5 идеи за вмъкване на образователни елементи в декорацията на стената на детската стая

Публикувано на 23/07/2019 от Здравка Бонева | Последна редакция на 26/09/2019 | Видяно 2 034 пъти

Тривиално е да споменем, че от изключителна важност за развитието на едно дете е формирането на качества като креативност, любознателност, ученолюбивост. Усилията и на родители, и на педагози са насочени именно в посока да поддържат мотивацията за учене постоянна. За постигането на това се прилагат множество начини - следване на новите тенденции в педагогическите системи и купуване на различни играчки, пъзели, игри, които развиват логическото и творческо мислене.

Допълнителна стратегия за насърчаване на естественото любопитство на вашето дете е да внесете в интериора на неговата стая образователни елементи, които то ще възприеме съвсем естествено и под формата на игра, а не като поредното училищно задължение. Настоящите ни предложения се отнасят до декорацията на стените на детската стая и ако някоя от тях привлече вниманието ви, ние с радост ще ви насочим към регистрираните на сайта ни интериорни дизайнери за съдействие.


Азбуката

Първата среща с буквите може да стане доста преди първи клас и то без да се налага детето да се учи да ги изписва, а като ги възприеме визуално посредством околната среда. Най-сигурната и позната за него е тази на детската стая, затова поставянето на азбуката върху някоя от нейните стени ще направи процеса на усвояване естествен и непринуден. 

  • Нека буквите бъдат в различни цветове и размери, за да са видими и да привличат погледа.
  • За повече нюанс в интериора всяка от буквите може да се вмъкне в цветни кръгове или в други геометрични фигури.
  • Подходете творчески и не ги наслагвайте в последователност, а ги разбъркайте.  
  • За постигане на допълнително визуално внушение изберете част от аксесоарите или мебелите в същите цветове като буквите - това може да е столът, на който детето седи, докато си пише домашните, масичката, на която е поставена нощната лампа, или калъфките на възглавниците.


Числата

След като вече сте се запознали с идеята да вмъкнете азбуката в декорацията на детската стая, няма как да не ви хрумне, че това е възможно и с числата. Хитър начин да научите вашето дете да брои до сто или да разбере какво е сантиметър е да прилепите към стената метър във формата на линия, чрез който се измерва височината. Всяко дете с радост следи дали е пораснало и с колко сантиметра и това е добър стимул да се научи да разпознава числата и да пресмята малки разлики. 

  • Можете да използвате както стикери за стена, така и да поръчате изработка на метър за измерване на височината от дървен материал и да го монтирате към стената. Стикерите са по-закачливи и цветни, с различни животни или дървета, по чиято височина е разположен метърът, докато дървеният е подходящ за детска стая с по-семпъл дизайн.
  • Предимство е, че не заема цялата стена и може да се комбинира с други видове декорация. 

Вижте още 5 детски стаи в пастелни цветове, от които да почерпите вдъхновение


Слънчевата система

За да подтикнете любопитството на вашето дете към опознаване на това как функционира материалният свят, направете тематична детска стая за Слънчевата система. На една от стените залепете тапет, изобразяващ Слънцето и обикалящите около него планети. Боядисайте останалите стени в тъмносиньо, така че да кореспондират с идеята за космическо пространство.

  • Вземете предвид, че тъмният цвят в интериора отнема от светлината, затова е препоръчително таванът да е бял, а за пода и мебелите да използвате светли нюанси.
  • Добре е стената, на която ще бъдат изобразени планетите, да е до прозореца. Това дава възможност да поставите бюрото на вашето дете именно до нея и така то ще може хем да се любува на прекрасния декор, хем да си пише домашните на естествена светлина.


Животни

Познаването на различните видове животни е едно от нещата за заобикалящия ги свят, което децата научават най-бързо. Животинският свят присъства не само реално около нас, но става пряк участник в приказките, стихотворенията, анимационните филми. Голяма част от играчките са животни. Затова не би било чудно, ако използвате тези любими създания и в интериора на детската стая. Изключително симпатичен дизайн ще се получи посредством тапети с принтирани на тях представители на фауната. За да не бъде прекалено цветно и натруфено, се насочете към принтове, които са в скандинавски стил - с по-изчистени линии, в бял цвят. 

  • Изберете тапет с животни, които не са типични за нашите ширини - например слонове, тигри, антилопи.
  • Изборът на скандинавски дизайн е подходящ за малка детска стая, защото белият цвят е семпъл и прави пространството да изглежда по-голямо.
  • Поставете килим в по-неутрален или светлосин, светлорозов цвят, за да запазите изчистеността на дизайна.
  • Липсата на множество цветове създава усещане за комфорт и спокойствие.


Карта на света

Мечтата да обиколим света се заражда още в ранна детска възраст. Добрите географски знания са необходими за осъществяването на тази цел и най-приятно за едно дете е да може само да търси и открива кои са световните столици, колко са държавите в света, коя е най-високата планина. Обикновено на децата се купува глобус или малък атлас, които са им в помощ в ученето. Съветваме ви да разгърнете тази идея в по-голям мащаб като превърнете някоя от стените на стаята на вашето дете в декор на неговите въображаеми пътешествия.

  • Подходящо е това да бъде стената, до която е разположено леглото, защото тя ще е освободена от други мебели. 
  • За изчистен интериор боядисайте останалите стени в бяло. 
  • За акцент върху картата на света, не е препоръчително да поставяте допълнителни декорации върху стените.

Обзавеждането на детската стая изисква голяма доза креативност и оригинален подход, които регистрираните при нас изпълнители притежават и прилагат в практиката си. За да се възползвате от техните умения, направете сега безплатна заявка през сайта ни. В отговор ще получите оферти от различни професионалисти, които да сравните. Изберете най-удачната за вас, като предварително разгледате профилите на кандидатствалите по проекта ви. В тях ще намерите информация за професионалния им опит, както и отзиви, ставени за работата им от предходни клиенти. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
26 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Иван Петков
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта