Хол и кухня в едно помещение - плюсове и минуси и как да го направим?

Публикувано на 27/09/2022 от Люси Любомирова | Последна редакция на 27/09/2022 | Видяно 2 541 пъти

Съвременните проекти на жилищата предлагат все по-отворени помещения, тъй като така се създава повече простор и усещане за лекота. Концепцията за хол и кухня в едно помещение се среща много често в малките апартаменти, тъй като позволява лесно да се организира пространството.  

Но отворена кухня може да се проектира и в големи жилища - апартаменти и дори къщи. Дизайна става все по-популярен, тъй като предлага интересни архитектурни и дизайнерски решения. 

Мечтаете ли за такова решение у дома? Вижте как може да го осъществите с помощта на Майстор плюс тук. 


Какво представлява отворен план кухня и хол

Дълго време се е считало, че кухнята трябва да бъде отделно обособена стая, поради специфичното й предназначение и къщите и апартаментите са проектирани съобразно тази концепция. Но напоследък пространството става все по-необходимо и когато то се ограничено, концепцията на отворен план на кухнята се явява предпочитано решение.  

Това превръща и обединяването на кухнята с хола и трапезарията в предпочитан тренд през последните години. Още нещо - такъв интериор е характерен за комбиниране на няколко функции в една. Обединеното пространство предлага възможност за комуникация с останалите членове на семейството, докато приготвяте храната например. 

Така социалният живот на едно семейство се случва в едно пространство със зони за хранене, готвене и отдих като между тях няма ограничаващи стени.  


Предимства на отворения план

Концепцията за отворен план на кухнята привлича с най-съществената си полза - получаваме едно обширно пространство, вместо две малки и нефункционални помещения. Това е идеалното решение за малките жилища, тъй като се създава усещане за простор.  

От гледна точна на проектирането на интериора, отворената концепция предлага различни възможности и интересни дизайнерски решения. Вече споменахме за огромното предимство да общуваме със семейството или гостите, докато приготвяме вечерята например. 

А има и още едно предимство, което никак не е за пренебрегване - покупката на техника. Така например ще имаме нужда от един телевизор или климатик, вместо два. 


Недостатъци на общото помещение

За съжаление повечето хора не осъзнават в началото, че отвореният план на кухнята не е съвсем безупречно решение. Като всяко помещение с много функции и това има своите недостатъци.  

Първият недостатък, за който ще стане дума са миризмите, които достигат до дневната зона. Този проблем може да бъде ограничен ако използвате достатъчно добър абсорбатор. Той ще улови миризмите и ще ги отведе навън. В допълнение може да инсталирате и пречиствател на въздуха, който окончателно ще елиминира всички остатъци от ароматите на  ястието.  

Друг недостатък са шумовете, които идват от техниката в кухнята - хладилник или съдомиялна, понякога и пералня, ако е в това помещение. Ако се замислим съвременната техника е вече сравнително тиха и се предполага, че хладилника няма да ви смущава докато гледате телевизия. 

Що се отнася до съдомиялната или пералнята може да ги включите когато не сте вкъщи.  


Какво да имаме предвид при изпълнението на такъв проект?

Главната цел на този проект е увеличаване на площта и създаването на по-свободно и открито помещение, където едновременно могат да се намират няколко човека, без да изпитват неудобства. 

В такова обединено пространство важен елемент е да има ясно обособени отделни зони, за да не се създава усещането, че се намирате непрекъснато в кухнята или пък, че готвите в хола. 

Вече съществуват много различни успешни способа за зониране на такова помещение. Нека разгледаме най-популярните: 

  • Различни цветове на подовото покритие - за визуално разделение на двете зони (зона за отдих, зона за хранене) може да използвате различни подови настилки, или различни цветове. Например в кухнята и зоната за хранене е разумно да се поставят плочки, а в зоната за отдих - ламинат. За повече комфорт може да добавите и килими, които стилово да се съчетават с интериора или да бъдат цветен акцент например. 

  • Друг начин за обособяване на отделните зони в общото помещение е различни цветове на стените. Също така може да използват и различни материали или мазилки. 

  • Бар-плот или кухненски остров - това е може би най-разпознаваемият начин за обособяване на отделните зони. Важното тук е той да бъде вписан добре в общата атмосфера. 

  • Осветление - светлина от различни осветителни тела отлично работи при създаването на визуално обособени зони. Тук може да приложите много от своята креативност и да създадете наистина уникална атмосфера. 

Ако имате нужда от още идеи и професионални съвети, потърсете помощта на специалистите на Майстор Плюс. Тук ще направите правилния избор. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Пламен Манолов
Цялостен ремонт, София
30 извършени проекта