът и съответно неговата настилка могат цялостно да променят визията на едно помещение. Не се примирявайте с невзрачен или неподходящ килим. Той ще развали цялостната ви концепция, дори да сте изпипали всички други детайли. Изберете го така, че да покрива зоната от помещението, по която се стъпва, и същевременно да обединява централната част, заедно с меката мебел. Малък килим, по средата на стаята, ще създаде усещането за старомоден интериор, без идея, ще смали оптично помещението и ще се препъвате всеки път, когато преминавате през него. Бъдете семпли с цветовете и шарките, но не се и увличайте. Стремете се към хармония и завършеност в дневната. 

Избягвайте тези пет често срещани грешки, за да изглежда домът ви стилен, красив и поддържан. Огледайте внимателно помещението и подберете най-подходящите мебели и цветове за него. А ако имате нужда от помощ, в Maistorplus са регистрирани множество препоръчани дизайнери, които с готовност и професионализъм ще реализират всяка ваша идея. Заявете своя проект, напълно безплатно и без обвързване, още сега, и до 24 часа ще получите конкурентни оферти. Разгледайте ги, запознайте се с бизнес профилите на кандидатствалите изпълнители и преценете желаете ли да поканите някого на оглед. Наемете този, който максимално покрива вашите изисквания и след реализиране на заданието ви, оставете своя отзив в платформата.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
11 извършени проекта
Dicho69
Шпакловки, София
21 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Илийчо Строй
Покривни услуги, София
58 извършени проекта
Емил Димитров
Цялостен ремонт, София
5 извършени проекта
Майстор Петър
Плочки и теракот, София
10 извършени проекта