Как да вдъхнем живот на тъмната и схлупена дневна?

Публикувано на 05/02/2016 от Виктория Маринова | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 8 059 пъти

Осветлението играе изключително важна роля за създаването на по-уютна атмосфера у дома, затова обмислете предварително как да използвате възможностите му в дневната. Тук можете да експериментирате с различен тип осветителни тела, като доказано успешна комбинация е поставянето на лунички или скрито осветление на тавана, както и оригинален лампион или впечатляващи настолни лампи, които ще създадат усещане за комфорт. За да изглежда помещението по-топло пък можете да инсталирате ключ за плавно регулиране на осветлението.


Как да вдъхнем живот на тъмната и схлупена дневна?

Обзавеждането на дома се превръща в задача с повишена трудност, когато сме притиснати от пространствените му възможности и недостига на естествена светлина. Съществуват обаче някои трикове, с които можем да придадем индивидуалност и настроение и на най-схлупеното помещение! Вижте кои нюанси да изберете за своята тъмна дневна и как да съчетаете декорациите, така че тя да се превърне в олицетворение на уюта и добрия вкус. За нейния ремонт пък разчитайте на квалифицирани специалисти!


Впечатляващо усещане за простор с огледални елементи

Декорирането на дневната с огледални елементи ще създаде впечатление за по-просторно и приятно помещение. Облегнете голямо огледало с богато украсена рамка на една от стените или заложете на няколко по-малки, асиметрично разположени огледала, които ще придадат индивидуалност на стаята. Вариантите ви обаче съвсем не се изчерпват дотук! Подобен ефект биха имали и други метални или огледални елементи, като вази, свещници, купи и т.н.


Добавете късче природа с непретенциозно стайно растение

Нищо не може да разчупи тъмното помещение така, както късче природа! Ето защо е време да поставите няколко красиви растения в дневната, които мигновено ще я направят по-гостоприемна и приветлива. Недостигът на достатъчно естествена светлина не бива да ви притеснява, защото някои растения не са особено чувствителни към този проблем - такива са аспидистра, някои видове папрати, зелена лилия и много други.

Виж още: Как да включим модерните геометрични форми в интериора?


Съобразете мебелите с големината на помещението

Обърнете внимание на мебелите в дневната - те трябва да бъдат не само удобни, но и да са с подходящ размер спрямо квадратурата на стаята. Затова, ако разполагате с малко пространство, заложете на мултифункционално обзавеждане с минималистичен дизайн, което ще ви позволи да оползотворите дори неудобните ъгли. Ако пък дневната ви е просторна, но тъмна, заложете на впечатляващи винтидж мебели, които ще й придадат уникален характер.

Виж още: Каменно великолепие в дневната


Кои са подходящите нюанси според големината на помещението?

Когато избираме нюанс за дневната, златното правило гласи, че таванът трябва да е по-светъл от стените. Ако разполагате с просторна, но тъмна стая, специалистите препоръчват да боядисате стените в тъмни тонове (маслинено зелено, тъмносиньо, сиво), които да придадат известна дълбочина на обстановката. В случай, че освен от малкото светлина, сте притиснати и от компактните размери на дневната си, заложете на традиционното бяло или бежово, които ще уголемят визуално помещението и ще ви дадат възможност да експериментирате с ярки декоративни елементи.

Виж още: Как да обзаведем дневна в скандинавски стил?


Ако ще има преграда, то нека е стъклена

Собствениците на компактни жилища често залагат на преградни стени, като начин да обособят две помещения в рамките на едно. Вместо издигането на масивна стена обаче, обмислете поставянето на стъклена преграда или плъзгаща врата между кухнята и дневната например, така че да ги отделите визуално без да отнемате от усещането за комфорт в тях. Единственият недостатък тук е видимостта от едната стая в другата, която лесно може да се избегне с използване на матирано стъкло.


Заменете плътните завеси с по-лека и елегантна алтернатива

Макар да са много ефектни, плътните завеси смаляват допълнително помещението и ще го лишат от естествената дневна светлина. За да избегнете този нежелан ефект в дневната, заложете на леки, феерични завеси, които ще направят стаята по-отворена и елегантна. Ако пък живеете на нисък етаж и ви е писнало от любопитните погледи на съседите отсреща, поставете вертикални или хоризонтални щори, които ще ви осигурят мечтаното уединение.


Ярките акценти ще вдъхнат живот на интериора

За да не стане дневната ви безлична и скучна, подберете няколко ярки акцента, които да разчупят строгия й вид. Това може да бъде изящен полилей, обсипан с кристали или пък красива картина на стената, а защо не и оригинални декорации по стенните рафтове или пък декоративни възглавнички. Макар и дребни, тези елементи ще вдъхнат живот на обзавеждането и ще направят помещението по-артистично и интересно, затова не ги подценявайте.


Обърнете внимание на подовата настилка

Състоянието на пода също има голям принос към първото впечатление, което дневната ще направи на вашите гости. За да уголемите оптически помещението, заложете на светъл под - съветват специалистите. Ако пък стените са окъпани в нежни бежови нюанси, акцентирайте върху пода с по-тъмна настилка или интересен килим. Ето как с малък бюджет и добра идея можем да превърнем дори тъмната дневна в едно по-приятно и гостоприемно помещение! Още интересни идеи по темата и помощ в реализирането на ремонта у дома можете да получите от нашите опитни професионалисти! Заявете проект безплатно още сега и разгледайте техните оферти и профили, за да изберете точния майстор за своя проект!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Ивелин
Ремонт на баня, Ботевград
50 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
BI-EM stroi
Сухо строителство, Божурище
33 извършени проекта
ЕТ "Венетон"
Електроуслуги, София
134 извършени проекта
"Уест Билд" ЕООД
Цялостен ремонт, София
23 извършени проекта