Уреди за вграждане - предимства и недостатъци

Публикувано на 21/11/2022 от Ирена Петрова | Последна редакция на 21/11/2022 | Видяно 1 967 пъти

Чудите се дали да изберете свободностоящи или вградени уреди за вашата нова кухня? От цветни, свободностоящи хладилници до елегантни фурни за вграждане – вашият избор на уреди не само оказва влияние върху начина, по който усвоявате пространството и използвате вашата кухня, но също така влияе и на нейния интериор. Особено, ако разполагате с ограничено място, решението наистина е от съществено значение. В тази статия ще разглеждаме плюсовете и минусите и на двете, за да ви помогнем да решите кое е най-подходящото решение за вашата кухня.

Ако планирате по-сериозен ремонт на кухнята, възползвайте се от списъка със специалисти на МайсторПлюс.


Предимства

Най-очевидните предимства на уредите за вграждане са постоянството в естетиката на вашата кухня и безопасността на всички уреди, оставащи скрити зад шкафове и врати. Освен това, за разлика от свободно стоящите уреди, които могат да бъдат обемисти и понякога дори да диктуват оформлението на вашето работно пространство в кухнята, уредите за вграждане спестяват пространство, тъй като са направени да се адаптират към зоните, които иначе не бихте използвали ефективно - ъгли, пространство около комин и т.н.

Кухненските уреди за вграждане са ергономични, тъй като са компактни, лесни за използване и безопасни. Подходящи както за големи, така и за малки кухни и са доста гъвкави в този аспект. Ако решите да интегрирате уреди за вграждане във вашия дом, това може да увеличи стойността на жилището, ако планирате да го продадете. Уреди за вграждане като перални, сушилни и съдомиялни могат да бъдат много по-тихи зад вратата на шкафа, отколкото техните свободно стоящи “колеги”.


Недостатъци

Тъй като вградените уреди са интегрирани в дома ви, може да се наложи да ги оставите, ако решите да се преместите. Промяната в дизайна на кухнята или преместването на шкафове става доста по-трудно при вградените уреди. Освен това тяхното инсталиране е по-скъпо и вероятността да платите повече за тях в сравнение със свободно стоящите им версии със същите спецификации е голяма. Уредите за вграждане се ремонтират по-трудно от свободностоящите, по-трудни са за смяна и обикновено са по-малки от свободностоящите, тъй като елементите, в които са вградени, също заемат ценно място. И на на последно място - уредите за вграждане са склонни да консумират повече енергия. Хладилниците например се нуждаят от по-мощни системи за охлаждане.


Какво да изберете?

Най-важното нещо, за което трябва да помислите, когато избирате между вградени или свободностоящи уреди, е формата и размерът на вашата кухня. Ако кухнята е малка, интегрирането на всичките ви уреди в шкафове може да ви помогне да ѝ придадете подреден и изчистен вид. Ако вашата кухня е голяма, в по-стар имот и има нестандартна форма, може би свободно стоящите уреди са по-добър вариант. Интегрирането на бяла техника в много малка кухня може да намали усещането за претрупаност и да създаде илюзия за повече пространство. Но кухнята в по-стар имот, от друга страна, може да има кътчета и пролуки, които трябва да се усвоят по максимално ефективен начин.

Разбира се, всички зависи и от вашите лични предпочитания и начин на живот. Когато избирате, винаги се съобразявайте с конкретното пространство и възможностите, които то предлага. При нужда от допълнителен съвет или професионална намеса, свържете се с екипа от специалисти на МайсторПлюс.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Georgi Georgiev
Цялостен ремонт, София
25 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта
ИВАН НИСТОРОВ
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
Линдстрой ЕООД
Плочки и теракот, София
28 извършени проекта