Кухненски плотове - цени

Публикувано на 24/08/2019 от Флора Велчева | Последна редакция на 29/10/2019 | Видяно 2 844 пъти

С времето кухнята се превърна от място за приготвяне на храна в място за посрещане на приятели и пресъздаване на гурме предизвикателства. Много важен за интериора е кухненският плот. Не само заради акцента, в който се превръща, но и от финансова гледна точка. Добре подбраният плот прави вашата кухня по-удобна и по-лесна за поддръжка. Но как да се ориентирате в огромното изобилие от цени, материали, цветове? Днес ще ви запознаем с основните типове и ще се постараем да ви ориентираме в ценово отношение. А ако това не е достатъчно, можете да се обърнете към някой от регистрираните експерти на сайта ни. 


Гранитен плот

Естественият камък е един от най-предпочитаните материали за кухненски плот. Масивна плоча, изработена от гранит е добър избор за вашата кухня, поради няколко причини: 

 • Изключително издръжлива е - на наранявания и надрасквания.
 • Ще имате свой уникален плот - няма две еднакви парчета гранит.
 • Гранитът е считан за първокласен строителен материал и ще помогне да увеличите стойността на дома си.
 • Изработката им е изключително специфична, така че ще трябва да се доверите на специалист, който е добър в работата си. 

Но е важно да вземете предвид и следното при избора: 

 • Гранитът е скъп материал. 
 • Подобно на много други видове естествен камък, гранитът изисква периодично уплътняване, за да се предпази от петна.

Цената на гранита варира в много широк диапазон. Започва от 40 лв, за квадратен метър до 120 лв. за италиански мрамор. 

Вижте още: Какви плотове да изберем за кухнята?


Ламиниран плот

Ламинираният плот представлява дървена плоскост покрита с тънък слой покритие. Добър избор е за всяка кухня, защото: 

 • Цената му е много прилична и достъпна за голяма част от домакинствата.
 • Можете сами да го монтирате, ако е готов панел.
 • Ламинираният плот е изключително разнообразен в цветово отношение.

Но е добре да помислите дали е най-удачен избор за вашата кухня, защото си има и своите минуси:

 • Ако обмисляте да продадете жилището не залагайте на него. Някои купувачи смятат ламинирания плот за „евтин материал“, което ще се отрази на крайната сума.
 • Могат лесно да се отлепят, натрошат и запалят.

В ценово отношение и тук съществува немалка вариация, която се дължи на различна дебелина и модел, но ламинираният плот е много по-достъпен от гранитния. Обикновено цената е целия плот, а не за квадратен метър. В българската търговска мрежа в различните магазини цената е между 70 и 115 лв. за брой.

Вижте още: Пердета – цени


Керамичен плот

Керамичните плотове се изработват от отделни плочки на основата на глина, залепени върху сърцевина от циментова дъска с помощта на хоросаново лепило. Сред причините да изберете керамичен плот са: 

 • Ниската цена на плочките. Керамичните плочки са на второ място като евтин материал за плот.
 • Керамичните плотове се лесни за монтаж.
 • Различните вериги предлагат голямо разнообразие от цветове и много от плочките изглеждат като дърво или камък. 

Сред минусите при избора на керамичен плот са: 

 • Понякога фугите са трудни за почистване и се оцветяват сравнително лесно.
 • Плочките са по-склонни към чупене или напукване.
 • Поправянето им е по-трудно, заради подмянате на единични плочки.

Ценовият диапазон, в който можете да откриете керамичен плот, е доста голям и зависи изключително от типа плочки, които ще бъдат използвани за плота.


Още няколко типа кухненски плотове

Разнообразието при избор на кухненски плот е много огромно. Разбира се, това понякога може да обърка всеки ремонтиращ човек. Но пък и дава много възможности и варианти. Когато вземате решението какъв да бъде вашият, не бързайте, а обмислете много добре. Все пак това ще бъде една инвестиция, която ще остане в дома ви за дълъг период от време.

 • Мраморът е един от често използваните естествени материали. Има обаче известни съображения, които трябва да вземете предвид, ако го изберете за кухненския си плот. Всеки мраморен къс е уникален и това ще направи и вашия плот единствен по рода си. Но е доста скъп материал. Ще трябва да направите плотът по поръчка и да включите в стойността на покупката и монтажа. 
 • Благодарение на съвременните методи на обработка закаленото стъкло е достатъчно здраво, за да бъде пригодено като кухненски плот. Освен това можете да го съчетаете с красив стъклен гръб. Цената на този продукт варира между 110 - 220 лв. 
 • Дървените плотове са подходящ вариант, ако сте почитатели на естествения вид и екологията. Но е добре да помислите за издръжливостта на материала, а също така и за правилното му третиране. В зависимост от дебелината и типът дърво цената варира между 40 и 160 лв. 

Изборът на подходящия плот е една от най-сложните задачи при ремонта на кухня. Ако обаче знаете какъв ефект търсите и сте определили бюджет, мисията ви ще бъде малко по-лесна. В случай че не можете сами да решите, винаги може да потърсите професионално съдействие опитните специалисти, регистрирани в сайта ни. Имате възможността да направите безплатна заявка за проект можете да сравните различните предложения. Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

BulSpace VIP
Боядисване и декорация, Исперих
1 извършен проект
Completehomeworks
Строителство на сгради, София
8 извършени проекта
Hristo VIP
Строителство на сгради, София
12 извършени проекта
Георгиев
Строителство на сгради, София
2 извършени проекта
Константин Тотев
Цялостен ремонт, София
3 извършени проекта
Стоянов. С.
Плочки и теракот, София
5 извършени проекта