Кухненският остров - от избора на материали до финалния дизайн

Публикувано на 22/06/2017 от Виктория Маринова | Последна редакция на 22/06/2017 | Видяно 7 267 пъти

Поставянето на кухненски остров у дома все още се смята за нестандартно решение за много български домакинства. Свикнали сме да възприемаме този елемент от обзавеждането като твърде скъпо и непрактично решение, което допълнително смалява и без това тясната кухня. В действителност обаче кухненският остров може да приеме различни размери, форми и дизайн, така че да подхожда на особеностите на всеки тип помещение, като се превърне във ваш верен помощник за приготвянето на неустоими ястия. Запознайте се със съветите на опитните специалисти за избора на тип кухненски остров за кухнята, като споделите с нас своите впечатления от тези функционални конструкции. Ако сте решени да поставите подобна мебел и в своята модерна кухня, потърсете помощ от опитен майстор, като пуснете безплатна заявка в MaistorPlus!


Изберете масивен кухненски остров с класически дизайн

Ако разполагате с просторна кухня, то най-удачният вариант за вас е да заложите на масивен кухненски остров с класически дизайн. Той ви позволява по-добро разпределение на пространството в кухнята, като дава възможност на цялото семейство да се включи в приготвянето на вечерята, при това без да има неудобно разминаване между шкафовете и разпилени продукти по пода. За целта между кухненския остров и модула трябва да има разстояние от около 90-120 см. Обикновено кухненските острови от този тип разполагат с устойчив плот от гранит или мрамор, но тук е важно да отбележим, че основата на конструкцията трябва да бъде достатъчно издръжлива, така че да понесе тежестта на плота. Поради тази причина специалистите залагат на здрава основа от дърво, която не само ще устои на изпитанията на времето, но и ще ви осигури допълнително пространство за съхранение на кухненски съдове и пособия, благодарение на вградените шкафове.

Виж още: 7 различни начина за оформление на кухня


Компактно решение за почитателите на практичните мебели

Поставянето на кухненски остров в малката кухня често изглежда невъзможно, но днес на пазара ще откриете огромно разнообразие от подвижни или сгъваеми конструкции, които се отличават с удивителна лекота. Изберете удобен кухненски остров на колела, който лесно можете да премествате, за да не заема централната част на помещението. Друга идея е да заложите на класическа мебел от дърво, която разполага с няколко отворени рафта за подреждането на най-често използваните чинии и кухненски пособия. Подобен тип конструкции обикновено имат и по-ниска цена, поради което все по-често се превръщат в предпочитан вариант за домакинствата, които не разполагат с достатъчно място и средства за изграждането на масивен кухненски остров с класически дизайн.


Кухненският остров, като функционална зона за хранене

Инвестирането в практичен кухненски остров е уместно не само, защото той предоставя допълнителен работен плот за обработка на продукти и място за съхранение на кухненски пособия. В действителност този елемент от кухненското обзавеждане може да приеме ролята и на удобна зона за хранене, която да измести напълно нуждата от обособяването на отделна трапезария у дома. Ако разполагате с голямо домакинство и кухнята ви често е пренаселена, забравете за елегантната стъклена маса за хранене, която ще съхрани всички драскотини и упорити петна от чашите, поставени върху нея без подложки. Макар да изглежда добре, подобна мебел само ще направи кухнята по-трудна за почистване и поддръжка. Вместо това, заложете на функционална конструкция от дърво, която разполага с четири или повече високи стола, като обаче е важно да предвидите разстояние от поне 60 см. за удобното разполагане на всеки член на семейството.

Виж още: Специалистите споделят: Коя е най-подходящата подова настилка за вашата кухня


Обединете кухненския остров с модерен бар плот

Комбинацията от кухненски остров и бар плот в една обща конструкция е едно класическо решение, което е особено подходящо за компактни жилища. Тук идеята е основата на острова да бъде пригодена като допълнителна работна площ за обработката на продукти, а част от него да бъде издигната, така че да се превърне в удобен бар плот. По този начин сервирането на закуска и почистването сутрин ще бъде наистина бързо и лесно, а от друга страна бар плотът ще докаже, че съвременната кухня е нещо повече от място за готвене у дома. Днес тя е и удобна зона за хранене, която предразполага и към приятни разговори след вечеря, при това без да се налага главният кулинар у дома да бъде изолиран от веселбата, която обикновено се премества в хола. За да бъде конструкцията обаче наистина практична, е важно да обърнете внимание на нейните размери. Височината на кухненския остров, който използвате като работен плот, трябва да е около 90 см., докато частта, която сте оформили като бар плот, трябва да е поне 100-110 см. висока. 

Виж още:  Преди и след: 10 невероятни кухни, претърпели пълна промяна


Заложете на артистичен кухненски остров с нестандартна форма

Кухненският остров днес не е просто тежка правоъгълна конструкция, която заема голяма част от пространството в кухнята. Той може да придобие различни размери и форми, така че да пасне на особеностите на помещението. Ето защо не е изненадващо, че много домакинства залагат на Г-образен или Т-образен кухненски остров, който най-често е съчетан с практичен бар плот или зона за хранене. Облите конструкции от този тип също осезаемо навлизат в интериорния дизайн, като са особено популярни в кухните, подчинени на минималистичния или модерния стил. Важно е да намерите компромиса между желания облик за кухненски остров, неговата функционалност, както и бюджета, с който разполагате за изпълнение на проекта. В противен случай бихте могли да оборудвате кухнята с една наистина красива, но крайно непрактична мебел, която по-скоро ще пречи, отколкото да помага при готвене.

За прецизната изработка на кухненски остров се доверете на опитните специалисти, регистрирани в MaistorPlus! Заявете проект безплатно още сега и до 24 часа ще получите оферти от доказани изпълнители във вашия район, които могат да обслужат поръчката за кухненски остров без компромиси в качество и прилични срокове за изпълнение!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
РАЙ Билдинг76ЕООД
Покривни услуги, Самоков
6 извършени проекта
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
26 извършени проекта