Няколко трика как да постигнем скандинавски стил за детска стая

Публикувано на 22/07/2019 от Dessislava Usheva | Последна редакция на 19/09/2019 | Видяно 1 639 пъти

Мечтаете ли да създадете скандинавски стил за вашето дете? Искате ли то да расте в свое собствено пространство едновременно функционално и модерно? Стараете ли се в стаята си то да има свой собствен свят, в който да открива неизчерпаеми източници за приказни сюжети и игри? Тогава прочетете тези лесни за следване съвети за обзавеждане и декорация. Семплото съчетание на изчистен дизайн в светли тонове, декорирани с абстрактни форми и герои, могат да превърнат стаята на детето ви в онзи незабравим приказен свят, който да остане в сърцето му завинаги.

В интериорния дизайн скандинавски стил е синоним с модерен стил, където природната естетиката подава ръка на минимализма и удобството. В тази статия ще се концентрираме върху някои принципи и съвети за обзавеждане на детската стая, които ще ви помогнат да се доближите до идеята на така модерния скандинавски стил.

Тези съвети биха били полезни и в цялостното преобразяване на стаята, за което единство на излъчване и функционалност могат да помогнат и професионалните интериорни дизайнери, регистрирани в платформата на MaistorPlus. Чрез изпращане на безплатна заявка към платформата ще получите още и възможността да направите избор между предложенията на различни майстори.


Започнете със стените и основната концепция

За да постигнете така желания скандинавски ефект в детската стая, започнете от стените. Възприемете ги като изчистено бяло платно, върху което може да творите:

  • Белите стени и естественото дърво са основни отличителни белези на тази интериорна тенденция, а чрез тях се задава стилен фон за надграждане с дизайнерски и по-фини елементи. Нерядко срещан подход е трансформирането на стената в цялостна картина (виж снимката по-горе).
  • Независимо че скандинавският стил се асоциира със светли пастелни тонове, умелото вплитане на по-ярък и изпъкващ цвят се предпочита в детските стаи. За постигането на максимален ефект, често дизайнерският избор се спира на обзавеждане в черно и бяло.
  • За последваща декорация, избирайте естествени текстилни материи и предмети, така че мъничето ви да расте в унисон с природата.


Заложете на различните геометрични форми и структурните елементи

Въпреки своята изчистеност, скандинавският стил се характеризира в съчетаването на най-различни геометрични форми, които включват както техните основните форми, така и абстрактни вариации.

  • Геометрични фигури присъстват както в изчистения дизайн на мебелите, които следва да бъдат подчертани в контур, така и върху многото декоративни принтове. Не се страхувайте да експериментирате – съчетавайте различните форми смело като се придържате към вече избраната цветова гама и акцент.
  • Особено важно е да подчертаете структуроопределящите елементи в стаята като прозорец, легло или шкаф, които да допълните впоследствие с принтове, килими и картини.


Използвайте максимално естествената светлина

В скандинавския дизайн естествената светлина се използва максимално.

  • Избягвайте тежките завеси или щори и заложете на фините материи, които могат да позволят проникването на дневна светлина от големия прозорец.
  • Ако ли пък пространството ви е ограничено от тази гледна точка, то потърсете вариант да го съчетаете с допълнително изкуствено осветление.
  • Типично за скандинавската атмосфера е използването на голям прозорец в естествена светлина в съчетание с много допълнителни светлини.

Прочетете още: Как да обзаведем дневна в скандинавски стил?


Мислете през очите на детето

В скандинавския стил е много важно вашата детска стая да бъде удобна за вашето дете. Затова при него е често срещано минималистичен дизайн с малко на брой и ниски мебели.

  • Особено удачно решение за детската ви стая би било използването на функционални мебели, които могат да променят предназначението си и да се местят, за да бъдете в синхрон с нуждите на детето ви, докато то расте.
  • За да постигнете максимално голямо удовлетворение, помислете за приказен елемент, който да включите във вашата декорация. Изчистените картини със симпатични герои, абстрактните композиции и меки текстилни играчки тук са често срещани, за да стимулират въображението на дребосъчето и да превърнат стаята му в неизчерпаем източник за игри и приказни сюжети.

Понякога цялостната концепция за дизайна на пространството и нейното проектиране във всеки детайл може да бъде предизвикателство. За подкрепа в начинанието и допълнителни идеи, потърсете специалистите, регистрирани в платформата на MiastorPlus. Изпратете още сега своя проект, напълно безплатно и без обвързване. Това ще ви даде възможност да потърсите майстор във вашия регион, да сравните различните специалисти по рейтинг, както и да се информирате за качеството на услугите им от техните клиенти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Илийчо Строй
Покривни услуги, София
58 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Емил Димитров
Цялостен ремонт, София
5 извършени проекта
Петър Кенанов
Цялостен ремонт, Бургас
19 извършени проекта
Стоил Димитров
Покривни услуги, София
12 извършени проекта