Как да декорираме кухня в стил Ар-Нуво?

Публикувано на 02/11/2022 от Люси Любомирова | Последна редакция на 02/11/2022 | Видяно 2 255 пъти

Ако сте решили да смените стила на кухнята си и сте ценител на натуралното и естественото, на плавни очертания и флорален декор, то стилът Ар – Нуво е точно за вас. Появил се в края на 19 век във Франция, той успешно съчетава елегантността с влиянието на индустриалната революция, като запазва аристократичността и изяществото на Барока.

Стилът Ар-нуво в интериора се характеризира с всевъзможни  вълнообразни форми, наподобяващи природата орнаменти и плавни линии. Идеята е декорът да се възприема така, сякаш е създаден от природата, без каквото и да било вмешателство на човека.

Стилът ар-нуво е смятан от специалистите за “тотален“, тъй като повлиява почти всички сфери – архитектура, дизайн, изкуство. И художниците, и дизайнерите вплитат в своите творения екзотични птици, пълзящи растения, множество флорални мотиви, водни лилии, пеперуди, стилизирани женски образи. И естествено лукс, много лукс.

Разбира се този стил е много привлекателен и ако вече имате вдъхновение заявете безплатно консултацията си тук  още сега и интериорните дизайнери, регистрирани в MaistorPlus ще Ви помогнат да преобразите дома си.


Кухнята като произведение на изкуството

От самото му зараждане до сега Ар-Нуво не е губил своята популярност и е един устойчив тренд в интериорния дизайн на кухнята, който не спира да очарова с елегантност, романтизъм и интерес към новите технологии. Въпреки неговата популярност и широко влияние обаче, в чист класически вид стилът Модерн (както още се нарича), се среща доста рядко.

Самият стил Ар-Нуво се отличава с мекота и плавност на линиите, което дава възможност за оформяне на лек и удобен интериор, който да влияе успокояващо и хармонично. При оформянето на декора в кухнята трябва да се заложи на флоралните елементи,  елегантни и меки линии, стилизирани цветя в тапетите или завесите, изящни дърворезби.

Извитите линии се наблюдават във всичко – в структурните елементи, в мебелите, в декора, като акцент се поставя на изобилието от флорални мотиви. Материалите, които се използват за декориране на кухня в този стил са разнообразни и варират от дърво, стъкло и камък до метал и дори сребро. Също така стила Ар-нуво се характеризира с наличието на живопис, цветни витражи и мозаечни рисунки.


Под, стени и таван на кухня стил Ар-Нуво

В кухня стил Ар-Нуво отлично би изглеждал под, покрит със светли, монохромни плочки, вълнообразни мотиви или тъмно дърво. Много изящно би стоял под от дъбов паркет, например. И като допълнение може да заложите на малък килим в зоната за хранене.

Стените и таванът в такава кухня често са боядисани в меки пастелни тонове, за да има мекота в излъчването и повече обем. А също така може да са покрити с тапети с флорални мотиви или вълнообразни орнаменти.

Цветовата гама не е така широка и се придържа към нюансите на водата, зелените и дървесни тонове. Също така бяло, черно, светло синьо, златисто, сребристо, сиво, лилаво и нежни сметаново-кремави тонове.


Обзавеждането

Мебелите характерни за този стил се отличават с закръглени и релефни форми, без остри ръбове, като всички мотиви по тях трябва да се асоциират с природата и изкуството. Традиционно в този стил най-добре се вписват антикварни мебели, но ако това не е Вашия предпочитан вариант може да подберете съвременни такива, които ще напомнят за тях.

Подходящи са столове с извити облегалки, дърворезба, пищни тапицери и флорални мотиви. Масите са кръгли или овални с извити крака, шкафовете с витражи и цветни стъкла, красиви дръжки и златисти орнаменти, и много гланцирани повърхности.

Разкошните и пищни полилеи, спускащи се от тавана, са добре дошли. Матирано стъкло, извити орнаменти, наподобяващи цветя, корпус от бронз или дърво – всичко това е характерно за осветителните тела в стила Ар-Нуво и още нещо, светлината трябва да е мека и приглушена.


Декорацията

За декорирането на кухнята в стил Ар-Нуво използвайте огледала в кръгъл и овален обков, които освен декоративна функция ще увеличат визуално малкото помещение. Допълнете декорацията на интериора с картини и гоблени в пищни рамки, статуетки на жени и различни животни, както и вази с цветя, и часовници. Всеки елемент от декора трябва да бъде като частичка изящно изкуство.

Ако решите да сложите завеси, то те трябва да са от тежък текстил в светли тонове и да стигат от тавана до самия под, дори елегантно да го покриват. Особено актуални са десените с птици, растения, най-вече водни лилии или извити декоративни линии. Същото важи и за материала, с който са тапицирани столовете.

Не пропускайте аксесоарите – дръжките на шкафовете, кранчета, съдовете, приборите за хранене. Те също трябва да носят духа на епоха, в която се е зародил и развил този пищен стил. Ар-Нуво в интериорния дизайн служи като визитка на къщата и свидетелства за любовта на собствениците й към природата, афинитет към естественото и страст към изкуството.

Кухнята е мястото, където прекарваме едни от най-хубавите моменти с близки и приятели, и ние разбираме желанието Ви тя да бъде красива. За да създадете мечтания дом разчитайте на специалистите регистрирани в MaistorPlus и  се доверите на техния професионализъм.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
18 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта