МВР отчете 20% ръст в битовите пожари - кои са най-опасните уреди?

Публикувано на 30/11/2015 от Катерина Костадинова | Последна редакция на 29/10/2018 | Видяно 2 155 пъти

С навлизането в студения период през тази година се забелязва и сериозен ръст в битовите пожари, като МВР отчитат цели 20% увеличение в инцидентите в домакинствата. Отоплителният сезон към момента дори не е към края си, а вече има 21 жертви. Основната причина за това е неправилната употреба на домакинските уреди, и най-вече - отоплителните такива. Научете кои са най-опасните сред тях и какви са най-добрите превантивни мерки, които бихте могли да вземете, за да предпазите себе си и семейството си. При проблеми с уредите в дома от различен характер, не пренебрегвайте необходимостта от професионалист, който да извърши нужните поправки и ремонтни дейности.


Дали всички домакински устройства крият опасност?

Разбира се, че да. Всеки електрически уред в дома ви е потенциално опасен, поради което се изисква повишено внимание при боравенето с подобни устройства. Простичките неща, които дори всяко дете знае, съвсем не са за подценяване. Пипането с мокри пръсти по оголени кабели и контакти създава изключително сериозна опасност от предизвикането на токов удар или пожар. Всички запалени кулинари трябва да внимават и с техниките като пърлене, фламбиране, използване на горелки и силно нагорещени котлони и фурни.

Виж още: Невероятните предимства на съвременните електрически камини


Коварните електрически печки, нагреватели и духалки

От "Нова телевизия" съобщават, че последните най-сериозни пожари са предизвикани именно от духалки и електрически печки. Когато ги включвате в разклонители, неустойчиви на ампеража на затоплящите уреди, рискувате предизвикването на късо съединение, а то, наред с всички разхвърляни наоколо предмети и лесно запалими вещи, лесно може да прерасне в животозастрашаващ пожар. Честата им и твърде дълга употреба, както и забравянето им във включено състояние докато отсъстваме от дома, са грешки, които всички лесно бихме могли да избегнем.


Домашните ни любимци обожават топлината

Освен че има опасност да се самозапалят, вашите домашни любимци биха могли да бутнат печката и за секунди да предизвикат ужасен инцидент. За съжаление, косматите ни приятелчета обичат да са на топличко и не могат да мислят сами за безопасността на цялото семейство, затова отговорността стои в нашите ръце. Не позволявайте на животинките си да стоят близо до включени електроуреди и в никакъв случай не ги оставяйте без надзор, когато у дома работи духалката, например. Поставете уредите така, че да не са достижими от децата, но и от домашните любимци също.

Виж още: 9 практични съвета за всички, които се топлят на дърва


Коледа наближава, а с нея... и някои проблеми

Украсата с коледни лампички е любима за всеки, затова никой няма намерение да ви кара да се лишите от тази радост, особено по Коледа. Единствено е необходимо да бъдете предпазливи, да не оставяте лампичките включени докато спите или сте извън жилището за дълго. Вземете си енергийно ефективни светлинки с добра защита - тук цената, която ще заплатите, със сигурност си струва. И ако към момента в домакинството има уреди, които не работят правилно, намерете добър техник, който да ги поправи. Ако се затруднявате в избора си на майстор, пуснете безплатна заявка - ще получите конкурентни оферти, а след като разгледате дейностите и клиентските оценки на професионалистите, лесно ще можете да си изберете най-добрия сред тях.

 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
15 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Венелин Кънчов
Цялостен ремонт, София
15 извършени проекта